Тайсон і Шахтар: конфлікт інтересів

Оглядач Sport.ua - про останні рухи навколо капітана «Шахтаря» Тайсона

Ніколи такого не було, і ось знову. Бразилець Тайсон, який, як здавалося, після відходу Срни на заслужений відпочинок став уособленням «Шахтаря», може (або хоче, що більш очевидно) покинути донецький клуб. У послугах капітана чемпіонів України зацікавлена ​​італійська «Рома». І зацікавлена, здається, всерйоз.

Чого хоче «Рома»

Колишній тренер Тайсона, а нині керманич «вовків» Паулу Фонсека потрапив в римський клуб якраз в такий період, в який краще не потрапляти - суцільний розбрід і хитання. Гравці пачками йдуть, пачками (правда, набагато меншими) приходять. Фонсеці кров з носу потрібен хоча б один центрбек (не дарма, напевно, була інформація про зацікавленість «Роми» в послугах динамівця з Києва Бурди) і хоча б один форвард (подейкували про інтерес до нашого Яремчука з «Гента», але, схоже, буде колишній «наш» з «Дніпра» Калинич). Однак після того, як «джалороссі» покинув Ель-Шаараві, а в дебютному поєдинку нового сезону серйозно травмувався Перотті, Фонсека переключив свою увагу на найбільш проблемну позицію - лівого вінгера. А так як до закриття трансферного вікна - як кіт наплакав, хитро мудрий португалець вирішив зробити хід конем - запросити в «Рому» добре знайомого йому по «Шахтарю» Тайсона.

Розрахунок сеу Паулу можна назвати практично ідеальним. Тайсон, навіть розмінявши четвертий десяток, все ще залишається у відмінній фізичній готовності. І головне - здатний протягом практично всього поєдинку підтримувати найвищу інтенсивність гри. До того ж, за час роботи з «Шахтарем» у Фонсеки з Тайсоном склалися хороші, навіть довірчі відносини. І тренер «Роми» впевнений, що Тайсон зможе відразу влитися і в команду, і в чемпіонат Італії, не вимагаючи часу на розкачку і адаптацію. Ну і, на додачу до всього, Фонсека напевно думав, що ціна за 31-річного футболіста не буде захмарною.

15 мільйонів євро - саме стільки, за даними італійських ЗМІ, готова заплатити «Рома» за капітана «гірників». Ну, від сили ще два-три мільйони. Але аж ніяк не 25-30 млн, нібито вказаних «Шахтарем» за свого лідера. «Рома» спробувала було розплатитися за рахунками, включивши в угоду двох своїх гравців (Ольсена і Гоналона), але і в цьому випадку отримала від воріт поворот. Хоча, за даними все тих же джерел, після всіх цих невдалих спроб інтерес «вовків» до екс-футболіста збірної Бразилії не пропав. Швидше навіть навпаки. Ініціатором роздування цього інтересу є все той же Фонсека. Пліткують, що тренер «Роми» намагається переконати керівництво свого клубу в необхідності придбання саме цього гравця. І дуже може бути, що фінішна пропозиція римлян по Тайсону досягне позначки в 20 мільйонів. Але навряд чи більше. На Апеннінах впевнені, що необхідні 25 мільйонів «Рома» не заплатить.

Чого хоче «Шахтар»

«Шахтар» в даній ситуації поводиться так, як і повинен. Типу якщо ти не можеш запобігти п'янці, тоді очоль її. Час зараз грає за «гірників», бо для маневру у «Роми» практично немає місця, і, що більш важливо, немає часу.

Контракт Тайсона з «Шахтарем» діє ще два роки (до літа 2021-го), так що донеччани в даному випадку можуть собі дозволити чекати на таку пропозицію, яка здатна повністю задовольнити їхні апетити. Але в цій ситуації, вважаю, навряд чи питання впирається у фінансову сторону. «Шахтар» зараз переживає непростий період зміни поколінь. Бразильський молодняк ще не здатний замінити лідерів, що пішли, і свята трійця - Ісмаїлі - Тайсон - Марлос на правах старожилів тримає не тільки ситуацію в роздягальні, але і визначає гру команди. А якщо вибирати з цього тріо самого-самого, того, без кого настануть кранти, то це буде саме Тайсон. Його висока швидкість, працездатність, бачення поля, вміння зробити передачу, взяти гру на себе - завдяки всьому цьому бразилець здатний робити різницю. «Шахтар» з Тайсоном і «Шахтар» без Тайсона - це дві великі різниці. Майже як «Барса» з Мессі і без нього. Ніколи раніше за останнє десятиліття в «Шахтарі» не було такого, щоб команда так різко і помітно залежала від одного гравця. Зараз ситуація саме така. І гравець цей - Тайсон.

