Марина ЧЕРНИШОВА: «Перед фіналом в Загребі поїхала в ліс»

Перспективна українська тенісистка – про перший серйозний успіх у дорослій кар’єрі

Нещодавно 20-річна харків'янка виграла 60-тисячник ITF в Загребі. Стартувавши з кваліфікації, Чернишова за турнір не програла жодного сету. Ця перемога дозволила українці з модельною зовнішністю стрибнути на 120 сходинок у світовому рейтингу і вперше в кар'єрі піднятися в топ-300 кращих тенісисток світу.

В ексклюзивному інтерв'ю SPORT.UA Марина Чернишова розповіла про переможний турнір, перехід з юніорського тенісу в дорослий, а також назвала тенісистку, гра якої їй найбільше імпонує.

- Марина, ви піднялися до топ-300 світового рейтингу. Наскільки це досягнення є вагомим на даному етапі кар'єри?
- Звичайно, я розумію, що я досить близько, щоб потрапити у кваліфікацію Australian Open. Тому, я сподіваюся, що якщо все виходитиме, то я виконаю ту мету, до якої прагну. Вигравши турнір в Загребі, я наблизилася до цієї мети.

- Ви зіграли 7 матчів разом з кваліфікацією в Загребі, який з них запам'ятався найбільше?
-Треба було увесь час показувати високий рівень, матч за матчем. У мене такого досвіду не було. Я виходила на матч постійно в ролі аутсайдера, але розуміла, що можу обіграти суперниць. Але якийсь один матч так і не запам'ятався. Можливо, проти Івахненко, враховуючи те, що вона була українкою, зараз - росіянка. Я її давно знаю, вона була для мене певним авторитетом. Тому проти неї я трішки хвилювалася, мені дуже хотілося виграти. А інших людей я не знала, тому просто була заряджена на перемогу.

- Перед фінальним матчем був якийсь мандраж з оглядкою на величезний шлях, пройдений до цієї гри?
-Перед фіналом я поїхала з готелю в ліс. Мені в голову не закрадалися зайві думки щодо матчу. Я ходила, гуляла на природі та відпочивала.

- Ви спеціально так зробили?
-Так, щоб поменше думати про гру.

- Зараз ви відновлюєтеся в Україні, а який календар у подальшому?
- В суботу відлітаю до Чехії, на турнір 25к. Далі поки не знаю, план турнірів різко помінявся.

- Чому?
- Інші рейтингові позиції дозволяють грати турніри вище і потрапляти відразу до основи. Зараз ми вирішили залишитися на категорії 25, тому що наступного тижня всього один турнір категорії 60, і я могла не потрапити в нього. Ми вирішили не ризикувати.

- У Одесі живе ваша сім'я?
-Ні, батьки в Харкові, а в Одесі я тільки тренуюся.

- Хто входить у вашу команду і готує вас до турнірів?
-Мій тренер - Валерій Кутузов. Я тренуюся з ним практично рік. Він періодично тренує і Даяну Ястремську, коли вона в Одесі. Спаринги у мене міняються. Менеджер - Всеволод Кевлич.

- Вам комфортніше тренуватися в Україні або за кордоном?
- Я тренувалася близько трьох років у Києві і практично рік у Братиславі. Але насправді, взагалі не важливо, де тренуватися, важливо - з ким. Одеса мені подобається. Подобається бути в Україні, ближче до дому.

- У дорослій сітці ви почали грати не так давно. Як пережили перехід з юніорського тенісу до дорослого?
-У дорослій сітці я граю близько трьох років. Але відразу можу сказати, що у WTA набагато важче, ніж в юніорському тенісі. Це зовсім інше. І фізично, і морально. У момент переходу ти граєш ніби з не дуже сильними гравцями по рейтингу, але вони є набагато досвідченішими саме в цих турнірах. Плюс гроші, ти розумієш, що можеш виграти більше. І хочеться швидше по рейтингу просуватися.

- А хто супроводжує вас на турнірах?
- Дуже часто я їжджу сама. 80% турнірів проходять так. Не виходило організувати так, щоб хтось їздив зі мною.

- А в тих 20% випадків, коли з вами поруч хтось є, морально легше грати?
- Є додаткова підтримка, особливо, коли з тренером. Навіть під час матчу досить на нього подивитися, і це допомагає. Вже відчуваєш, що не один.

- За три роки у дорослій сітці, хто був найскладнішим суперником?
- Моя найбільш високорейтингова перемога була в Загребі - суперниця була 190-ою в рейтингу. Але я ніколи не думала про те, проти кого найнезручніше грати.

- На якому покритті вам максимально комфортно грати?
- Я зрозуміла, що мені дуже подобається хард, тому що розіграші там проходять швидше. Але усі мої перемоги були на грунті.

- Ви активно ведете Інстаграм. Що це вам дає: просто задоволення або певну комунікацію зі своєю аудиторією?
- І те, і інше. Насправді, я відчуваю, що треба людям розповідати, що відбувається в тенісі. Чому ми поводимося так чи інакше, чому відбуваються певні речі. Тому що бувають ситуації, коли батьки віддають своїх дітей в теніс і не розуміють, що відбувається з дітьми. Чому вони на тренуваннях грають добре, а потім виходять на матч і не можуть перебити жодного м'яча. Я відчуваю, що цим треба ділитися, розповідати, оскільки я, маючи великий досвід, можу дати щось корисне людям. Це і задоволення, і комунікація, і щось корисне.

- Деякі спортсмени намагаються від соцмереж захищатися, тому що це десь впливає і на моральний стан перед змаганнями...
- Під час турнірів я взагалі не заходжу в Інстаграм. Я можу зникнути на два тижні, залежно від того, скільки турнірів. Або я виставлю одну якусь історію.

- Буває таке, що пишуть якісь неприємні речі? Як ви реагуєте на це?
- На позитив завжди реагую з посмішкою, це приємно. Але на 50 хороших коментарів може бути 2-3 поганих. І вже настрій зіпсований, тому що починаєш про це думати. У мене до такого різко негативне відношення, мені краще не читати коментарі.

- А бувають якісь романтичні історії, в соцмережах або на турнірах?
- Було якось, один хлопчик з Іспанії хотів мені прислати лист, написаний від руки, на Новий Рік. Відправив його, але він прийшов не на Новий Рік, а у березні. Бували такі випадки, але якщо це десь в Інстаграмі, то я намагаюся не розвивати цю історію.

ДІВЧИНА ДНЯ. Українська тенісистка Марина Чернишова

- Хто вам імпонує в жіночому тенісі?
- Симона Халеп мені подобається. Її манера гри, те, як вона поводиться. Зараз Андреєску вражає своїми результатами та грою.

- В Україні багато спортсменів говорять про слабкий маркетинг та відсутність рекламного ринку, а хотілося б заробляти не лише на турнірах, але і від особового бренду. Вам поступають комерційні пропозиції?
- На жаль, ні. Я граю ракеткою Head, у мене з ними контракт. А більше співпраці немає ні з ким. Але для цього потрібно бути хоча б у топ-100. Комерційна привабливість спортсмена безпосередньо залежить від його результатів.

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 червня 2024, 11:51 3

Чемпіонат Європи з футболу відбудеться в Німеччині з 14 червня до 14 липня

Коментарі