Як обезкровлений Маріуполь готується Лігу Європи підкорювати

Влітку маріупольці втратили половину основного складу, а на заміну отримали лише молодих дебютантів

Футбольний сезон в Україні бере розгін. Ми вже побачили в справі трьох наших представників в єврокубках: «Зорю» - в іграх з «Будучністю» і «Ворсклою», а «Шахтар» і «Динамо» - в поєдинку за Суперкубок. Ще двоє проведуть свої перші матчі 30-31 липня в першому турі чемпіонату України: «Маріуполь» - з дебютантом «Колосом», «Олександрія» - з «Шахтарем». І тоді можна буде дати перші оцінки кадрових перестановок, зробленим за літо. Хоча вже зараз в цій компанії з п'яти клубів окремо стоїть «Маріуполь».

Це єдиний наш представник в єврокубках, який в порівнянні з минулим сезоном радикально послабився. І не варто дивуватися, якщо у маріупольців виникнуть серйозні проблеми навіть з «Колосом» - міцної і організованою командою.

Адже втрата великої групи основних футболістів не проходить даром. Особливо, якщо на їх місце приходять хлопці без досвіду гри на рівні УПЛ. Так, троє з чотирьох новачків - свіжоспечені чемпіони світу U-20, талановиті хлопці. Але Корнієнку та Чеху - по 20, Кащуку - 19. І тільки Топалов трохи старше, йому - 21.

Зрозуміло, Олександр Бабич вже показав, що вміє працювати з талановитою молоддю - і в Одесі (Андрієвський, Данченко, Кабаєв, Мусолітін, Третьяков, Хобленко), і в Маріуполі (Борячук, Вакула, Зубков, Ігнатенко, Піхальонок, Сікан, Чоботенко). Але це тривалий процес. Хтось в змозі швидко прогресувати і вже за один сезон стати серйозною ігрової одиницею, комусь потрібно півтора або два сезони.

Через деякий час і цей квартет (Кащук, Корнієнко, Топалов, Чех) зможе завоювати серйозний авторитет в українському футболі. Хотілося б, принаймні, в це вірити. Але це буде потім, а наразі Маріуполь - порядком знекровлена ​​команда. Якій потрібно ще й представляти Україну в єврокубках, набирати бали для особистого рейтингу і для рейтингу країни.

Клубний рейтинг - це особиста справа кожного. А ось нас турбує той внесок, який може внести в загальну скарбничку країни «Маріуполь».

Було б цікаво отримати відповідь на питання, чому так вийшло, що з усіх п'яти клубів УПЛ, які гратимуть в ЛЧ і ЛЄ, тільки маріупольський влітку не поповнив свої ряди хоча б одним досвідченим футболістом. У «Зорі» на даний момент - чотири новачки старше 21 року. У «Олександрії» і «Шахтаря» - по три, у «Динамо» - два.

При цьому «Динамо» і «Шахтар» за літнє міжсезоння не понесли будь-яких значущих втрат в складі. Кияни відпустили в оренду групу молоді, гірники розлучилися з Немом (27,3% ігрового часу навесні 2019-го), Ордецем (6,61%), Бондаренком і Кудриком (по 5,17%), що не робили погоди останнім часом.

У «Зорі» з лідерів пішов тільки Караваєв (правда, не в фаворі у Віктора Скрипника поки що Луїс Феліпе, Сілас і Литвин), приблизно рівноцінні втрати і придбання у «Олександрії» (мінус Цуріков, Полярус з тих, хто навесні зіграв хоча б 33% часу, плюс Безбородько, Мірошниченко і Третьяков).

І тільки у «Маріуполя» в тому місці, де у інших українських єврокубкових представників у кадровій роботі плюси або хоча б знаки рівності, масний мінус. Команда втратила футболістів, які забили 12 з 16-ти весняних м'ячів - Зубкова, Борячука, Піхальонка, а також гравців основи Ігнатенка і Демір, і до всього іншого перспективного Сікана - кращого бомбардира збірної України на ЧС-2019 (U-20).

Причому, схоже, команда Бабича стала заручником своєї занадто великої залежності від «Шахтаря». У гірників - новий тренер, якому не можна на старті допускати збої. Напевно, тому влітку він мобілізував групу орендованих футболістів, які зараз знаходяться в заявці. Не факт, звичайно, що Бланко-Лещук, Додо, Мудрик, Піхальонок, Сікан і Танковський заграють в основі «Шахтаря». Дуже можливо, до кінця серпня багатьох з них (і декого ще) ми побачимо в інших клубах. У тому ж «Маріуполі», наприклад, звідки висмикнули Піхальонка і Сікана. Але на той час єврокубковий шлях команди Бабича може вже і завершитися в цьому сезоні.

Втім, це проблеми самого «Маріуполя». Але ми поки не бачимо ніяких зрушень в кращу сторону. А сьогодні - вже перший тур, за тиждень - старт в Лізі Європи. Схоже, що про важку кризу на початку минулого сезону вже встигли забути. Або ж до цього часу знаходяться в ейфорії від стрімкого злету команди з 11-го на 4-е місце і вірять в майстерність Бабича. Але тренер - не чарівник, так само як і футболісти, яких зараз дуже бракує: їм усім потрібен час, а ось результат (особливо в ЛЄ) потрібен вже зараз...

Андрій КУДИРКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 06 травня 2024, 15:15 4

Еліна була максимально відвертою

Коментарі