Голодні вовки виходять на полювання. З ким зіграє Олександрія в ЛЄ?

Sport.ua розповідає про історичного суперника команди Володимира Шарана

Зайнявши в минулому сезоні третю сходинку в українській Прем'єр-лізі, «Олександрія» отримала можливість зіграти в груповому раунді Ліги Європи. Попередні два сезони в цьому єврокубку у команди Шарана закінчувалися досить швидко, але зараз «городяни» гарантовано проведуть шість поєдинків.

Першим, а від того й історичним, суперником для «Олександрії» на груповій стадії єврокубка стане німецький «Вольфсбург». За підсумками минулого сезону «вовки» посіли шосте місце в Бундеслізі, відставши від чемпіона «Баварії» на 23 очка. Втім, це все не заважає саме «Вольфсбургу» вважатися головним фаворитом групи I, де крім німецької та української команд грають також «Гент» та «Сент-Етьєн».

Голодні вовки

«Вольфсбургу» буквально кілька днів тому виповнилося 74 роки. Ця команда була заснована в 1945 році в однойменному місті, яке з'явилося на картах лише в 1938 році в якості місця проживання для робітників заводу Volkswagen. У перші роки свого існування «вовки» абсолютно нічим не могли похвалитися в спортивному плані, та й не сильно часто радували своїх уболівальників.

По суті, сучасна історія «Вольфсбурга» почала писатися з сезону-1991/92, коли команда виграла Оберлігу Північ й отримала право виступати у Другій Бундеслізі. Там «вовкам» знадобилося п'ять сезонів на те, щоб зайняти другий рядок і отримати заповітну путівку в елітарний дивізіон німецького футболу - Бундеслігу. З того часу «Вольфсбург» є незмінним учасником цього турніру, хоча траплялося з командою всяке.

Безумовно, головним досягненням в історії «Вольфсбурга» є завоювання «Срібної салатниці» за підсумками сезону-2008/09. Тоді «вовками» керував відомий своїм авторитаризмом німецький фахівець Фелікс Магат, який зумів знайти потрібне поєднання всіх важливих моментів у житті футбольної команди й привести її до сенсаційної перемоги в чемпіонаті. Примітно, що в тому сезоні «Вольфсбург» на своєму полі лише одного разу втратив очки, зігравши внічию з «Айнтрахтом» із Франкфурта (2:2), а інших суперників обіграв. Причому здолали «вовки» й головного конкурента - «Баварію» з принизливим для тієї рахунком 5:1.

Після того найвищим досягненням «Вольфсбурга» було друге місце, яке команда зайняла в сезоні-2014/15. Найнижче за весь час виступів у Бундеслізі «вовки» опускалися в сезонах-2016/17 та 2017/18, коли по-справжньому грали з вогнем, фінішувавши на 16-му рядку. Лише в стикових матчах «Вольфсбургу» вдавалося зберігати жадану прописку у вищому світі.

Крім «золотих» і «срібних» медалей чемпіонату Німеччини, про які ми вже згадували, в музеї «Вольфсбурга» можна знайти ще всього два значущих трофеї - Кубок Німеччини, який «вовки» брали в сезоні-2014/15, а також Суперкубок країни, виграний в 2015-му. Тому «вовків» насправді можна вважати голодною до серйозних перемог командою, історія якої пишеться в даний час.

До слова, всього в єврокубках до цього «Вольфсбург» провів п'ять сезонів - два в Лізі чемпіонів і три в Лізі Європи (Кубку УЄФА). Мабуть, найуспішнішим був останній на поточний момент євросезон «вовків» (2015/16), в якому команда виграла свою групу в Лізі чемпіонів (з «Манчестер Юнайтед», ПСВ та московським ЦСКА), а потім дісталася до чвертьфіналу, де за сумою двох матчів мінімально поступилася «Реалу» - 2:3 (2:0 - вдома і 0:3 - на виїзді).

Амбіційний тренер

Команду очолює 45-річний австрійський фахівець Олівер Гласнер. Він був затверджений на цій посаді влітку нинішнього року, підписавши угоду до липня 2022-го. До «Вольфсбурга» працював виключно на батьківщині, де гучними успіхами похвалитися не може.

Кар'єру футболіста Гласнер завершив в 36 років, але не по своїй волі. Перед відбірковим поєдинком до Ліги Європи проти «Брондбю» капітан австрійського «Ріда», яким на той момент був Гласнер, відчув різкий головний біль, через що з тренувального заняття потрапив прямо на лікарняне ліжко. Медики діагностували у Олівера субдуральну гематому, тобто крововилив між мозком і твердими мозковими оболонками. Гласнера перевели в спеціальну нейрохірургічну клініку Rigshospital в Копенгагені. Протягом декількох годин відмічалося погіршення стану та збільшення скарг з боку пацієнта. Комп'ютерна томографія показала збільшення згустку крові, тому того ж вечора було потрібно проведення нейрохірургічної процедури з видалення згустку. На щастя, Гласнер вижив, але з кар'єрою футболіста за рекомендацією лікарів змушений був попрощатися - 23 серпня 2011 року він повісив бутси на цвях.

Твіттер ФК Вольфсбург. Олівер Гласнер

У січні 2012 року Гласнер отримав посаду спортивного координатора в «Ред Буллі» із Зальцбурга, а влітку того ж року увійшов до тренерського штабу команди в якості одного з асистентів головного тренера Роджера Шмідта. На цій роботі Гласнер залишався до кінця травня 2014 року і саме в цей період здобув два трофеї, що залишаються поки єдиними в його тренерській кар'єрі - «золото» чемпіонату Австрії-2014 і Кубок країни того ж року. Але, знову-таки, Олівер був тільки асистентом.

