Зірки майбутнього. Топ-10 знахідок молодіжного ЧС

Sport.ua називає десятку найяскравіших гравців чемпіонату світу, який завершився перемогою України

Представляємо топ-10 гравців, які найбільш яскраво проявили себе на молодіжному чемпіонаті світу в Польщі. Без сумніву багато з них вже незабаром стануть зірками на дорослому рівні.

10. Есекьєль БАРКО

Збірна: Аргентина
Вік: 20 років
Амплуа: лівий вінгер
Клуб: «Атланта Юнайтед»
На ЧС: 4 матчі, 3 голи

Вихованець «Індепендьєнте» приїхав на МЧС в статусі головної зірки покоління в Аргентині. Ше півтора роки тому американська «Атланта» виклала за нього 15 млн доларів! Зрозуміло, після такого від Барко чекали яскравого виступу і за збірну.

В якійсь мірі Есекьєлю вдалося виправдати очікування фанатів. У груповому раунді він виглядав непогано і забив феноменальний за красою м'яч у ворота Південної Африки. Та й в 1/8 фіналу з Малі Барко теж не загубився, багато комбінував і навіть забив з рикошетом, хоча деякі суперники і були майже вдвічі більші за нього. Все зіпсувала 121-я хвилина, коли Малі вдався несподіваний розіграш стандарту ...

Прогноз на майбутнє: безумовно, воно у хавбека світле, але для Есекьєля приходить той час, коли потрібно більше працювати над фізикою в тренажерному залі. Ну і в МЛС надовго затримуватися теж резону немає, якщо він, звичайно, не мріє про роль першого хлопця на селі.

9. Себастьян СОТО

Збірна: США
Вік: 18 років
Амплуа: центрфорвард
Клуб: «Ганновер»
На ЧС: 5 матчів, 4 голи

Перед стартом МЧС здавалося, що збірна США - це Тімоті Веа та «решта», але на ділі американці привезли цілком рівний і цікавий склад, а Себастьян Сото місцями виглядав навіть ефективніше за сина президента Ліберії.

У Сото немає якоїсь однієї яскраво вираженої сильної сторони, але зате він вміє робити добре різні речі. Себастьян здорово біжить і відкривається за спини захисникам, у нього пристойна реалізація моментів і він не дерев'яний в комбінуванні. Ріст у форварда не видатний (183 см), але його цілком достатньо, щоб не ніяковіти в чужій штрафній. На МЧС це все вилилося в два важливих дублі у ворота Нігерії і Франції.

Прогноз на майбутнє: поки все йде добре. У минулому сезоні Сото був лідером молодіжки «Ганновера» і заслужив три виходи на заміну в Бундеслізі. Після вильоту «96-х» з еліти і класного виступу на МЧС шансів в основі у нього напевно буде в рази більше.

8. Секу КОЙТА

Збірна: Малі
Вік: 19 років
Амплуа: центрфорвард
Клуб: «Ліферінг»
На ЧС: 4 матчі, 3 голи, 3 ассисти

Лідер збірної Малі U-20, яка взимку виграла юнацький Кубок африканських націй. На батьківщині в нього вірять настільки, що вже в 16 років вперше випустили в основі національної збірної. Також у Койта сильна преса в Австрії, де він допоміг скромному «Вольфсбергу» вперше в історії виграти «бронзу» чемпіонату.

Сильні сторони Секу - швидкість, техніка, вміння зіграти нестандартно. Саме його прихований пас на 121-й хвилині матчу з Аргентиною знищив оборону «альбіселесте» і вивів Малі в чвертьфінал. В деякій мірі це здивувало, адже в Австрії Секу чимало критикують за надмірний егоїзм. А от на МЧС він нерідко проявляв себе як асистент.

Прогноз на майбутнє: новий сезон Койта почне в складі чемпіона Австрії - «РБ Зальцбург». З огляду на специфіку роботи цього клубу, вже через рік-другий ми обов'язково побачимо малійця в топ-чемпіонаті. Розкручувати і продавати молодь в Зальцбурзі навчилися краще, ніж в будь-якому іншому місці в Європі.

7. Ерлінг ХОЛАНД

Збірна: Норвегія
Вік: 18 років
Амплуа: центрфорвард
Клуб: «РБ Зальцбург»
На ЧС: 3 матчі, 9 голів

Кращий бомбардир МЧС всі свої 9 голів забив у феєричному матчі проти дворової збірної Гондурасу, яка, до того ж, майже весь другий тайм грала в меншості. Проте й зовсім вже недооцінювати досягнення Голанда не варто.

