Люксембург порівнюють із Ісландією, але перемога над Литвою - це межа

Поєдинок в Португалії відняв у збірної України багато фізичних сил і емоцій, а також залишив без одного з основних півзахисників. Марлос, який відіграв на «Да Луш» годину з невеликим, прилетів з командою в Люксембург, але в аеропорту попрощався з партнерами і відбув до Києва на медичне обстеження. Очевидно, що старе ушкодження турбувало хавбека і в матчі з чемпіонами Європи, хоча Шевченко після зустрічі сказав, що Марлос виконав його установку повністю. Ще однією втратою став форвард «Кайсеріспора» Артем Кравець, у якого стався спазм м'яза гомілки. Кравець ще в неділю вранці був у розташуванні команди, але, коли стало зрозуміло, що він відновитися не встигне, залишив розташування збірної ще до вечірнього тренування.

Шевченко після гри з Португалією говорив, що головне завдання до зустрічі з Люксембургом - встигнути фізично відновити підопічних. При цьому іншій частині гравців, яка не виходила на поле «Да Луш», потрібно було займатися за звичною програмою. Тому після закінчення матчу з Португалією ті, хто залишився в резерві, провели розминку, а наступного ранку - повноцінне тренування перед відльотом в Люксембург. Ті ж, хто грав, займалися відновленням під керівництвом тренера з фізпідготовки.

***

Таким чином, в повному складі «синьо-жовті» провели тільки передігрове тренування на полі стадіону «Жозі Бартель». Саме поле, до речі, далеке від ідеального - і точно сильно поступається газону, на якому збірна грала на «Да Луш». Та й сама арена, побудована 90 років тому, в сучасному Люксембурзі виглядає архаїчно. Це розуміють і самі люксембуржці, тому на околиці міста будується нова арена, яка буде готова приймати матчі збірної вже в наступному році. Новий стадіон буде більш містким (зможе приймати 12 тисяч глядачів) і комфортним. Наприклад, на арені «Жозі Бартель» немає прес-центру, тому передматчеву прес-конференцію Андрій Шевченко проводив в спеціальному наметі біля стадіону.

Фото: Олександр Попов. Намет біля стадіону «Жозі Бартель».

Місцевих журналістів було всього троє, ще один приїхав з Бельгії, і один із Італії. Наш наставник відповідав місцевим журналістам італійською (а потім сам же себе перекладав) та англійською. У Шевченка запитали, чи пам'ятає він, як гравцем виходив на поле стадіону «Жозі Бартель». Було це в 2006 році під час підготовки до чемпіонату світу в Німеччині. Збірна України в дебютній зустрічі обіграла Люксембург, а Шевченко провів перший матч після травми, через яку ледь не пропустив найуспішніший для нашої збірної турнір.

Фото: Павло Кубанов

Я попросив Андрія Миколайовича назвати, скільки він планує зробити замін у складі, але у відповідь тренер лише усміхнувся. «По моїй посмішці, думаю, ви зрозуміли відповідь на питання. Заміни у складі будуть, але будемо дивитися на стан гравців», - сказав Шевченко. Коли ж тренера запитали, чи випустить він на поле Луніна, він уже не посміхався, але й своєю відповіддю дав зрозуміти, що матч з Люксембургом не буде полем для експериментів.

Очевидно, що замість Марлоса з перших хвилин на поле вийде Циганков. Також можна припустити, що на вістрі атаки з'явиться більш свіжий Мораєс, а Яремчук залишиться єдиною опцією для посилення гри в атаці з лави. Навряд чи Шевченко щось мінятиме в середній лінії, яка показала хороший рівень в поєдинку з Португалією. Словом, якщо хтось і не вийде в старті, то тільки з тієї причини, що в повному обсязі не відновив сили.

***

Після тренування вдалося поспілкуватися з одним з місцевих журналістів. Жульєн Каретт живе в Бельгії, але пише для місцевого видання Le Quotidien. Колега з інтересом розпитував про молодих гравців збірної України.

- Правда, що Циганковим цікавиться «Тоттеннхем»?

- Мабуть. Але президент «Динамо» сказав, що зараз Циганков коштує мільйонів 20. Тому навряд чи «шпори» потягнуть його трансфер.

- А правда, що Зінченко був найталановитішим гравцем в молодіжному складі «Шахтаря»?

- Точно був одним із найталановитіших. Разом із Коваленком. Але потім Зінченко поїхав до Росії і довгий час взагалі не міг знайти команду, граючи в напіваматорській лізі в Москві.

- Це дивно, - зітхає Жульєн. - А зараз він один з кращих захисників в «Манчестер Сіті» Хосепа Гвардіоли.

Після цього журналіст розповів історію Олів'є Тіля. Хавбек минулого літа в складі люксембуржського «Прогресу» грав у кваліфікації Ліги Європи проти «Уфи» і відразу ж після матчу отримав запрошення від уфимського клубу. Як і Зінченко свого часу.

Олів'є, а також його брат Венсан і Данієль Сінані, який виступає за «Дюделанж 91», є, на думку журналіста, найталановитішими в нинішній збірній. У нинішньому сезоні Сінані вперше вивів клуб з Люксембургу до групового турніру Ліги Європи - і це величезна подія для країни.

Фото:flf.lu

- Як ви себе почуваєте в ролі лідера групи? - настала моя черга розпитувати колегу.

- Нинішнє покоління гравців найталановитіше за весь час. Деякі в країні навіть порівнюють Люксембург із Ісландією, яка викликала фурор на Євро-2016 і зіграла на чемпіонаті світу. Але це велике перебільшення. Багато гравців із Ісландії грають в англійській прем'єр-лізі, а у нас не всі гравці професіонали. Так, вони будуть битися, але, думаю, перемога над Литвою буде останньою для нас в цій групі.

Наостанок колега розсипався компліментами на адресу Руслана Малиновського, який, на його погляд, є одним з кращих гравців чемпіонату Бельгії.

- «Генк» лідер чемпіонату, а Малиновський - кращий гравець цієї команди. Здивуюся сильно, якщо він влітку нікуди не перейде. Він уже готовий грати в топ-клубі.

В індивідуальному плані між гравцями збірних Люксембургу та України дійсно прірва. Але, як зауважив той же Малиновський на прес-конференції, слабких команд у Європі зараз практично немає. Той же Люксембург у відборі на ЧС-2018 зміг якимось дивом зіграти на виїзді внічию з... Францією. З майбутнім чемпіоном світу, до речі.

Але все-таки межа для Люксембургу - це перемога над Литвою. Будемо сподіватися, що збірна Шевченка сьогодні ввечері своєю грою проти поки що лідера нашої групи це підтвердить.

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 травня 2024, 10:06 0

Український воротар «Реала» чекає на другий матч

Коментарі