СУРКІС: «Гравців, які втратили мотивацію, виставлять на трансфер»

Президент «Динамо» анонсував зміни, що стануться в команді з приходом нового головного тренера

Президент «Динамо» Ігор Суркіс відповів на багато важливих питань, щодо призначення Олексія Михайличенка новим головним тренером столичної команди.
- Рішення було прийнято у зв`язку з подіями, які ви всі чудово знаєте. Ми не виконали завдання на сезон - не продовжили боротьбу за потрапляння до групового етапу Ліги чемпіонів. Коли я підписував новий контракт із Хацкевичем, то мав розмову з усією командою, і вони мене запевнили, що процес омолодження складу завершився й тепер вони готові до вирішення серйозних завдань. Дивлячись що ми маємо на увазі під поняттям «серйозні завдання», але, як на мене, - це боротьба за чемпіонство, яка, в принципі, продовжується, а також потрапляння до групи Ліги чемпіонів. Ми можемо скаржитися на важкий графік, який був у нас, але він був відомий заздалегідь і потрібно було підготуватися до нього. У нас достатня глибина складу, були запрошені всі футболісти, яких хотів колишній тренерський штаб, але я в жодному разі не хочу нікого звинувачувати. Завдання не було виконане, і моя розмова з Олександром Миколайовичем звелася до того, що йому потрібно відпочити, а команду має очолити новий головний тренер з новою мотивацією та ідеями, аби повернути довіру вболівальників, які на матчі з «Брюгге» до останнього підтримували й вірили в команду.
Сьогодні я представив тренерський штаб. Мене можуть критикувати, казати все, що завгодно, але на сьогоднішній момент краще за Олексія Олександровича команду не знає ніхто. Він її комплектував, перебував у структурі клубу, є професійним тренером. І те, що останнім часом не ходив зі свистком по полю, не значить, що він втратив кваліфікацію. Він знає, як працювати з командою, і, сподіваюся, що привнесе свіжу струю у гру команди. Працювати з молодими Ребровим та Хацкевичем також було ризиковано, а запрошувати зараз іноземця… Можливо, це було б правильним рішенням, але також тут дві сторони медалі. Якби я не дав Хацкевичу змогу спробувати кваліфікуватися до Ліги чемпіонів, а провалився би інший тренер - мене би критикували за рішення звільнити людину, яка будувала цю команду. І зараз я готовий усю відповідальність узяти на себе та прийняти таке рішення, а також хочу, щоб ви, журналісти, підтримали команду, оскільки їм також непросто. По обличчям футболістів, а я знаю їх дуже добре, видно, що вони засмучені й поки не відійшли від поразки. Будемо сподіватися, що в найближчому часі команда «Динамо» (Київ) даруватиме радість від нових перемог.
- Можете повідомити деталі контракту?
- Контракт підписано на три роки. Звичайно, з поставленими завданнями, які мають виконуватися. Знаєте, я був би не проти знайти тренера, який би працював десять років із командою, але при цьому мають виконуватися задачі. Михайличенко - не з когорти тренерів-пожежників. Він не потребує фінансів, є самодостатньою забезпеченою людиною, і після нашої зустрічі він сказав, що готовий стати біля керма. Це його рідна команда, і кому, як не йому, спробувати відродити її.
- Які задачі будуть стояти на цей сезон?
- Однозначно - боротися за чемпіонство, гідно виступити в Лізі Європи. Нічого поганого не сталося. У нас є хороший часовий відрізок, дев`ять-десять днів до наступної гри, щоб вивести команду з психологічної ями. Функціонально футболісти готові, адже не перебували влітку на пляжі, а проводили тренувальні збори. У той же час завжди можна знайти причини, чому ми опинилися в такій ситуації. Зокрема, той же Вітя Циганков пропустив через пошкодження всі збори й перебуває не в тій формі, в якій ми звикли його бачити, також варто згадати Вербича, який тільки починає набирати кондиції після травми, Соля… Але глибина складу у цьому сезоні, навіть за наявності травмованих, давала нам змогу пройти таку команду, як «Брюгге». Ми зобов`язані були це робити. Не так, як минулого року, коли, даючи інтерв`ю, я казав, що «Аякс» обов`язково заявить про себе в Європі й ми на тому етапі не могли на рівних боротися з ними, і вона довела ці слова на справі, діставшись півфіналу Ліги чемпіонів. Зараз також шкода, що й «Маріуполь» вилетів із Ліги Європи, і ми можемо втратити нинішні позиції у рейтингу УЄФА, через що всім, у тому числі чемпіону країни, потрібно буде долати сито кваліфікації Ліги чемпіонів. Щодо іншого… Звичайно, я не можу на все дивитися з оптимізмом, але якщо думати негативно, то не потрібно взагалі братися за справу.
