Шахтар – Динамо. Прогноз і анонс на матч Кубку України

Для одних - крок до золотого дубля, для інших - шанс врятувати сезон

Фінал у чвертьфіналі. Саме так можна охрестити кубковий матч в Харкові, в якому зустрінуться для головних фаворити і кубкового сезону, і чемпіонату. Ми якось звикли останнім часом, що «Шахтар» і «Динамо» зустрічаються переважно на завершальній фазі розіграшу Кубку країни, але цього разу доля їх звела задовго до фіналу. Отже, у вирішальному матчі ми не побачимо звичне протистояння. А коли так, є реальні шанси і у інших команд як мінімум потрапити у фінал. А як максимум - потрапити в історію. У хорошому значенні цього слова.

Чи втратить нинішній сезон у видовищності через те, що у фіналі Кубку не зійдуться динамівці з «гірниками»? Питання, в принципі, риторичне. По-іншому бути вже не може, тому треба сприймати даність, як є. Кубок не повинен дублювати чемпіонат, тому дуже хочеться, щоб кубковий фінал без одного з двох наших вічних фаворитів теж вдався.

Але поки що ми можемо говорити лише про те, що і «Динамо», і «Шахтар» серйозним чином готуються до очної зустрічі в чвертьфіналі. Програвати цей поєдинок обом ніяк не можна. Якщо поступляться кияни, шансів врятувати сезон у них практично не залишиться, адже відіграти семиочкове відставання від «Шахтаря» в чемпіонаті на даний момент не видається можливим.

Навіть може бути, що у разі поразки дні нинішнього тренерського штабу «біло-синіх» будуть злічені. Якщо ж програють «гірники», які виношують амбітну мету зробити золотий дубль, у киян напевно може відкритися друге дихання в чемпіонаті. І вже точно з'явиться привід потролити свого заклятого ворога.

Якщо судити по останніх матчах суперників в чемпіонаті, які були своєрідним тренуванням напередодні гри чвертьфіналу, то можна стверджувати дві речі. Перше: і кияни, і донеччани в матчах проти «Зорі» і «Олександрії» відповідно виглядали украй непереконливо. Фаворити здобули підсумкові перемоги, які можна охарактеризувати, як виграш на класі, але візуально це було схоже на щось інше. Особливо гра в Запоріжжі. Якщо коротко - відскочили. Обидві команди. Але в зв'язку з цим може бути доречним і наступний висновок: суперники по кубковому матчу просто економили сили напередодні очної дуелі.

Для наставника «Шахтаря» Паулу Фонсеки тренер «Динамо» Олександр Хацкевич є незручним суперником. Пам'ятається, не так давно, програвши своєму візаві черговий поєдинок, португалець кинув в серцях, мовляв, я не знаю, як перемагати свого опонента. З моменту приходу в «Шахтар», а це сталося в 2016-му, Фонсека лише в нинішньому сезоні здолав «Динамо». Проте в зв'язку з цим треба обов'язково зробити поправку: у Фонсеки не заладилося з Хацкевичем винятково у рамках чемпіонату країни. А ось в національному Кубку все добре. Два останні сезони Фонсека на чолі «помаранчево-чорних» перемагав динамівців в кубковому фіналі. До речі, останній раз «біло-блакитні» вигравали цей приз в 2015 році.

Кадрових проблем напередодні гри в стані обох команд небагато. Динамівцям не допоможе форвард Соль, який заліковує травму плеча. В зв'язку з цим відкритим залишається питання з позицією нападника на матч проти «гірників». У грі проти «Зорі» Хацкевич випустив з перших хвилин Русина, але замінив його з перших хвилин другого тайму. Швидше за все, Назарій не вийде в основі проти «гірників». На вістрі атаки у такому разі зіграє Вербич. Може не зіграти проти дончан і Буяльський, у якого застуда. Хоча не виключено, що динамівські лікарі встигнуть поставити хавбека на ноги.

Єдина больова «точка» у Фонсеки напередодні гри - стан Марлоса. Через травму, отриману у збірній України, натуралізований бразилець не зіграв проти «Олександрії». Проте проти киян одинадцятий номер «гірників» напевно зіграє. В усякому разі, Фонсека сподівається, що це буде саме так.

Ще одним важливим кадровим нюансом в цьому матчі буде чинник Мораєса. Колишньому динамівцеві є що доводити своїм екс-партнерам, як і екс-партнерам є що доводити своєму колишньому колезі. Напевно, 32-річний форвард «Шахтаря» буде особливо мотивований ще й на тлі останнього скандалу, пов'язаного з його «неправильною» натуралізацією.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Орієнтовні склади:

«Шахтар»: Пятов, Болбат, Кривцов, Хочолава, Ісмаілі, Степаненко, Коваленко, Тайсон, Марлос, Патрік, Мораєс

«Динамо» : Бойко, Кендзьора, Кадар, Бурда, Миколенко, Шепелєв, Гармаш, Сидклей, Циганков, Шапаренко, Вербич.

7 квітня, неділя
«Шахтар» - «Динамо»
Харьків. ОСК «Металіст». 17:00
ТВ-трансляція на телеканалі «Футбол 1»
ШАХТАР - ДИНАМО. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ
Арбитр: Максим Козиряцкий (Запоріжжя)
Прогноз Sport.ua - 1:2
ЗРОБИТИ СТАВКУ
Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 12 травня 2024, 07:01 24

Класика в Класичному, поєдинок завершився з рахунком 1:0 на користь «гірників»

Коментарі