Плюси та мінуси Будучності – першого суперника Зорі в Лізі Європи

Оглядач Sport.ua розбирає гру віце-чемпіона Чорногорії напередодні його матчу проти луганчан

Україна та Чорногорія знаходяться на різних полюсах в таблиці коефіцієнтів УЄФА. Якщо наша країна займає 9-ту сходинку, яка дозволяє їй делегувати чемпіона безпосередньо в груповий етап Ліги чемпіонів, то чорногорцям хвалитися особливо нічим - їх 49-е місце є одним з найбільш низьких та скромних в цьому рейтингу.
Волею жереба суперником «Зорі» у другому кваліфікаційному раунді Ліги Європи стала «Будучност» - віце-чемпіон минулого розіграшу чемпіонату Чорногорії. Однак, як би на перший погляд не різнилися ці команди й рівень, на якому вони виступають, але в футболі можливо все. Це означає, що для «Зорі» дуже важливо підійти до матчів проти явного андердога з максимальним настроєм, адже у «Будучності», як і у будь-якої футбольної команди, є як свої слабкі, так і свої сильні сторони. Спробуємо визначити деякі з них на підставі аналізу поєдинків чорногорців проти естонської «Нарви-Транс» в попередньому раунді кваліфікації Ліги Європи, а також деяких найважливіших матчів минулого сезону.
Плюс № 1. Кількість та точність ударів
В іграх проти «Нарви-Транс», перш за все, кинулася в очі націленість футболістів «Будучності» на ворота суперника. Чорногорська команда більш обережно зіграла на виїзді, а вдома, маючи до того ж ще й гарну фору, проявила себе у всій красі. В Естонії гравці «Будучності» завдали 8 ударів по воротах «Нарви-Транс», з яких половина прийшлася в створ. На своєму полі чорногорці й зовсім влаштували справжнє бомбардування володінь голкіпера естонців, пробивши 19 разів, з яких 58% припали у створ.
В середньому за матч у сезоні, який стартував, показник ударів по воротах суперника у «Будучності» становить 13,5, а точність - 55,6%. Потрібно відзначити, що в минулому сезоні чорногорська команда також демонструвала серйозну націленість на ворота суперників, наносячи в середньому по 12,6 ударів за матч. Що правда, точність тоді була значно гіршою (35,6%), ніж зараз, але це багато в чому можна обґрунтувати й значно більшою вибіркою поєдинків.
Шлях «Будучності» в минулій Лізі Європи закінчився після першого ж раунду кваліфікації, коли команда за сумою двох зустрічей поступилася словацькому «Тренчину» (0:2, 1:1), проте навіть в тих іграх чорногорці досить наполегливо намагалися засмутити суперника, завдавши 10 ударів по воротах в домашньому матчі і 8 - в гостьовому. З точністю тоді було багато проблем (10% і 50% відповідно), через що «Будучност» і вилетіла з турніру так скоро.
Мінус № 1. Відсутність підстраховки в обороні
«Будучност» досить вразлива в обороні. Часто це відбувається через банальну неузгодженість в діях гравців захисної лінії, які займають неправильні позиції, викидаються на суперників, оголюючи тили, або ж просто не встигають чи виявляються не здатними належним чином організувати підстраховку партнерам.
Єдиний м'яч, який в ворота чорногорської команди провела «Нарва-Транс», трапився після обрізки центрального захисника Славко Дам'яновича, який пішов з м'ячем вперед. Свого партнера через невдалі позиційні дії не встиг підстрахувати центральний півзахисник Мілош Мійіч, внаслідок чого форвард естонської команди Едуард Головльов вийшов на побачення з воротарем суперника і досить легко того переграв.
Подібні епізоди в цілому відбуваються з обороною «Будучності» не так все й рідко. Скажімо, в останній зустрічі минулого чемпіонату Чорногорії проти «Сутьєски», що стала в підсумку чемпіоном країни, у нинішнього суперника «Зорі» також трапився аналогічний провал, при якому гравці «Будучності» банально втратили футболіста суперника, а той відзначився голом. Якщо «Зоря» виявиться здатною якомога частіше «кружляти» голови захисникам «Будучності», то яскраві гольові моменти у луганчан повинні виникати в надлишку.
Плюс № 2. Вміння управляти грою
Чорногорська команда в національному чемпіонаті переважно грає першим номером. В єврокубках все залежить від сили опонента. Скажімо, в минулому сезоні проти «Тренчина» «Будучност» куди більше оборонялася й працювала без м'яча, а ось проти «Нарви-Транс» в поточному розіграші Ліги Європи більшу частину ігрового часу без м'яча опинялися вже естонці.
Але цікавіше тут інше - «Будучност» непогано вміє керувати грою через спалахи активності. У потрібні моменти чорногорці вміють терпляче грати без м'яча, але коли можливість з'являється, «Будучност» забирає м'яч під свій контроль та намагається домінувати на полі. Скажімо, в минулосезонній домашній зустрічі проти «Тренчина» чорногорці та словаки показали справжні «гойдалки», коли м'ячем володіла то одна сторона, то інша.