Повноцінну кар'єру в якості головного тренера почав влітку 2014 року, очоливши рідний для себе «Рід». Останнім же місцем роботи досить ще молодого і зовсім точно амбітного коуча був ЛАСК, де Гласнер трудився до переїзду в «Вольфсбург» з літа 2015 року, паралельно поєднуючи тренерську діяльність з посадою спортивного директора клубу.

Безумовно, Гласнер дуже амбітно дивиться на поточний сезон. Він уже заявив, що головним його завданням в єврокубках буде вихід «Вольфсбурга» в євровесну. Втім, сам коуч ставить таку мету як першочергову, але не фінішну. Очевидно, що не варто очікувати від «вовків» і недооцінки турніру, так як сам Гласнер підкреслював - мовляв, раніше про виступи в груповому раунді Ліги Європи він міг тільки мріяти. Так що Володимиру Шарану буде як мінімум не самотньо дебютувати в основній сітці єврокубків.

Кузня кадрів

У сучасній історії «Вольфсбург» вже встиг стати непоганою кузнею кадрів для футбольної Європи. У різні роки (але не так давно) через цей колектив пройшов цілий ряд відомих футболістів. Зокрема, мова йде про італійців Андреа Бардзальї та Кристиана Дзаккардо, аргентинця Андреса Д'Алессандро, бельгійця Кевіна Де Брейне, білоруса Олександра Глєба, боснійців Звєздана Мисимовича, Едіна Джеко та Хасана Салихамиджича, бразильців Графіте та Дієго, хорватів Івіцу Оліча, Івана Перишича й Маріо Манджукича, нігерійця Обафемі Мартінса та багатьох інших.

Окремо згадаємо ще трьох екс-гравців «Вольфсбурга», яких практично напевно відмінно пам'ятають усі українські вболівальники.

Перший - Штефан Еффенберг. Цього білявого німецького півзахисника відмінно пам'ятають усі вболівальники «Динамо», адже саме його гол в київському півфіналі Ліги чемпіонів-1998/99 не дозволив «біло-синім» утримати комфортну перевагу в рахунку. Замість перемоги 3:1, «Динамо» зіграло внічию 3:3, причому Еффенберг чудовим ударом зі штрафного на 78-й хвилині повернув мюнхенцям віру в свої сили, а на 89-й хвилині гості й зовсім вирвали, здавалося б, уже фантастичну для себе нічию.

Другий - Дієго Климович. Цей аргентинець, який виступав в «Вольфсбурзі» з 2001 по 2007 рік, в Україні був на слуху в 2001-му, коли в пресі спливла історія про українське коріння форварда, у зв'язку з чим той нібито висловлював бажання грати за «синьо-жовтих». Тоді в історії української національної команди ще не було таких віддалених з географічної точки зору натуралізованих легіонерів, а тому сама ідея активно обговорювалася в навколофутбольному просторі. У підсумку, українське громадянство Климович так і не отримав, не зігравши в своїй кар'єрі жодного поєдинку і за рідну збірну Аргентини. Але ось у «Вольфсбурзі» Дієго проявив себе дуже добре - 57 голів в 149 матчах за шість сезонів, після чого йому надійшла пропозиція перейти в дортмундську «Боруссію».

Нарешті, третій - Дьємерсі Мбокані. Екс-форвард «Динамо» за «Вольфсбург» відіграв лише півроку на правах оренди з «Монако» в 2011 році. Встиг провести 7 матчів в чемпіонаті Німеччини, не забивши жодного м'яча і пропустивши серйозний відрізок часу через травму коліна. У «Динамо» Мбокані перебереться через два роки вже з «Андерлехта»...

Ігрова статистика

На завершення, щоб краще уявляти собі суперника нашої команди, а також розуміти ключові відмінності в грі між «Вольфсбургом» та «Олександрією», пропонуємо ознайомитися з ключовими статистичними показниками обох команд в офіційних матчах нинішнього сезону.

З цих цифр чітко проглядається, що «Вольфсбург» схильний куди більше контролювати м'яч, проводити позиційних атак та здійснювати більше передач, ніж «бронзовий» призер минулого розіграшу УПЛ. «Олександрія», навпаки, робить серйозну ставку на контргру, більше задіює довгі передачі, а також має трохи кращу статистику по верхових єдиноборствах.

Що ще впадає в очі - серйозна перевага «Олександрії» в показнику розумних передач (пасів, які надають атакуючим діям креативного напряму). Тут у українців показник вищий, як кількісно, ​​так і якісно. Звичайно ж, не можна забувати про різницю в рівнях між чемпіонатами Німеччини та України, але цей фактор дещо обнадіює напередодні очної дуелі «Вольфсбурга» й «Олександрії». А вже чий ігровий стиль і філософія виявляться більш успішними - покаже тільки гра та її результат. Залишається лишень дочекатися фінального свистка на «Фольксваген-Арені»...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Поєдинок «Вольфсбург» - «Олександрія» відбудеться в четвер, 19 вересня, в Німеччині. Початок зустрічі о 22:00. Sport.ua проведе текстову трансляцію матчу «Вольфсбург» - «Олександрія».

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 30 квітня 2024, 10:06 5

Бельгійський воротар Тібо Куртуа повернувся після травми