Втік з Металіста, отримав Золоту платівку, став лідером Аталанти

Sport.ua - про Алехандро Гомеса, відомого своєю неординарністю на полі та за його межами

Уроки Сімеоне

Гомес народився в небагатій родині в Буенос-Айресі. Батьки важко працювали, діти росли на вулиці - звична картина для Латинської Америки.

Мати, проте, дуже любила сина, і ласкаво називала його «papuchi». Це прізвисько, трохи скорочене до «Папу», закріпилося за Гомесом на все життя. Навіть сьогодні, коли він забиває гол за «Аталанту», диктор на стадіоні вигукує саме «Папу», а не ім'я-прізвище.

Втім, в юності Гомес і мріяти не міг, що опиниться в топ-чемпіонаті. У молодіжній збірній Аргентини справи у нього йшли прекрасно - в 2007-му він навіть виграв чемпіонат світу U-20 пліч-о-пліч з Агуеро, Ді Марією і Банегою. Але ось з клубом йому не пощастило.

Гомес виступав за «Сан-Лоренсо», з юних років будучи шанувальником «Індепендьєнте». Дізнавшись про це, фанати буквально кожен його вихід на поле перетворювали в пекло. Одного разу вони навіть аплодували арбітру, який вилучив його з поля. Папу не витримав і по дорозі в роздягальню розплакався.

Пережити важкі хвилини Гомесу допомагала лише підтримка тренера - Дієго Сімеоне вірив в його талант найбільше. Ель Чоло першим перевів Папу на лівий фланг атаки, навчив його дисципліни, захищав від неадекватних уболівальників. Ну а влітку 2010-го Сімеоне ще й забрав Папу з собою в «Катанію».

У Ель Чоло на Сицилії справи не пішли - він швидко повернувся в Аргентину, а вже звідти в 2011 році перебрався в «Атлетіко». А ось Гомес в «Катанії» прижився і провів три хороших сезони, за які встиг провести 111 матчів і забити 18 голів.

«Металіст»: взаємне розчарування

«Заради «Металіста» я відмовив «Зеніту» і «Лаціо», - скаже Гомес після прибуття в Україну. Але справою свою зацікавленість в Україні він так і не доведе.

Відверто кажучи, Гомес в «Металісті» провалився. Чотири голи від зірки Серії А, придбаної за 7 млн ​​євро, - це смішно. З іншого боку, у Папу теж були підстави вважати, що його ошукали - він не приховував, що їхав до Харкова заради Ліги чемпіонів, але «Металіст» з неї викинули через договірний матч з «Карпатами», зіграний ще коли Гомес ходив до школи.

Цікавий факт: три зі своїх чотирьох голів в Україні Папу забив саме у ворота «Карпат». Така собі помста за зіпсований євросезон.

Що стосується четвертого гола, то він був забитий Гомесом в принциповому матчі з «Дніпром» 27 квітня 2014-го. На той момент склад «Металіста» вже неабияк порідів - Соса і Девіч пішли ще взимку, також в невідомому напрямку змилися Дієго Соуза і Родріго Моледо.

А ось Папу залишився, забив «Дніпру» і допоміг «Металісту», що вже котивсь під укіс, посісти підсумкове третє місце, залишивши за спиною «Динамо» Олега Блохіна.

Правда, потім було літо і термінова втеча з України. Зрозуміти Гомеса можна і потрібно - 12 квітня, за два тижні до зустрічі з «Дніпром», група терористів на чолі з Ігорем Гіркіним увірвалася в Слов'янськ. В Україні розгорялася війна.

Від непоганого вінгера до найефективнішого плеймейкера Серії А

Першою спохватилася і підписала Гомеса «Аталанта». Це сьогодні бергамаски виступають в ЛЧ і вважаються грозою авторитетів в Італії. А ось в сезоні-2014/15 команда грала погано і боролася лише за виживання.

Але для Папу і такий варіант був за щастя - не повертатися ж в Аргентину. До того ж, незважаючи на очевидні проблеми з грою, «Аталанта» навесні 2015-го таки зберегла місце в еліті, зупинившись в трьох очках від зони вильоту.

Ну а влітку в клуб прийшов Джан П'єро Гасперіні - і почалася зовсім нова ера, в якій про виліт вже ніхто і не заїкався. В 2016-му бергамаски прийшли до фінішу 13-ми, а ще через рік - уже четвертими, залишивши позаду «Інтер», «Мілан» і «Лаціо».