Важливо і те, що, як правило, «Будучност» добре починає і добре закінчує матчі. Найбільш же вразливою ця команда виглядає в середині першого тайму, хоча чітку закономірність тут, звичайно ж, виявити навряд чи вдасться.
Мінус № 2. Невміння вести контргру
За рахунок того, що в національному чемпіонаті «Будучност» є одним із стабільних лідерів турнірної таблиці, грати цій команді звичніше через організацію планомірних позиційних атак. Зокрема, в минулому сезоні «Будучност» в середньому за матч проводила 28,5 позиційних атак, завершуючи їх ударами в 19% випадків.
У той же час з контргрою справи у «Будучності» не дуже й добрі. У минулому сезоні команда відрізнялася 2,7 контратаками за гру, а в протистояннях з «Нарвою-Транс» проводила по 2,5 контратаки в середньому за матч. Невміння як слід організовувати контратаки зіграло з «Будучностю» злий жарт в минулому розіграші Ліги Європи, коли чорногорці вирішили зіграти «від грубки» проти словацького «Тренчина». Тоді за дві гри віце-чемпіон Чорногорії провів лише дві контратаки, з яких ударом завершив одну.
До слова, в сезоні-2017/18 «Будучност» брала старт у кваліфікації Ліги чемпіонів, де волею жереба відразу ж потрапила на «Партизан». З белградцями команда з Чорногорії також розумно вирішила бути обережною, спробувавши зіграти «другим номером». Однак за дві гри «Будучност» спромоглася створити аж 10 контратак, проте жодна з них не завершилася ударом по воротах.
Плюс № 3. Вміння загострювати гру
У матчах чемпіонату Чорногорії «Будучност» переважно грає через контроль м'яча, причому навіть в іграх проти беззмінного чемпіона останніх двох сезонів «Сутьєски». Це дозволяє команді з Подгориці здійснювати велику кількість передач та «розгойдувати» суперників. Однак такий стиль не завжди приносить успіх і призводить до помилок опонентів. У якийсь момент команді потрібно вміти і самій здійснювати якісні дії, що дозволяють розкривати оборону суперника.
У «Будучності» з цим справи йдуть досить непогано. Зокрема, в минулому сезоні команда в середньому за матч здійснювала 9,2 так званих розумних передач, під якими статистики мають на увазі паси, що безпосередньо надають атаці креативний напрям. Для порівняння показник «Зорі» за розумними передачами в минулому сезоні склав 6,9 в середньому за матч, а у грандів українського футболу він дорівнював: 7,5 - у «Динамо» та 9,8 - у «Шахтаря». Звичайно, тут складно врахувати відмінності в силі і конкурентоспроможності чемпіонатів, але в будь-якому випадку вміння футболістів команди видати розумний пас добре ілюструє її загальну креативність (до слова, ще пару цифр з цієї області для любителів статистичного аналізу і порівнянь - у «Манчестер Сіті» в минулому сезоні кількість розумних передач в перерахунку на один матч склала 12,3, а у «Барселони» - 13,8).
Мінус № 3. Низька точність розумних передач
Втім, третій мінус «Будучності» плавно випливає з третього ж плюса, який ми виділили для цієї команди. Гравці віце-чемпіона Чорногорії далеко не настільки вміло можуть використовувати розумні передачі, як команди рівнем вище. В середньому в минулому сезоні при хорошому кількісному показнику розумних пасів, їх якість (точність) склала лише 33,3%. Іншими словами, тільки кожна третя така передача знаходила адресата і теоретично могла приводити до створення небезпечного або гольового моменту. Хоча по матчах проти «Нарви-Транс» чорногорці трохи поліпшили якісну складову показника, збільшивши її до 40%, проте поки зменшилася кількісна - до 7,5 розумних передач в середньому за матч.
У «Зорі» точність розумних передач трохи вища, ніж у суперника - 41%. Це дозволяє сподіватися на те, що луганчани все-таки будуть помітно гострішими та креативнішими за суперника, особливо в завершальній фазі.
Як бачимо, «Будучност» в цілому досить непогана команда, яка стане гідним опонентом. Безумовно, це далеко не всі плюси й мінуси віце-чемпіона Чорногорії, але професіоналам, що працюють в тренерському штабі та аналітичній групі «Зорі», буде нескладно вивчити всі ключові моменти, на які п'ятій команді України за підсумками минулої першості потрібно буде особливо звернути увагу, щоб вийти в наступний раунд кваліфікації. Адже, як би там не було, а «Зорю» переважна більшість вітчизняних уболівальників хоче восени бачити серед учасників групової стадії Ліги Європи.
Олексій СЛИВЧЕНКО
Денис Шаховець Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 30 квітня 2024, 21:04 0

Боси північноамериканського клубу дуже задоволені підписанням форварда «Шахтаря»

Коментарі