Він не по роках сильний в чужому штрафному, ефективно грає на другому поверсі (ще б пак - 194 см!), небезнадійний в дриблінгу і в контратаках. А ще він вже досить досвідчений для своїх років. У минулому чемпіонаті Норвегії Ерлінг забив 12 голів за «Мольде» Уле-Гуннара Сульшера і півроку тому був викуплений все тим же «РБ Зальцбург». Там його успіхи поки набагато скромніші, але свій перший вихід в основі «биків» Холанд відзначив голом. Природжений бомбардир!

Прогноз на майбутнє: якщо Койта повинен бути готовим до топ-ліг вже через рік-другий, то Холанду безумовно треба більше часу, щоб відточити свої скіли. В цілому, типаж у Ерлінга акурат для АПЛ, де в минулому грав його батько Альф-Інге, чию кар'єру в 2001-му обірвав страшний підкат Роя Кіна.

6. Сергій БУЛЕЦА

Збірна: Україна
Вік: 20 років
Амплуа: атакуючий півзахисник
Клуб: «Динамо» Київ
На ЧС: 7 матчів, 3 голи, 2 ассисти

Найбільш технічно обдарований півзахисник збірної України - переможця МЧМ. Булеца майже не помиляється в дриблінгу, володіє хорошою швидкістю, потужним ударом з правої ноги, а також здорово навішує зі стандартів, чим пару раз користувався центрбек синьо-жовтих Денис Попов.

В цілому кар'єра Булеци на молодіжному рівні йде як по маслу. Він забивав переможний м'яч у ворота Німеччини за збірну U-17, нокаутував Францію в складі збірної U-19, тепер ось вибив з МЧС Італію, граючи вже в команді U-20. Жоден українець ще не був таким ефективним в матчах з грандами. Інша справа, що поки це все тільки молодіжний рівень.

Прогноз на майбутнє: Ігор Суркіс, якщо вірити чуткам, вимагає від Олександра Хацкевича виходу в групу Ліги чемпіонів. Булеца поки занадто молодий, щоб гарантувати такий результат. Отже - потрібна оренда, яка, можливо, визначить якщо не всю кар'єру Булеци, то найближчі пару сезонів - точно.

5. Ібрагіма НЬЯН

Збірна: Сенегал
Вік: 20 років
Амплуа: центрфорвард
Клуб: «Мец»
На ЧС: 4 матчі, 3 голи, 2 ассисти

Черговий продукт академії «Женерасьон Фут», яка в минулому вже подарувала європейському футболу Садіо Мане, Ісмаїлу Сарра і інших талановитих гравців атаки. Ньян в минулому сезоні блискавкою увірвався основу «Меца» і допоміг команді повернутися в Лігу 1, забивши 10 голів в 33 матчах.

На МЧМ він теж грав яскраво і ефективно. Частіше його можна було побачити на фланзі, де за рахунок швидкості і атлетизму Ібрагіма легко проходив одного-двох опонентів. Стараннями Ньяна Сенегал виграв групу і дістався до чвертьфіналу, де лише в серії пенальті поступився Кореї. Провини Ібрагіми в вильоті немає - з азіатами він відзначився голом і асистом.

Прогноз на майбутнє: багато в чому визначальним для Ньяна буде наступний сезон. Якщо вийде блиснути в Лізі 1 - «Мец» його обов'язково продасть в більш сильний клуб. Той же Сарр вибрав «Ренн» - і вже виграв з ним Кубок Франції. У Ньяна досить таланту, щоб піти по його стопах, але поки він слабкіше тактично. Це проблема, адже на голій фізиці в Лізі 1, на відміну від МЧС, що не виїдеш.

4. Денис ПОПОВ

Збірна: Україна
Вік: 20 років
Амплуа: центральний захисник
Клуб: «Динамо» Київ
На ЧС: 6 матчів, 3 голи

Всі команди на МЧС в якийсь момент балансували на межі вильоту, доводили справу до серії пенальті, нервували і пропускали в вирішальні хвилини. Все, крім збірної України.

Денис Попов - беззастережно кращий захисник минулого МЧМ. По ходу турніру він шикарно справлявся зі своїми прямими обов'язками і ще й забив три важливих голи. Зіграй Денис в фіналі - і напевно в нашому рейтингу він був би ще вище. Але червона в півфіналі з Італією трохи зім'яла враження, нагадавши, що Попов - поки лише топ-талант, але не топ-захисник.

