Стефан ГУРОВ: «Світоліна може здійснювати непередбачувані подвиги»

Менеджер першої ракетки України — про виступ Світоліной на US Open і розвиток тенісу в Україні

Менеджер Еліни Світоліної розповів SPORT.UA про те, в яких кондиціях перша ракетка України підійшла до US Open, взаєморозуміння Еліни з тренером - Ендрю Беттлзом, а також назвав трьох найперспективніших молодих тенісисток України.

- Стефан, в Україні багато хто чекає чергового подвигу від Еліни Світоліної. У яких кондиціях вона знаходиться зараз?
- Еліна активно готується до виступу на US Open (розмова відбулася в уїк-енд - прим. Sport.ua.). Ви знаєте, що вона була 3 місяці травмована, ще до Ролан Гаррос, у неї не було достатньо часу на відновлення і підготовку до Уїмблдону, але вона стала півфіналісткою турніру Великого Шолома, чим підтвердила звання найсильнішої тенісистки України та однієї з найсильніших тенісисток світу. Я б сказав, що Еліна може здійснювати непередбачувані і навіть героїчні подвиги.

- Цього літа Еліна дійшла до півфіналу в Лондоні. Це було близько до піку її форми?
- Ні. Це не був пік її форми. Як я вже сказав, Еліна була травмована, але, незважаючи на травму, вона змогла сконцентруватися і продемонструвала приголомшливий результат.

- Ендрю Беттлз, тренер Еліни Світоліної, в одному з недавніх інтерв'ю сказав: «Оскільки ми одного покоління, ми так добре ладнаємо. Я можу зрозуміти, через що вона проходить. Ми також хороші друзі, тому я - не бос. Ми все обговорюємо, разом працюємо». Наскільки великий вплив у нього на Еліну поза кортом?
- Дійсно, Ендрю Беттлз і Еліна дуже добре розуміють один одного, вони працюють разом на корті і поза кортом. Дуже складно провести тут лінію і розділити ці процеси. Ми бачимо, що їх командна робота, досвід Ендрю і його підходи однозначно в сумі дають високий результат.

Еліна Свитоліна и Ендрю Беттлз

- Наскільки вас турбує обговорення її особистого життя і стосунків з Гаелем Монфісом?
- Сьогодні теніс - це більше, ніж просто спорт. Все, що відбувається поза кортом, має велике значення. Ти повинен бути успішним на корті. І повинен бути готовим демонструвати свою індивідуальність. Це те, що хочуть бачити вболівальники. Особливо з приходом соціальних мереж. Вболівальники хочуть бути ближче до свого кумира. Еліна і Гаель діляться з ними своїм щастям, емоціями і подіями, вони пара, яка привнесла щось нове в усталений світ тенісу.

- За версією журналу Forbes, Еліна увійшла в десятку найбільш високооплачуваних спортсменок року. Фігурує цифра в 6,1 мільйона доларів (з них - 4.6 мільйона призових). З чого складаються інші 1,5 мільйона?
- Це не зовсім точні дані. Але можу сказати, що основний дохід професійного спортсмена традиційно складається з призових, спонсорських та турнірних грантів.

- В Україні історія Еліни є ідеальною моделлю становлення спортсмена: спочатку меценатська допомога, потім успішні виступи і вихід на суто ринкову модель і рекламні контракти. Чому таким шляхом не йдуть інші спортсмени?
- Ви маєте рацію, цей шлях не для всіх. Тут є кілька складових - особистість спортсмена і професійний підхід. Еліна володіє дивовижним талантом, вона демонструє високі результати, має харизму і відмінними комунікаційними навичками, ніж заслужила любов мільйонів уболівальників. Друга складова - це професійний менеджмент і правильно обрана стратегія. І тут багато що залежить від команди, яка працює зі спортсменом, наскільки вона професійна, наскільки вона може допомогти, посилити і розкрити спортсмена.

- Ще одна особливість українських спортсменів: більшість з них нарікає на те, що держава не допомагає спортсменам. А чи має взагалі?
- Я можу їх зрозуміти, так як в Україні ми починали працювати з молодими талантами, які були практично кинуті і не отримували ніякої допомоги від спортивних інституцій та організацій. Спортсмен представляє державу на міжнародній арені і потребує його підтримки.

