ПОРОХНЕНКО: «Недобрали «своїх» очок удома»

Головний тренер свердловського «Шахтаря» підвів підсумки сезону

Свердловський «Шахтар» у останньому сезоні виступив дещо гірше за результатами, ніж у попередній першості. Про підсумки виступу своєї команди розповів її головний тренер Андрій ПОРОХНЕНКО.

-Андрію Васильовичу, дайте характеристику турнірної дистанції команди.
- 19-й чемпіонат чітко окреслив проблему, над якою, підчас міжсезоння, треба буде працювати тренерському штабу. Якщо за очковим доробком у матчах на виїзді «Шахтар» упевнено посів друге місце, поступившись лише армянському «Титану», то в домашніх поєдинках - лише восьме. Це аж ніяк не можна занести до активу свердловських футболістів. Потрібно працювати над тим, що заважає перебороти фактор свого поля: поганий газон, психологічне налаштування, помилкова тактика на гру чи ще щось - потрібно нам разом з футболістами розібратися і з'ясувати причини цієї проблеми. Навіть якщо не брати до уваги прикрі поразки на домашній арені від ФК «Полтава» і «Титану», чотири нічийні поєдинки вдома мусили б закінчитися перемогою нашої команди. Як тут не згадати хронічну слабку реалізацію в цих матчах: виходи сам на сам Скидана у зустрічі з ФК «Суми», Пальцева зі «Сталлю», змарновані моменти у матчах з «Гірником» і «Кременем». Якби свердловці набрали максимум очок у цих поєдинках, то завершили б сезон у трійці призерів, а можливо, навіть посіли б друге місце.

Важкий початок чемпіонату, коли за місяць до старту змагань у складі «Шахтаря» з 22 гравців залишилося лише 12, не міг не позначитися на виступі команди. Перші два матчі було програно. Однак потім команда видала безпрограшну серію з одинадцяти ігор. Під кінець осінньої частини сезону далися взнаки втома, травми, дискваліфікації через перебір жовтих карток, що вилилося у поразки в двох останніх турах першої частини перегонів.

Під час зимового антракту команда провела чотири етапи інтенсивних навчально-тренувальних зборів - як на базі стадіону імені Горюшкіна, місцевого санаторію-профілакторію «Славутич», так і цілий місяць - на узбережжі Криму в Євпаторії. Перебуваючи в Криму, команда взяла участь у першому міжнародному турнірі «Кубок мера Євпаторії», де, не програвши жодного матчу, посіла третє місце.

Стартували у весняній частині першості свердловці з прикрої поразки в Дніпродзержинську від місцевої «Сталі». Потім знову пішла безпрограшна серія з восьми матчів, яка перервалася домашньою поразкою на останній хвилині від ФК «Полтава». Завершив сезон «Шахтар» на мажорній ноті, перегравши в Комсомольську «Гірник-Спорт» з рахунком 2:0.

-Донецький «Шахтар» вважається кубковим бійцем. Як із цим йдуть справи у його свердловського тезки?
-Минулий сезон виявився найуспішнішим для свердловської команди у розиграші Кубка України. Якщо раніше «Шахтар» відразу вибував з турніру на попередньому етапі, то цього разу, перегравши по черзі в попередньому етапі «Рось» із Білої Церкви - 1:0, в 1/32 фіналу - ФК «Моршин» зі Стрия Львівської області - 2:0, команда вперше вийшла до 1/16 фіналу, де у впертій боротьбі, граючи на рівних з представником прем'єр-ліги маріупольським «Іллічівцем», поступилася з рахунком 1:3.

- Ви задоволені тим, як команда в цілому провела сезон 2009/10?
- На жаль, трохи не дотягли до п'ятого місця. А отже, не виконали поставленого завдання. Тому сказати, що повністю задоволений, не можу. Були і хороші матчі, були й провальні. Могли взяти й більше очок. Незаплановані поразки залишили неприємний присмак. Прикро, що ми програли матчі, які не повинні були програвати. Але так склалися обставини. Це - футбол.

- Давайте поговоримо про гравців. Можете когось відзначити у вашій команді?
-Я не великий любитель когось виокремлювати. Пам'ятаєте прислів'я, згідно з яким виграє команда, а програє тренер? Якщо говорити в цілому, то деякі гравці зіграли нижче своїх можливостей. Проте великих претензій у мене немає ні до кого. Усі хлопці старалися, прагнули показувати цікавий футбол, грали з бажанням, самовіддача була повна. На жаль, не завжди все виходило.

-Чи буде підсилення у міжсезонні? На яких футболістів орієнтуватиметеся?
-Підсилення, звичайно, плануємо. На жаль, фінансова криза диктує свої умови. У мене є претензії до окремих футболістів, які іноді випадали з обойми. У міжсезонні будуть зроблені певні висновки, працюватимемо. Спробуємо провести позиційну селекцію - нам дуже потрібні гравці для підсилення лінії атаки.

-Які ваші завдання на новий сезон?
-Керівництво клубу прагне, щоб «Шахтар» демонстрував добротний футбол. Завдань, які керівництво ставить перед нашою командою на наступний сезон, два. Перше - проведення жорсткої селекційної роботи. Жодного баласту в команді не повинно бути. Найжорсткіші заходи щодо добору футболістів. Друге завдання - це видовищність і залучення на стадіон глядачів. Для цього потрібна хороша, сумлінна гра з гарним настроєм. Потрібно грати так, щоб глядачі нас любили. Працюватимемо з фанатами «Легіону-12», працюватимемо зі ЗМІ, робитимемо все для того, щоб футбол у нас був видовищним.


Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 20 мая 2024, 07:01 0

19 мая «Жирона» на выезде переиграла «Валенсию» со счетом 3:1