Новачок з «української Швейцарії» готується рвати УПЛ

Репортаж кореспондента Sport.ua з Ковалівки, де «Колос» презентував новобранців

У минулому сезоні з клубів Першої ліги найбільше овацій зібрав «Інгулець» - клуб з села Петрове, який пробився до фіналу Кубка України і зупинився за крок від потрапляння в Лігу Європи. Принциповий суперник «Інгульця» у Першій лізі - «Колос» зробив ставку на чемпіонат і фінішувавши на другій позиції, отримав право зіграти в перехідних матчах за право грати в УПЛ. У поєдинках з «Чорноморцем» молода команда Руслана Костишина вважалася андердогом, але саме ковалівці за підсумками двоматчевого протистояння завоювали право виступати в Прем'єр-лізі.

***

У становленні «Колоса» величезна заслуга нинішнього головного тренера команди - Руслана Костишина. Ця команда повністю його на сто відсотків, тому що, крім нього, клуб з Ковалівки більше ніхто не тренував. Завершивши кар'єру гравця, Костишин прийняв «Колос», коли клуб тільки був створений і заявився в чемпіонат Київської області. Під керівництвом Руслана Володимировича ковалівці крок за кроком пройшли всі щаблі становлення: чемпіонат області, Другу лігу виграли з першого заходу, на пару сезонів затрималися в Першій лізі і нарешті зробили крок до еліти. У «Колосі» за цей час пограли не останні в нашому футболі люди - Едуард Цихмейструк, Володимир Лисенко, Віталій Лисицький. Останній, до слова, зараз займає пост спортивного директора клубу, а багато інших гравців, які пограли разом з Лисицьким, працюють в структурі клубу.

- Могли припустити п'ять років тому, коли приймали «Колос», що виведете команду в УПЛ? - запитав я у Костишина під час презентації новачків.

- Ні звичайно. Коли очолював клуб про такий розвиток подій точно не думав. Але потім крок за кроком ми просувалися вперед до своєї мети. Чи готові ми до УПЛ? Чесно, я сам поки не знаю. Напевно, зрозуміємо, коли приїдемо на стадіон на першу гру і відчуємо атмосферу.

У минулому році, до слова, Костишин був за крок від того, щоб залишити команду. Після розгромної поразки від «Інгульця» (0:4) наставник попросив керівництво звільнити його від роботи. «Гра начебто є, а результату - немає. Вирішив піти у відставку через це. Команді потрібен новий поштовх після мого 5-річного керівництва. Може, новий тренер щось внесе свіже», - сказав тоді наставник. На щастя, трохи охолонувши, Костишин передумав, а в клубі були раді цьому рішенню.

Відмінний мікроклімат всередині команди - теж багато в чому заслуга Костишина. Він порівняно недавно закінчив грати сам - і з гравцями, хоч і тримає дистанцію, може і пожартувати, але, коли потрібно і «напіхати». Після недавнього контрольного матчу з «Динамо», в якому ковалівці несподівано для багатьох виграли 3:1, Костишин зізнався, що був готовий закрити команду на базі - щоб не зазнавалися перед стартом в Прем'єр-лізі.

А ще, кажуть, Руслан Володимирович не підписує гравців без попереднього перегляду. Всі новачки перед тим, як поставити підпис під контрактом, повинні показати себе на полі і поза ним.

***

Влітку «Колос» поповнили чотири новачки - Олег Кожушко, Вадим Парамонов, Євген Смирний і Єгор Демченко. Ще два гравці, за словами Костишина, на перегляді і, швидше за все, оформлять стосунки з клубом найближчим часом.

Євген Смирний, що належить «Динамо», зізнався, що без сумнівів зважився перейти зі столиці в «сільський» клуб. «У «Колосі »все на хорошому рівні. У «Динамо» я не грав, а тут на мене розраховують. Це - найголовніше для мене».

У «Колосі», можливо, немає зоряних гравців, але є злагоджений колектив, що часто набагато важливіше.

- Підготовка «Колоса» до старту в УПЛ якось відрізнялася? - питаю у Костишина після прес-конференції.
- Ні. Ми працювали за своєю програмою, як і раніше. Чемпіонат покаже, як ми підготувалися.

- Після матчу з «Колосом» в «Динамо», кажуть, був розбір польотів. Ви хлопців похвалили?
- А у нас теж був розбір польотів! Хотів закрити хлопців на базі (Посміхається). Я жартую. Після таких матчів емоції, звичайно, позитивні, але це тільки товариська гра. «Динамо» готується до Ліги чемпіонів. Кияни, напевно, були не свіжими, нам це допомогло.

- Здалося, що у вас чи не дружні стосунки з гравцями. А як тренер Руслан Костишин - суворий? Що вас може вивезти з себе?
- Я часто буваю «психом». Що потрібно, щоб мене вивезти з себе? Я холерик. Якщо, наприклад, хлопці погано роблять пассінг, я вже у нестямі і вимагаю максимальної віддачі.

***

Домашні матчі «Колос» проводитиме на стадіоні «Оболонь-Арена». Стадіон у Ковалівці зараз активно будується і планується, що арена на 4800 глядачів буде здана 1 квітня 2020 року.

Ось так домашня арена «Колоса» виглядала перед історичним матчем з «Чорноморцем», в якому команда завоювала право грати в УПЛ.

А ось так арена виглядає зараз.

«Залишиться тільки одна трибуна, яка буде інтегрована в нову арену», - говорить прес-аташе клубу під час невеликої екскурсії по Ковалівці. «До першого квітня тут буде стадіон на 4800 глядачів з віп-трибуною, паркуванням, сучасними роздягальнями та необхідною інфраструктурою для проведення матчів УПЛ».

Поруч зі стадіоном, на якому активно ведуться роботи, знаходиться тренувальне поле. Воно без підігріву, тому в осінній період команда не завжди на ньому тренується. Цікаво, що рік тому на місці цього поля був пустир.

Також у «Колоса» є ще два поля - в Ксаверівці і Калинівці, де своїх суперників буде приймати команда U-21.

База «Колоса» теж знаходиться неподалік. Гравці заїжджають сюди напередодні матчів і приїжджають на тренування. У холі бази дерево з фотографій гравців і тренерського штабу команди. Багато гравців з нинішнього складу пройшли з «Колосом» Другу і Першу ліги, а захисник Олександр Поздеев виступає ще з часів аматорського футболу.

Саму Ковалівку неофіційно називають українською Швейцарією. У центрі села, де розташовано маєток власників клубу - сім'ї Засух, а також вся інфраструктура клубу, дійсно дуже красиво. Церква, ставки з чорними і білими лебедями, набережна потопає в квітах і зелені, ресторан, школа з басейном, якій позаздрять діти багатьох столичних спальних мікрорайонів. Є навіть критий каток, на якому своїх суперників в чемпіонаті України приймає юніорська команда «Ковалевські кабани».

А вже навесні «Колос» планує грати в Ковалівки матчі УПЛ. У тому, що до цього часу тут все буде готово - ніхто не сумнівається. Головне, щоб трава встигла прижитися і поле було готове.

***

Наостанок не міг не поцікавитися у Руслана Костишина про завдання на майбутній сезон.

- Думаю, якщо ми будемо в вісімці це буде хороший результат. Там ми зможемо поборотися за місце в Лізі Європи.

Чомусь здається, що так і буде. Людина, яка вивела команду з аматорів в УПЛ, не звикла кидати слів на вітер…

Сергій ЦИБА з Ковалівки

Фото Sport.ua

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 05 травня 2024, 13:53 0

Каталонський клуб гарантував собі участь у Лізі чемпіонів

Коментарі