Також є такі види спорту, які в цілому менш популярні і в яких просто немає грошей. Наприклад, тхеквондо, дзюдо чи інші види спорту, які я бачу тільки на Олімпійських іграх. Мені складно уявити, як спортсмени в цих видах спорту можуть розраховувати на призові, які дозволять їм розвивати свою спортивну кар'єру. У тенісі гроші є, але ти повинен досягти певного рівня, щоб для тебе відкрився весь світ тенісу з усіма його можливостями. Але існує українська особливість. Наприклад, перспективний тенісист в іншій країні негайно отримає підтримку від великих національних компаній і спонсорів, які готові інвестувати в спорт. На жаль, в Україні теніс не на перших позиціях і завжди йде після таких видів спорту як футбол, бокс, хокей. Але не тільки держава має бути зацікавлена ​​в розвитку і просуванні спортсмена. Великі компанії та національні бренди повинні розуміти, що інвестуючи в спорт і в спортсменів, він інвестують і в свій імідж, це стратегія win-win.

- У березні ви провели захід в Далласі, запустили Фонд. Тоді ви сказали: «Даллас - наша перша зупинка, попереду ще багато активностей, які має на увазі благодійність. Це буде відбуватися в різних містах світу». Чи є вже розуміння, де відбудеться наступна активність?
- Так, з березня цього року Фонд Еліни Світоліної активно працює в Штатах. І вже зовсім скоро ми будемо готові розповісти про конкретні проекти і активностях Фонду в Україні. Слідкуйте за новинами!

- У перспективі - допомога молодим гравцям в Україні. Чи є якесь просування в цьому питанні?
- Звичайно, це те, що ми робимо вже багато років. Допомагаємо і розвиваємо молоді українські таланти.

- Даяна Ястремська отримала травму минулого тижня. Який її стан?
- Даяна зараз відчуває себе набагато краще. Вона тренувалася в Нью-Йорку і готується до свого першого матчу на US Open. Я розраховую, що вона буде готова на всі 100%.

- В Україні багато хто вважає Даяну майбутньою зіркою українського тенісу. Вона швидко прогресує. Скільки років їй знадобиться для того, щоб замахнутися на титул?
- Даяна вже переможниця трьох турнірів WTA в одиночному розряді - Гонконг, Таїланд, Страсбург. Але це тільки початок. Стиль гри Даяни видовищний і агресивний і я вважаю, що такий гравець може виграти будь-який турнір. Упевнений, в найближчі місяці ми будемо спостерігати нові успіхи і досягнення Даяни на регулярній основі.

Стефан Гуров

- Ви продовжуєте працювати з молодими гравцями в Україні. Назвіть топ-3 найбільш перспективних гравців?
- Я б відзначив Котляр, Костенко, Соболєву і Лопатецьку.

- Як ви моніторите потенційних гравців для свого агентства?
- Ми починаємо спостерігати за ними дуже рано, у нас є власна система відбору через різні турніри і чемпіонати. Стежимо за прогресом, розвитком техніки, вивчаємо рекомендації через нашу міжнародну мережу. Це комплексний підхід. Ми також дивимося, як майбутній спортсмен взаємодіє з сім'єю, тому що це важлива складова його розвитку. Всі ці критерії і є визначальними.

- Чи стала Україна ближче до проведення міжнародного турніру високого рівня?
- Для організаторів турнірів WTA або ATP Україна не є ключовим ринком.

Щоб провести турнір рівня Premier потрібні призові в розмірі 1 млн доларів і така ж сума на організацію. Знайти сьогодні ці гроші для проведення тенісного турніру в Україні дуже складно. Але я розраховую, що завдяки Еліні і Даяні, які активно популяризують теніс, одного разу в Україні пройде міжнародний турнір високого рівня.

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 19 травня 2024, 21:21 30

«Вільярреал» чотири рази вразив ворота «Реала», які захищає Андрій

Коментарі