Богдан БЛАВАЦЬКИЙ: «Хочу достукатися до кожного гравця ФК Львів»

Новий наставник львівського клубу розповів про нюанси побудови колективу

Головний тренер ПФК «Львів» Богдан Блавацький розповів про те, якою він бачить гру львівської команди:
«Керівництво «Львова» дало мені шанс. Я розумію відповідальність, яка на мене покладається. Приємно, що я маю таких кваліфікованих помічників, як Юрій Панфілов, Віталій Шпанюк і Тарас Гребенюк. Розумію, що на перших порах буде непросто. Але ті зміни, які відбудуться з командою - в тренувальному процесі, в організації праці, в тактичних заняттях - вони будуть помітними. Постараюся використати цей шанс. Кожне керівництво хоче якомога швидше бачити позитивний результат. Або ж зміни, які в перспективі до них приведуть. Саме для цього я тут.
У кожного тренера є свої напрацювання. Щось я взяв у одного тренера, щось - у іншого. Отримав безцінний досвід, коли отримував PRO-диплом і їздив на стажування в шотландський «Селтік». Хотілося б в майбутньому подивитися, як працюють німецькі клуби. Мені дуже подобається Бундесліга. Це поєднання сили, тактики і техніки. Це постійна зміна ритму гри. Це саме те, що мені, як тренеру, подобається в футболі.
Є три найважливіших компонента, навколо яких побудований мій тренувальний процес. Швидкість, швидкість роботи з м'ячем і швидкість думки. Коли я працював в інших клубах, то не мав можливості проводити селекцію такого рівня, що проведений у «Львові». Але завжди весь тренувальний процес був спрямований на швидкість думки і швидкість роботи з м'ячем. Володіння м'ячем, тактичні перебудови, удари по воротах - все потрібно робити швидко, інтенсивно, в один-два дотики.
Маючи таку кількість гравців з Бразилії, які люблять атакувати, забивати і вважають за краще гру «першим номером», не можна грати в оборонний футбол. Треба грати в атакуючий футбол. Я запитав у кожного з гравців, чим для них є футбол. Були різні відповіді. Але футбол - це боротьба за вільні зони. Треба бути сміливим і грати один в один, якщо ти впевнений у собі, або ж треба створити в зоні більшість для подальшого ведення гри. Думаю, що хлопці розуміють, в якому клубі вони грають і які цілі перед ними стоять. Мій девіз життя: «Мета життя - жити з метою». Я спробую їх переконати в тому, що всі цілі їм під силу. Ніхто не вірив, що вони увійдуть в шістку кращих команд УПЛ, а вони увійшли. Є й інші цілі, але все це вже в області психології. Хочу достукатися до кожного гравця.
Важливо, щоб бразильці розуміли, що потрібна не тільки їх індивідуальна гра, а дії, які будуть приносити користь команді. Коли вони об'єднають командну гру в центрі поля і індивідуальні дії у фінальній третини, то результат не змусить себе чекати. Думаю, адаптацію вони вже пройшли, тепер їм треба трохи зміцніти. Упевнений, що цей процес тільки набирати обертів і принесе клубу бажані результати в майбутньому.
Але найголовніше: в колективі повинно бути позитивна атмосфера. Від мене, як головного тренера, завжди йшла позитивна енергетика. Команда повинна бути єдиним організмом. Бо, якщо відрізати палець або руку, це негативно вплине на організм в цілому. Є проста формула успіху. На першому місці завжди йде селекція. ПФК «Львів» її провів. Друге місце - мотивація, і у кожного гравця вона своя. Потім йде організація праці, тобто тренувальний процес. Потім йде психологія і обстановка в роздягальні. Ну і до всього цього потрібно ще трохи удачі».
Микола Степанюк Джерело: ФК Львів
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 28 червня 2024, 08:15 0

Спенсер Браун запевнив, що Тайсон не особливо переживає з цього приводу

Коментарі