Чому в Мілані зараз все погано

Оглядач Sport.ua вважає, що призначення Піолі – гарний знак для Андрія Шевченка

Марко Джампаоло - більше не головний тренер «Мілана». Вже офіційно. «Россонері» за допомогою свого сайту повідомили, що 52-річний алленаторе, призначений перед стартом нинішнього сезону, відправлений у відставку. З вдячністю за «виконану роботу» і побажаннями успіхів у подальшій кар'єрі. До речі, з кар'єрою дона Марко можуть виникнути проблеми, так як італійська федерація нормативно забороняє тренеру протягом одного сезону очолювати дві різні тамтешні команди. Так що або вимушена творча відпустка, або закордонне відрядження. Але зараз не про це.

Так чи інакше, Джампаоло не пропаде, навіть якщо рік просидить без роботи: за дострокове розірвання контракту з міланським клубом йому належать непогані відступні. В даному випадку більш тривожно за долю колись великого клубу. Котрий зараз вже і не великий зовсім. Та до того ж ще і кризовий. А на додачу - в стані «россонері» проходить чергова перебудова. На даний момент - «перебудова перебудови». Очолив її Стефано Піолі.

***

Хоча, ясна річ, навіть якщо не все так добре в клубі, там все-таки повинні дружити хоча б з елементарною логікою. Але поки що в такій дружбі «червоно-чорний» клуб з Мілана запідозрити непросто. Як було сказано вище, Джампаоло очолив команду цього літа. І на чолі її зіграв лише сім поєдинків, які вилилися в 111 днів роботи - антирекорд для тренерів «россонері». За цей час «Мілан» три рази виграв і чотири рази програв. До речі, останній матч напередодні звільнення Джампаоло - проти «Дженоа» - його команда виграла.

Безумовно, поточне десяте місце і дев'ять очок в активі, при кричущій різниці забитих - пропущених м'ячів (6:9) - аж ніяк не найкращий аргумент на користь Джампаоло. Та й сам тренер на церемонії підписання договору з «Міланом» здуру заявив, що його команда повинна грати в «футбол, що зачаровує», а орієнтиром для цього тренера буде «той» «Мілан». Тобто, епохи Берлусконі. «Заворожуючого» футболу у виконанні «цього» «Мілана» не було. Та й до орієнтиру підібратися хоч на трохи пристойну відстань не вийшло. Але в даній ситуації, все-таки, дуже важливий контекст. Два місяці для побудови нової команди - це дійсно дуже мало. Джампаоло не отримав головного, як для наставника проблемної команди - часу і кредиту довіри.

Твіттер Мілана. Стефано Піолі проводить першу установку.

Важливо розуміти і ще один істотний момент. Нинішній «Мілан» в підметки не годиться тому клубу, який вигравав Ліги чемпіонів і скудетто. Епоха Берлусконі непомітно канула в Лету. А може, і куди далі. Зараз «Мілан» - середняк Серії А. З усіма наслідками, що випливають. Клуб за визначенням не може запросити наставників типу Саррі, Анчелотті або Конте, тому змушений задовольнятися або «міланськими серцями» (Індзагі, Зеєдорф, Броккі, Гаттузо), або місцевими фахівцями середньої руки (Михайлович, Монтелла і той же Джампаоло). І від першої категорії тренерів, і від останньої нерозумно вимагати миттєвого результату. Його не буде, тому що немає необхідного кадрового потенціалу, а всіх цих тренерів не можна назвати справжніми чарівниками. Тому логічніше було б просто дати Джампаоло час. До речі, перед приїздом на «Сан Сіро» Марко очолював «Сампдорію». І досяг з нею локальних успіхів. Його вже почали порівнювати з самим Саррі - за прихильність атакуючому футболу і вміння працювати з «посереднім» матеріалом. Що цікаво, в свій перший сезон в «Сампі» Джампаоло стартував ще гірше, ніж зараз в «Мілані» - в активі команди станом на середину жовтня було лише шість очок. Але далі все стабілізувалося, і Джампаоло уславився новатором.

