МОРАЛЕС: «Ракицький може грати в збірній, але яка буде реакція?»

Відомий коментатор - про українців, які грають в чемпіонаті Росії

Відомий коментатор Роберто Моралес висловив думку про перехід Ярослава Ракицького в «Зеніт».
- Чому Ракицький не може грати за збірну України?
- Він може грати. Але питання - як реагуватиме публіка? А вона реагує відповідно до його іміджу та його слів. Футболіст - публічна професія. Так, підіймається прапор і лунає гімн, але збірна представляє не лише державу, а де-факто Федерацію. Громадську організацією зі своєю специфікою. В нас цієї специфіки дуже багато. Не згадаю, коли в нас була Федерація, хоча б відносно така, як зараз - по кількості зашкварів.
- Ви за чи проти, щоб його викликали?
- Ну, викличуть його - це одразу втратить по збірній, по її підтримці та сприйняттю. Такою реакція публіки буде в кожній країні з аналогічною ситуацією. Питання ж не в тому, чи співає він гімн - Карамбе не співав гімн Франції, але в нього не було іміджу, як у Ракицького. Імідж може не відповідати дійсності гравця. Можуть бути гірші за сутністю люди, або такі самі, але без такого іміджу.
- Футбол поза політикою?
- Ситуацію з війною не можна називати простою і природною. У нас екстремальна ситуація. Відповідно, в суспільства екстремальна ситуація. Не було б російської агресії, все б сприймалося інакше. Якщо згадати все «побєдобєсіє», яке культивувалося в Україні до цього і позбирати всі фоточки з колорадськими стрічками - жахнутися можна. Але це було тоді і сприймалося не так.
- Може, ми забагато хочемо від людей, які копають м'яч?
- Це особливі екстремальні умови. Ніхто не вимагає від футболістів бути інтелектуалами. Дуже часто вони говорять, а потім думають. Це проблема. Футболістів вчать на Заході: «Не знаєш - промовч» і не давати коментарі на певні теми. Якщо людина не може зорієнтуватися, підкажуть розумніші люди. Особливо, коли людина виступає за збірну, є певний спектр вимог. Коли представляєш сам себе, то можеш говорити значно більше і контраверсійніше. Коли представляєш державу, так не можна.
Якщо росіянин грає в Україні, то питання до тих, хто його взяв. Якщо українці їдуть в Росію... Згоден - це їхній вибір. Але проблема ж не в цьому, а в тому, що вони ображаються на реакцію суспільства. А суспільство реагує, як хоче. Ти ж вчинив, як захотів. Скільки українців працюють сантехніками чи будівельниками в Росії, але про них ніхто нічого не скаже - вони нікому нецікаві. А футболіст - публічна людина. Якщо футболісти напилися - їх покажуть, якщо напилися якісь малолєтки - нікому не цікаво. Окрім Стогнія і його передачі.
Чим вища твоя публічність, тим обережнішим треба бути. Не кажу, що обов'язково бути патріотом - це або є в людини, або нема. Просто - думати.
Володимир Клепач Джерело: Трибуна
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 05 травня 2024, 12:15 26

Українець забив 20 голів у Ла Лізі

Коментарі