Тому якщо його відпустити - ні, краху не буде, але проблеми з організацією гри будуть очевидними. Стало бути, якщо керівництво чемпіонів України хоче підтримувати і далі існуючий баланс сил як мінімум на внутрішній арені, Тайсона відпускати не можна ні під яким соусом. Тому що не тільки в Лізі чемпіонів можна серйозно облажатися, але і в чемпіонаті країни. У «Шахтарі» це розуміють не гірше нас з вами, тому в заявці команди на Лігу чемпіонів за звичкою виявилася прізвище капітана команди ...

Чого хоче Тайсон

Здавалося б, в цьому питанні можна було б поставити крапку. Якби не одне «але». І це «але» - позиція самого гравця. А вона не така однозначна, як хотілося б «гірникам». Після того, як почалися контакти між клубами, після особистих переговорів з Фонсекою Тайсон загорівся мрією перебратися до Вічного міста. У всякому разі, саме так підносять ситуацію наші інсайди. Саме так її бачить агент бразильця. Та й дружина гравця. Зрештою, саме такий висновок можна зробити з його посту в Інстаграмі. «Дозвольте мені піти. Дякую Богу за все», - так відреагував капітан «Шахтаря» на небажання свого клубу пристати на пропозицію «Роми». А коли це звернення не спрацювало, він написав щось на зразок про розбиту мрію і необхідність бути сильним, щоб не показувати свої сльози.

Виходить, на даний момент найбільш реалістично виглядає варіант, при якому Тайсон залишиться в «Шахтарі». Але чи означає це, що ситуація по осі «Шахтар» - Тайсон буде такою ж, як до цих переговорів? Чесно кажучи, навряд чи. Бразилець прекрасно розуміє, що кращі його футбольні роки вже позаду, і з кожним новим сезоном пограти на хорошому рівні в Європі у нього буде все менше і менше шансів. А тут - Рим, «Рома», тренер майже друг. Практично ідеальна картина перед тим, як їхати на Батьківщину пилити в який-небудь «Курітібі». Заради Риму він був готовий, за чутками, навіть на зменшення платні. Але начебто не зрослося.

Чи буде Тайсон влаштовувати страйк? Це навряд чи. Він хоч і досить емоційний, а ще більше - інфантильний і химерний, але на такий крайній крок навряд чи піде. Тому що він ні до чого не приведе - як мінімум рік йому потрібно буде відпрацювати в «Шахтарі», перш ніж можна буде підписувати якісь попередні угоди. До того ж, якщо він почне зволікати, відбувати номер, йому точно не буде світити навіть «Рома». А лише все та ж «Курітіба». Навряд чи слід розраховувати і на його демарш а-ля Матузалем. Або Ілсіньо. Як показала практика, ті втікачі не виграли. А швидше за все програли. Та й недавній (п'ять років тому) «страйк» шістьох гравців «Шахтаря» (Тейшейра, Коста, Фред, Дентіньо, Феррейра, Ісмаїлі) ні до чого хорошого для гравців не призвів: вони не отримали «вільних агентів», як того вимагав їх представник, і повернулися в лоно команди. До речі, тоді Тайсон відмовився входити в число тієї шістки «революціонерів». Навряд чи він захоче наступати і цього разу на чужі граблі.

А ось ситуація з Бернардом щодо Тайсона може повторитися. Нагадаю, що співвітчизник нинішнього капітана «гірників» відхилив усі пропозиції клубу щодо пролонгації угоди і відбув в «Евертон» в статусі вільного агента. І в повному розквіті сил. Тільки ось Тайсону, коли закінчиться нинішня угода з «помаранчево-чорними», буде вже тридцять три. І його навряд чи запросять в «Евертон». Або «Рому». Залишається все та ж «Курітіба»...

... Якщо у когось склалося враження, що бідолаху Тайсона, який вірою і правдою (і це дійсно так) шість років служив донецькому клубу, тримають в катівнях, на хлібі і воді, то це не так. М'яко кажучи. Адже ніхто його не змушував підписувати довгограючу угоду. І якщо для Тайсона в «Шахтарі» дійсно спорудили «клітку», то вона золота, а не залізна. Не сумнівайтеся. Більше трьох мільйонів євро в рік, плюс бонуси «за шкідливість». Багатьом би таку клітку. Так що, бачили очі, що купували.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 04 травня 2024, 13:44 9

Дар'я стала переможницею змагань у Лопоті

Коментарі