Прогноз на майбутнє: центрбек з хорошим першим пасом - скільки років фанати київського «Динамо» мріяли про нього, дивлячись на безглузді виноси від Хачеріді? І ось він, здається, з'явився. Ніхто не зрозуміє Олександра Хацкевича, якщо він не почне награвати Попова вже в наступному сезоні.

3. Андреа ПІНАМОНТІ

Збірна: Італія
Вік: 20 років
Амплуа: центрфорвард
Клуб: «Інтер»
На ЧС: 6 матчів, 4 голи

Збірна Італії приїхала на МЧС в неосновному складі, але навіть в такому варіанті «адзурріні» знайшлося місце для таланту топ-класу. Андреа Пінамонті протягом усього турніру вів команду за собою, забивав важливі м'ячі і навіть пробив «паненку» з Еквадором, коли нерви були на межі. «Страх помилитися - це не про мене», - самовдоволено проголосив форвард, і після такого виконання йому починаєш вірити.

Цікаве спостереження: якщо на МЧС Пінамонті, як і годиться форварду, забивав з близької відстані, то в Серії А за «Фрозіноне» більшість м'ячів поклав ударами з середньої та дальньої дистанції. Це що виходить - у нього немає слабких місць?

Прогноз на майбутнє: контракт Пінамонті належить «Інтеру», але навряд чи Антоніо Конте ризикне зробити ставку на 20-річного хлопця, перебуваючи під величезним тиском фанатів, які не забули йому роки в «Ювентусі». Отже - Пінамонті чекає ще одна оренда. Хотілося б, щоб це була команда цікавіше «Фрозіноне», де б він міг в повній мірі проявляти себе в чужому штрафному.

2. Андрій ЛУНІН

Збірна: Україна
Вік: 20 років
Амплуа: воротар
Клуб: «Реал Мадрид»
На ЧС: 6 матчів, 4 пропущених голи

Ви бачили його сейв в середині другого тайму проти Кореї? Якщо так, то у вас напевно більше немає питань.

По ходу всього турніру Андрій діяв надзвичайно спокійно. Здається, рік в Іспанії пішов йому на користь - кудись зникли дивні виходи з воріт, нервозність при стандартах. Нинішній Лунін - сама холоднокровність, і не випадково його назвали кращим воротарем всього МЧМ. Це дійсно був класний перфоманс.

Прогноз на майбутнє: відсутність пропозицій у Кейлора Наваса і готовність Зінедіна Зідана пересваритися з усім світом, аби залишити свого сина в «Реалі», роблять перспективи Луніна неочевидними. Схоже, йому знову потрібна оренда. Не здивуємося, якщо це буде «Леганес», де Лунін змужнів в минулому сезоні.

1. Лі КАН ІН

Збірна: Корея
Вік: 18 років
Амплуа: атакуючий півзахисник
Клуб: Валенсія
На ЧС: 7 матчів, 2 голи, 4 ассисти

«Корейський Мессі» - перше, що спало на думку при перегляді гри Лі Кан Іна. Блискучий контроль м'яча, розрізні передачі, вміння підірвати гру одним рухом і пробити з лівої, коли цього не чекають - все це видавало в корейці спадкоємця Лео. Ну а його збірній забезпечувало перемогу за перемогою.

Лі Кан Ін віддав дві гольові в компенсований час у важкому матчі проти Сенегалу, його красивий пас через пів-поля знищив захист Еквадору в півфіналі, а впевнене виконання пенальті у фіналі поставило на грань виживання збірну України. Наші вистояли лише тому, що їх зіркою на турнірі була вся команда. Корейці ж і самі визнавали, що на МЧС поїхав Лі і ще десять носіїв рояля.

Прогноз на майбутнє: Лі Кан Ін - головний талант школи «Валенсії» в своїй віковій групі. Він уже встиг дебютувати за основу «Лос Чес» і, якщо вірити пресі, його дуже хоче підписати «Реал». Ціна питання - більше 10 млн євро. Всі на світі експерти вже сьогодні хором пророкують Лі Кан Іну велике майбутнє і ми тут теж не будемо оригінальничати - так, цей хлопець обов'язково стане топ-гравцем!

Роман СІНЧУК

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 19 травня 2024, 17:40 0

Нічия не була потрібна обом клубам

Коментарі