***

Може бути, у нього б вийшло і в «Мілані», але про це ми можемо лише здогадуватися. Керівництво клубу терпіти і чекати не захотіло, і Марко вказали на двері. У зв'язку з цим показово, що Джампаоло - креатива нинішнього технічного директора клубу Паоло Мальдіні. Саме легендарний екс-капітан «Мілана», який на одну з керівних посад в клубі прийшов лише недавно, наполіг, щоб «россонері» підписали саме Джампаоло. Але як тільки у нового тренера почалися проблеми, Паоло не те що не простягнув йому руку допомоги, а першим підняв питання про зміну на тренерському містку.

Кілька слів про нове керівництво «Мілана». Після того, як закінчилася легендарна епоха не менше легендарного Берлусконі, клуб придбали китайські інвестори. Але що робити з цією іграшкою, так і не розібралися. Було багато гучних слів, але вони розійшлися з ділом. Після китайців в клуб зайшли американці. Гучних слів стало менше, намітився хоч якийсь вектор в сторону порядку, на керівні посади в менеджменті були запрошені колишні гравці (крім Мальдіні, це ще і Бобан). Спортдиром став відомий по роботі з «Ромою» Массара, а гендиректором - Газідіс, котрий приїхав з «Арсеналу».

Твіттер Мілана. Паоло Мальдіні і Звонімір Бобан спантеличені

Однак, ці та інші подібні нововведення лише підкреслили крен нинішнього «Мілана» на економію - придбання молодих та перспективних, а аж ніяк не готових зірок. Та й нові власники клубу прагнуть спочатку зібрати вершки, тобто отримати хоч якийсь прибуток, а вже потім вкладати серйозні гроші в цей колись дуже серйозний проект.

Тобто, ще раз слід підкреслити: ні футболістів рівня Лукаку, ні тренерів рівня Конте, що можуть дозволити сусіди в «Інтері», в нинішньому «Мілані» дозволити собі не можуть, а про подібне воліють лише мріяти. До всього іншого, явно знизився і суто ігровий рівень тих футболістів, яких прийнято вважати лідерами колективу - Доннарумми, Банавентури, Чалханоглу, Піонтека, Романьйолі... Та й, при всій повазі, назвати цих футболістів справжніми зірками не вийде при всьому бажанні.

***

Ось і виходить, що, незважаючи на досить високі амбіції, що дісталися нинішньому клубному керівництву «Мілана» в «спадок» від колишніх славних часів, наявного ресурсу - що кадрового, що фінансового - явно не вистачає для їх задоволення. Цапом-відбувайлом у цій непростій ситуації опинився головний тренер. Було б хоча б зрозуміло, якби на місце Джампаоло прийшов хтось на кшталт Моурінью або Капелло. Але прийшов Піолі. А цей наставник - немов дзеркальне відображення Джампаоло: такий же фахівець середньої руки, який незмінно провалювався на відповідальних постах (в «Інтері» та «Фіорентині»). Тут як пити дати - шило поміняли на мило. Ну не зможе цей тренер вивести команду на новий рівень. А вже тим більше - в Лігу чемпіонів. Не дано йому, на жаль. Не по йому ця шапка. До того ж, і фани команди виступають різко проти запрошення цього тренера. Тому, швидше за все, можна очікувати лише локального «покращення»: навряд чи цей наставник відпрацює свій дворічний контракт з «Міланом».

Твіттер Мілана

Але в призначенні Піолі все-таки є і позитивний момент. Перш за все - для Андрія Шевченка. Існує висока, доречніше сказати - найвища ймовірність, що Стефано виявиться таким же тимчасовим правителем, як і його «папереднік». А якщо так, нинішній головний тренер збірної України спокійно може допрацювати свій контракт з ФФУ/УАФ (до кінця літа наступного року), і з почуттям виконаного обов'язку може йти втілювати свою мрію. На посаді наставника «Мілана». Його там неодмінно дочекаються. І всі будуть невимовно раді його приходу.

Але чи складеться у Шеви на новому місці - це вже зовсім інша історія.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 жовтня 2024, 08:11 2

6 жовтня відбудеться матч 9-го туру УПЛ

Коментарі