А ось Папу залишився, забив «Дніпру» і допоміг «Металісту», що вже котивсь під укіс, посісти підсумкове третє місце, залишивши за спиною «Динамо» Олега Блохіна.

Правда, потім було літо і термінова втеча з України. Зрозуміти Гомеса можна і потрібно - 12 квітня, за два тижні до зустрічі з «Дніпром», група терористів на чолі з Ігорем Гіркіним увірвалася в Слов'янськ. В Україні розгоралася війна.

Від непоганого вінгера до найефективнішого плеймейкера Серії А

Першою спохватилася і підписала Гомеса «Аталанта». Це сьогодні бергамаски виступають в ЛЧ і вважаються грозою авторитетів в Італії. А ось в сезоні-2014/15 команда грала погано і боролася лише за виживання.

Але для Папу і такий варіант був за щастя - не повертатися ж в Аргентину. До того ж, незважаючи на очевидні проблеми з грою, «Аталанта» навесні 2015 го таки зберегла місце в еліті, зупинившись в трьох очках від зони вильоту.

Ну а влітку в клуб прийшов Джан П'єро Гасперіні - і почалася зовсім нова ера, в якій про виліт вже ніхто і не заїкався. В 2016-му бергамаски прийшли до фінішу 13-и, а ще через рік - уже четвертими, залишивши позаду «Інтер», «Мілан» і «Лаціо».

Ну і, нарешті, як не згадати про музику. Свої голи за «Аталанту» Папу святкує, виконуючи спеціальний танок, який в підсумку став настільки популярним, що його копіювали навіть гравці інших команд.

Італійський ді-джей Маттео Ск'яво пішов ще далі і надихнувшись рухами Гомеса записав трек «Baila Como El Papu» («Танцюй, як Папу»), знявши в кліпі, в тому числі, і самого аргентинця. Відео стало вірусним і набрало 30 млн переглядів на YouTube. Коли ж продажі синглу досягли 10 млн копій, Гомес ще й отримав Золоту платівку від Італійської федерації звукозаписної індустрії.

«Нехай я ніколи не отримаю Золотий м'яч, зате у мене є Золота платівка», - іронічно прокоментував нагороду футболіст.

Головна людина в Бергамо

Папу не приховує, що після стількох років відчуває себе більше італійцем, ніж аргентинцем, і повертатися в Буенос-Айрес не хоче. Свої корені він же пустив в Бергамо.

Гомес, його дружина Лінда і двоє дітей - найбажаніші гості в будь-якому районі міста. В одному з ресторанів Бергамо навіть роблять млинці за його власним рецептом - і попит на них є в будь-яку пору доби.

Тут же Гомес відкрив власний спортивний центр Perform і розробив для нього унікальну систему тренувань, націлену на прийняття рішень в цейтноті. Крім любителів і спортсменів-початківців, центр відвідували і відомі в Серії А люди - Андреа Конті, Роберто Гальярдіні, Альберто Грассі.

У планах сім'ї Гомесів також відкриття в Бергамо ресторану аргентинської кухні. Судячи з того, що чергу на автограф-сесію Папу в фан-шопі «Аталанти» вболівальники займали з ночі, як мінімум на старті у ресторану не буде відбою від клієнтів.

Та й чи може бути інакше? У Бергамо вже не перший рік процвітає справжній культ Гомеса, і це природньо. «Аталанта» ніколи не ловила зірок з неба, і дійсно класних гравців тут бачили рідко. Роберто Донадоні, Клаудіо Каніджа і Піппо Індзагі тут заявляли про себе, та ще Крістіан Вієрі двічі заїжджав - на старті і фініші кар'єри. Ось, власне, і все.

Папу Гомес став першим, хто не покинув «Аталанту», ледь досягнувши зоряного статусу, а залишився і проводить свої кращі матчі саме в Бергамо. Піди він в який-небудь «Мілан», як всі, - і ніякої «Аталанти» сьогодні в ЛЧ ми б не побачили.

Але Папу пішов проти системи, і поставив відданість вище грошей, - і так в Італії з'явився ще один претендент на медалі. Ще б його за це не любили!

Роман СІНЧУК

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 05 травня 2024, 04:54 9

Також Луїс відзначився гольовою передачею на Лео

Коментарі