- Чи є у нового головного тренера вимоги щодо комплектації команди?
- Мені важко казати, оскільки всі питання, навіть щодо переходу в оренду до «Дніпра-1» Булеци та Супряги, узгоджувалися з Михайличенком у тому числі. Усі придбання, усі переходи в оренду футболістів обговорювалися з ним. Єдине - у мене були сумніви стосовно переходу Алібекова до «Слована». Я запитав, чи не поспішили ми, на що він сказав, що хлопцю потрібно набратися досвіду, після чого він обов`язково повернеться. Обговорюючи підписання контракту, ми зачепили й тему складу, на що Олексій Олександрович сказав, що його цілком влаштовує нинішній підбір гравців, а ті люди, в яких не буде мотивації, будуть виставлені на трансфер. Якщо ми встигнемо це зробити в це трансферне вікно, то зробимо зараз, якщо не встигнемо - зробимо взимку. Але, як на мене, зараз усі гравці мають наново доводити, що вони гідні грати в основному складі «Динамо». Усі кажуть, що в нас молода команда, але взяти, приміром, оборону: Бурда - 24 роки, Кадар - 29, Кендзьора - 25, Бойко - 31… Один Миколенко молодий. Я би не називав нашу команду молодою.
- Михайличенко став головним тренером. Чи буде тепер вакантною посада спортивного директора?
- Напевно, довго вакантною вона не буде. В нас не було достатньо часу обговорити це питання з Михайличенком, потрібно подумати. Як на мене, у першу чергу він має запропонувати кандидатуру людини, з якою йому буде комфортно працювати. Я - як той солдат: те, що пропонують професіонали, я маю виконувати. Звичайно, якщо в мене вистачає фінансових можливостей. По-іншому неможливо працювати. У протилежному випадку я мав і тренувати, і селекцією займатися… Зараз Михайличенко трохи увійде в курс справ і ми вирішимо це питання, а поки Володимир Безсонов буде виконувати обов`язки спортивного директора.
- Хто увійде до нового тренерського штабу?
- Це Михайло Михайлов, який давно працює й робить свою роботу якісно, а також це Вадим Євтушенко. Окрім цього, мені відомо про бажання Олексія Олександровича залучити Сергія Федорова та Олега Гусєва - тобто, молодих тренерів, які ще можуть брати участь у тренувальному процесі та на власному прикладі показувати ту чи іншу вправу.
- Чи сам Михайличенко хотів переходити з посади спортивного директора на тренерський місток?
- Я не просив його про це. Перш за все, я вислухав його думку стосовно того, що відбувається в команді. Казати про те, що це був звіт, не можна, хоча це провал усієї клубної системи, починаючи від мене та того ж таки спортивного директора. Щось було зроблено не так - можливо, тренерський процес було побудовано неправильно, або недостатня комплектація… Але це провал. Спочатку ми переговорили з ним про це, я запитав у нього, як він бачить ситуацію. Про позитивні моменти ми говорити не можемо, а негативні я не став би згадувати. Єдине хочеться, щоб він їх якомога швидше прибрав. Він їх бачить, і я знаю, що він буде робити, оскільки вже працював із ним. І завжди казав, що єдиний неприємний осад після того, як я приймав рішення про відставку тренера, в мене залишився тоді, коли довелося після поразки від «Трабзонспора» звільнити Михайличенка. При тому, що до цього команда під його керівництвом виграла два чемпіонати… Але тоді я був молодим, гарячим, і, можна сказати, ми один одного не зрозуміли. Зараз ми дали йому другий шанс, і він має ним скористатися. Принаймні, я на це сподіваюся.
ВІДЕО. Ігор Суркіс представив гравцям новий тренерський штаб Динамо
Володимир Клепач Джерело: ФК Динамо Київ
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Снукер | 07 травня 2024, 06:23 2

Англієць Кайрен Вілсон у фіналі з рахунком 18:14 обіграв Джека Джонса

Коментарі