Степан ЩЕРБАЧОВ: «Грімм хоче занурити всіх в юридичні чвари»

За словами менеджера «1+1 media», всі в подиві від діяльності президента УПЛ

Керівник управління спортивних проектів «1+1 media» Степан Щербачов розповів про ситуацію з телетрансляціями матчів УПЛ:
«Ще рік тому, як тільки відгриміли бравурні марші з приводу призначення нового президента Прем'єр-ліги Томаса Грімма і прозвучали всі ці обіцянки, у мене відбулася зустріч з новим президентом і його заступником Маркіяном Ключковським. Вже тоді я позначив позицію «1+1 media». Вона дуже проста: ми зацікавлені в трансляції матчів, адже займаємося цим 10 років. Тому готові придбати половину чемпіонату України і не заперечуємо проти партнерства з каналами «Футбол 1 / Футбол 2», зокрема, не будемо претендувати на другу половину чемпіонату. Є, і це не секрет, близькі нам команди, давні партнери, і ми хотіли б бачити їх в тій половині пакета, який придбаємо. Також ми були готові транслювати і інші команди, які увійдуть в цей пакет.
Таких зустрічей у мене було чотири. На них ми повністю пояснили Прем'єр-лізі свою позицію. Більш того, на той момент ми домовилися і з Олександром Денисовим, який підтримував таке партнерство. Але, як виявилося, всі наші пропозиції були не потрібні. Також йшли розмови про можливість створення власного каналу і власного виробництва УПЛ, і це взагалі позиціонувалося як головне завдання Томаса Грімма. Тобто мова йшла про платний телебаченні, яке буде заробляти великі гроші для українських клубів. Але це так і не вийшло за рамки розмов.
Як ви знаєте, публічно тендер з продажу прав на трансляції матчів Прем'єр-ліги був оголошений, але він з тріском провалився. Багато хто задає питання: чому «1+1 media» не брали участі в цьому тендері? Відповідь проста: ми не хочемо легалізувати передачу прав в одні руки. Керівництво Прем'єр-ліги прекрасно знало про те, що у нас багаторічні контракти з клубами-партнерами. Більш того, Томас Грімм бачив такий договір, коли його йому показував президент «Динамо» Ігор Суркіс. Після провалу тендера маски були скинуті, а нам надійшла пропозиція - увага! - передати гроші, які ми платимо клубам, в Прем'єр-лігу, щоб таким чином отримати право транслювати матчі цих клубів. Але ніхто не міг чітко відповісти, що за це отримають наші партнери. Втім, як виявилося в подальшому, це нікого особливо не цікавило.
Збори Прем'єр-ліги відбулися 12 червня. Я запропонував Маркіяну Ключковського запросити мене на цю зустріч, щоб я зміг особисто пояснити клубам нашу позицію і реалії нинішнього ТБ. Але запрошення так і не дочекався. Де-факто з питання пулу всі голосування були проведені з порушеннями. Пісня про тендер замовкла остаточно. Залишився хіба що один куплет - ми передамо всі на канали «Футбол 1/2». До речі, ця широко обговорювана в кулуарах пропозиція про 150 млн грн. за сезон надійшлп в Прем'єр-лігу ввечері 11 червня. Директора вперше про неї почули вранці 12 червня!
До відома. До цих зборів до нас, крім тих клубів, з якими ми працюємо роками, звернулися ще кілька, тому ми спокійно могли підписати договори з сімома клубами. Як я вже говорив раніше, сьогодні в Прем'єр-лізі немає легітимної більшості. Рішення має бути схвалено двома третинами голосів. Сьогодні вже п'ять голосів проти. Ми неодноразово говорили Прем'єр-лізі, що їх дії не йдуть на користь футболу - не можна оголосити тендер і не підвести його сумний підсумок, можна нехтувати громадською думкою п'яти фактичних засновників і продовжувати наполегливо розгойдувати і без того кволий човен українського чемпіонату».
Зараз президент Томас Грімм хоче занурити всіх в юридичні чвари. У той же час не бачить основну причину. Коли все робиться правильно і справедливо, таких ситуацій, як зараз, не виникає. «Карпати» - один із засновників. Вони, до речі, попросили УПЛ передати право клубам самостійно вирішувати питання з правами в цьому сезоні. У відповідь - тиша. Але основні причини дві: перша - гроші, адже ми платимо, мабуть, більше, а канали «Футбол 1/2», швидше за все, скоротили свою початкову пропозицію. І друга - вплинула редакційна політика каналів «Футбол 1/2».
Грімм лякає «Карпати» і ті чотири клуби, які відразу проголосували «проти», Лозанною. У нього є підстави? І чого взагалі хоче домогтися цей іноземець? Іноді взагалі складається враження, що його завдання - розвалити наш чемпіонат. Але ж це навіть «Шахтарю» невигідно! Одна справа, коли ти стаєш чемпіоном, конкуруючи з «Динамо», «Зорею», «Карпатами» і зовсім інша - з «Маріуполем», «Колосом» і т.д. Ми перебуваємо в легкому здивуванні від діяльності президента Томаса Грімма. Такий собі футбольний цугцванг: кожна наступна дія погіршує позицію. Але ніхто не дасть Грімму розвалити чемпіонат, тому що здоровий глузд повинен перемогти і керівництво Прем'єр-ліги згадає, хто його фінансує, хто засновники УПЛ і яка її головна мета».
Микола Степанюк Джерело: Динамо Київ від Шурика
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 23:59 17

Україна в рейтингу УЄФА посіла остаточну 18-ту позицію

Коментарі