За побиття арбітра вінницьку Ниву чекає серйозне покарання

Оглядач Sport.ua розбирається в грандіозному скандалі у Другій лізі

У перенесеному матчі 21-го туру чемпіонату другої ліги групи «А» зустрілися сусіди - і географічні, і по турнірній таблиці: вінницька «Нива» і житомирське «Полісся». Обидва колективи претендують на підвищення в класі (на даний момент ділять третє-четверте місця), їх поєдинки вважаються справжнім дербі ще з радянських часів. Так що гра на Центральному міському стадіоні Вінниці обіцяла стати спекотною. І вона стала такою. Навіть більше ніж.

Що трапилось?

На 35-й хвилині зустрічі господарі зусиллями Дугієнка вийшли вперед. У дебюті другого тайму гості рахунок зрівняли. З пенальті. Відзначився Соломка. Саме цей м'яч, точніше, правомірність призначення одинадцятиметрового удару арбітром Денисом Резніковим викликала нарікання з боку господарів. Але це було ще не все. На четвертій доданій хвилині все той же Соломка забив переможний м'яч у ворота вінничан.

Але на цьому поєдинок завершився лише формально. Після фінального свистка незадоволені вболівальники «Ниви» (в кількості шести чоловік) вибігли на поле і побили головного арбітра зустрічі. Побиття припинилося лише після втручання поліції. Правоохоронці пов'язали деяких бешкетників. Але і на цьому інцидент не закінчився. Деякі горе-вболівальники спробували проникнути в підтрибунне приміщення, щоб і там дістати суддів. Поліцейським довелося робити живий коридор, щоб Резніков співтовариші проникли в суддівську кімнату.

Цей кричущий по своїй суті факт швидко став надбанням футбольної громадськості. Притому не тільки вітчизняної. Відео з розбірками вінницьких фанатів з суддею щосили смакують і за бугром. З відповідними коментарями.

«Полісся» звинуватили у підкупі арбітрів

Вінницька «Нива» теж спробувала відреагувати по даному епізоду оперативно. Виконуючий обов'язки президента клубу Вадим Кудіяров за допомогою офіційного сайту клубу заявив, що «арбітр зустрічі Резніков вкрав перемогу у вінничан». Додавши, що «нам не соромно за нашу команду і наш колектив». Крім того, керівництво «Ниви» направило на адресу ПФЛ офіційний лист, в якому назвало дії арбітра матчу Рєзнікова «упередженими і непрофесійними».

ФК Нива В. Напередодні матчу ніщо не віщувало біди.

У подібному ключі висловився і колишній почесний президент вінницького клубу Василь Вовк, який звинуватив в упередженості не тільки арбітра даної зустрічі, а й «деяких відповідальних осіб ПФЛ і ФФУ». Резюмувавши, що у цій справі «готуються матеріали до правоохоронних органів».

На сайті «Полісся» щодо того, що сталося, коментарів немає. Є тільки звіт про гру, що завершилася - «Полісся» здобуває вольову перемогу в Вінниці».

Яке покарання понесе «Нива»?

Як не дивно, але і на сайті ПФЛ - організації, під егідою якої проводяться змагання у другій лізі, з приводу того, що сталося, немає ніяких коментарів.

Однак це аж ніяк не означає, що інцидент вичерпано. Футбольний арбітр - особа недоторканна, і будь-яке втручання в його роботу загрожує серйозним покаранням. Тим більше, таке втручання. У зв'язку з цим дуже багато буде залежати від того, що саме відобразив в своєму суддівському рапорті Резніков. Так, є відео інциденту, але відповідні дисциплінарні органи будуть керуватися, в першу чергу, рапортом арбітра. І коментарями офіційних осіб поєдинку - від ПФЛ і ФФУ. Якщо ці всі офіційні особи підтвердять письмово те, що ми всі побачили на відео, «Ниві» буде ой як не солодко. Навіть якщо вінничани гіпотетично доведуть, що Резніков діяв упереджено, з умислом.

ФК Нива В. Найближчі матчі Нива проводитиме без глядачів.

На підставі діючих Дисциплінарних Правил ФФУ можна зробити висновок, що за підсумками інциденту «Нива» легко не відбудеться. Найближчі три-п'ять домашніх поєдинків вінничани проведуть без глядачів. І це мінімум. А то і зовсім в іншому місті. Крім того, на клуб чекає серйозний грошовий штраф.

Чи анулюють результат гри? Скоріш за все, ні. Так як матч був офіційно завершений, а не перерваний, його результат може залишитися в силі. Хоча не виключено, що, з огляду на серйозний резонанс, «Ниві» можуть впаяти і технічну поразку.

Що ж стосується більш серйозних наслідків - про дискваліфікацію команди зі змагань, то такий поворот подій теж навряд чи можливий. Це якби рукоприкладством займалися офіційні представники клубу - тоді інша справа.

Але, як би не завершився розгляд цього інциденту, можна з упевненістю констатувати, що наш футбол потихеньку сповзає в «лихі дев'яності». Порожні стадіони, здачі матчів, «клітки» для уболівальників, переломи кінцівок від несподіваного потрапляння футболістів у відкриті люки, розправа над суддями - все це ланки одного ланцюга. І одного діагнозу. І чим раніше ми зможемо всі ці атавізми випалити розпеченим залізом, тим краще.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 23:59 17

Україна в рейтингу УЄФА посіла остаточну 18-ту позицію

Коментарі