Ліверпуль вирвав у Челсі Суперкубок УЄФА

Володаря трофея визначила серія післяматчевих пенальті

У протистоянні за Суперкубок УЄФА зустрілися два представники англійського футболу - «Ліверпуль» і «Челсі». Мерсисайдці в минулому сезоні підкорили Лігу чемпіонів, а «сині» стали переможцями Ліги Європи. Цікаво, що саме «Ліверпуль» останнім з команд Туманного Альбіону вигравав Суперкубок УЄФА, коли в 2005-му році в матчі за почесний трофей обіграв московський ЦСКА (3:1). Один раз таке досягнення підкорилося і «Челсі»: в 1998-му лондонський клуб з мінімальним рахунком здолав мадридський «Реал».

Сьогоднішнє протистояння не тільки визначило команду, яка виграла Суперкубок-2019, а й увійшло в історію. Вперше матч великого турніру УЄФА за участю чоловічих команд було довірено обслуговувати жіночій бригаді арбітрів. Почесна місія дісталася головному арбітру француженці Стефані Фраппар, а також асистенткам арбітра Мануелі Ніколозі (Франція) та Мішель О'Ніл (Ірландія). Саме ці три панночки в цьому році працювали на фіналі жіночого чемпіонату світу між збірними США і Нідерландів, який відбувся в Ліоні.

У сезоні, що стартував, команда Юргена Клоппа вже могла завоювати один трофей, але Суперкубок Англії дістався «Манчестер Сіті». Переможця дуелі визначала серія післяматчевих пенальті, а в цілому мерсисайдці своєю грою справили позитивні враження. У першому турі чемпіонату «червоні» не зазнали проблем з «Норвічем», обігравши суперників з рахунком 4:1. Але матч проти «канарок» ознаменувався для «Ліверпуля» і негативним моментом, адже травму отримав голкіпер Аліссон Беккер. Мерсисайдцям довелося в терміновому порядку підписати угоду з 35-річним Енді Лонерганом, який проходив з «Ліверпулем» літні збори. Що стосується «Челсі», то перший поєдинок нової першості обернувся для «синіх» справжньою катастрофою. Команда Френка Лемпарда зазнала велику поразку від «Манчестер Юнайтед» (0:4), що могло негативно позначитися на психологічній впевненості лондонців.

Передматчеві котирування букмекерів однозначним фаворитом протистояння визначали «Ліверпуль». І спочатку мерсисайдці сповна виправдовували цей статус. «Червоні» заволоділи територіальною перевагою, багато володіли м'ячем і намагалися підібратися до штрафного суперників. Втім, така перевага дозволила підопічним Клоппа створити тільки одну по-справжньому гольову можливість. Салах зробив ривок лівим флангом, і з його ударом з кута штрафного в падінні впорався голкіпер.

Але домінування номінальних господарів поля тривало недовго. «Сині» відсунули гру від своєї штрафної, а потім почали загрожувати воротам суперників. Перший «дзвіночок» для «Ліверпуля» пролунав, коли Педро, який увірвався в штрафну, з гострого кута завдав сильного удару і м'яч потрапив у поперечину. Незабаром тільки своєчасний вихід Адріана завадив відзначитися Ковачичу. Помітною активністю в складі «Челсі» виділявся Пулішич, і саме він став співавтором взяття воріт «червоних». Американець вирізав передачу на хід Жиру, який точно пробив повз голкіпера. Через кілька хвилин сам Пулішич відправив м'яч у сітку, але арбітр зафіксувала офсайд.

Відігралися мерсисайдці відразу після перерви. Фірміно, котрий вискочив один на один з Кепою, проштовхнув м'яч на Мане, і сенегалець свій шанс не втратив. Окрилені успіхом «червоні» створили ще кілька гострих ситуацій, після чого темп гри впав. Підопічні Клоппа володіли територіальною перевагою, але без швидкості не могли розкрити оборонні редути суперників.

І все ж, саме футболісти «Ліверпуля» могли не доводити справу до додаткового часу. Просто шикарна можливість була не використана на 75-й хвилині. Спочатку Кепа в падінні впорався з ударом Салаха, а після добивання ван Дейка м'яч від голкіпера відскочив в поперечину. Міг забивати і Мане, який з гострого кута пробив повз голкіпера, але не влучив у ворота.

Те, що не вийшло зробити в основний час, сенегалець зробив в першому додатковому таймі. На 95-й хвилині Мане з центру штрафного точним ударом замкнув передачу Фірміно, який вийшов на поле якраз після закінчення основного часу. Але радість мерсисайдців тривала зовсім недовго. Адріан необережно зіграв на виході, збивши в штрафному Абрахама. Арбітр безапеляційно вказала на 11-тиметрову позначку, а пенальті точним ударом реалізував Жоржиньо.

Надалі команди діяли дуже обережно, але у «Челсі» були шанси не доводити справу до післяматчевої лотереї. «Ліверпуль» виручив Адріан, який в стрибку відбив м'яч після удару Маунта, а Педро зовсім трохи не вистачило точності.

Переможця протистояння визначала серія пенальті, в якій героєм став Адріан, який відбив нехитрий удар Абрахама. «Ліверпуль» завоював Суперкубок УЄФА-2019, ставши чотириразовим володарем цього трофею (1977, 2001, 2005, 2019). А «сині» пережили дежа-вю. У 2013-му вони програли Суперкубок УЄФА мюнхенській «Баварії» саме після серії пенальті. Причому той матч закінчився з рахунком 2:2 з двома голами в додатковий час.

Суперкубок УЄФА.

«Ліверпуль» - «Челсі» - 2:2 (по пенальті - 5:4)

Садіо Мане (48, 95) - Олів'є Жиру (36), Жоржиньо (101, з пенальті)

Серія пенальті: 1:0. Фірміно, 1:1. Жоржиньо, 2:1. Фабіньо, 2:2. Барклі, 3:2. Орігі, 3:3. Маунт, 4:3. Александер-Арнольд, 4:4. Емерсон, 5:4. Салах, 5:4.Абрахам (воротар)

Джордан Хендерсон (85), Трент Александер-Арнольд (107) - Сезар Аспілікуета (79)

«Ліверпуль»: Адріан - Енді Робертсон (Трент Александер-Арнольд, 91), Вірджіл ван Дейк, Жоель Матіп, Джо Гомес - Джордан Хендерсон, Фабіньо, Джеймс Мілнер (Жоржиньо Вейналдум, 64) - Садіо Мане (Дивок Орігі, 103), Мохамед Салах, Алекс Окслейд-Чемберлен (Роберто Фірміно, 46)

«Челсі»: Кепа Аррісабалага - Емерсон, Андреас Крістенсен (Фікайо Томорі, 85), Кюртен Зума, Сесар Аспілікуета - Матео Ковачич (Росс Барклі, 101), Н'Голо Канте, Жоржиньо - Педро Родрігес, Олів'є Жиру (Теммі Абрахам, 74 ), Крістіан Пулішич (Мейсон Маунт, 74)

Арбітр: Стефані Фраппар (Франція)

Стадіон «Водафон Арена» (Стамбул, Туреччина)

ЛІВЕРПУЛЬ - ЧЕЛСІ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Олександр Тішура Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 02 травня 2024, 06:35 6

1 травня «Боруссія Д» обіграла парижан 1:0 у першому матчі 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

Коментарі