Мирон КІНДІЙ: «Матчі плей-офф були б доречними»

Власник та капітан львівського «ТВД» Мирон КІНДІЙ про підсумки минулого сезону та плани на майбутній

Фінішний спурт львівського «ТВД» (виграв усі проведені матчі заключної частини чемпіонату) лише підтвердив, що в компанії команд, які виборювали місця з 7 по 12, підопічні Романа Ковальчика опинилися зовсім випадково.

- Якої оцінки заслуговує гра команди «ТВД» у цьогорічному сезоні? - з таким запитанням ми звернулися до співвласника та капітана Мирона КІНДІЯ.
- За п'ятибальною шкалою «ТВД» награла на три. Якщо б команда твердо увійшла до шістки кращих команд ліги, то отримала б четвірку. Непорозуміння, яке вийшло - це питання другорядне. Команда повинна була заробити свої тверді 35 очок, бути на п'ятому місці й тоді все було б по-іншому.

Базуючись на грі кращих футболістів і дивлячись на рівень їхніх зарплат, від Мельника, Сільченка, Вахули, Чеботарьова ми не отримали віддачі, якої очікували. Вищеназвані гравці лише відсотків 20 провели на високому рівні, а 80 процентів ігор - на низькому. Тому ми, співвласники команди, базуючись на аналітику, яку нам подав головний тренер Роман Ковальчик, вирішили, що такі люди не мають права бути в команді «ТВД». Ми зробили все можливе з обох сторін, аби попрощатися з цими футболістами на паритетно чесних засадах. Вони мають нові клуби, бажаю їм здоров'я, довголіття й перемог, яких вони досягали з командою «ТВД».

Гроші не впливали на гру команди

- Фінансова криза відчутно вдарила по будівельному бізнесу. Перебої в зарплатах могли вплинути на гру команди «ТВД»?
- На сьогоднішній день існує дуже мало команд, які зарплати та преміальні виплачують своєчасно. У нашій команді були дуже серйозні збої. Проте на даний момент з командою розрахувалися за сезон 2009-2010 років, окрім травня місяця (зарплата). У липні, коли хлопці вийдуть з відпустки, ми розрахуємося за травень і червень. Не скриваю, що упродовж сезону у нас були проблеми, ми не могли своєчасно платити зарплати і т.д. Але кінець сезону усе розставив на свої місця. Тому не думаю, що затримки у заробітній платні могли вплинути на гру команди. Хлопці аналізували стан справ у інших командах й знали, що там далеко не краща ситуація.

Тому я глибоко переконаний, що на кінцевий результат впливали їхні амбіції, деякі непорозуміння, які були між тренером і гравцями. Чому Кордоба став найкращим футболістом «ТВД» за підсумками сезону, що завершився й не задавав дурних запитань? Чому Денис і Хавер дуже добре відіграли? Чому Засенко почав прогресувати у нас? Чому Маржановський грає стабільно? А такі великі люди, які Сільченко і Вахула провалили сезон. До Мельника у мене питань не має. Хоча з трьох сезонів, які провів у «ТВД», два - провалив. Хоча саме у нас він став майстром спорту України й воротарем високого рівня. До речі, Мельник і Сільченко мали бажання залишитися в «ТВД». Але ті фінансові запроси були непосильними для нашого клубу. Тому остаточно скажу, що гроші не впливали на кінцевий результат.

Були інші фактори - режим, тренування, самовіддача й відношення до своєї справи. Не прислухалися гравці й тренер до моєї поради в Луганську, коли за рахунку 2:2 я рекомендував випускати «п'ятого» й грати на перемогу. Гравці і тренер були проти, посилаючись на регламент. Мене він не цікавив, мене цікавила перемога й три очки. Тоді б не було ніяких конфліктів. А так я вважаю, що вищеназвані люди не виправдали довір'я й саме через них ми не потрапили до шістки кращих команд України. Збірники (нинішні й колишні) мають бути ретельними патріотами команди, яка їх вивела на певний рівень. Через них уся команда недоотримала преміальні за вихід у першу шістку.

- Мироне Романовичу, до вашої думки не прислухалися гравці й головний тренер у Луганську. Загалом, перед матчами які-небудь рекомендації даєте тренеру чи гравцям на правах капітана та співвласника команди?
- Категорично ні. Цього не робитиму й надалі. Оскільки я віковий гравець команди, то більшу частину ігрового часу я проводжу на лаві запасних. Тому, як правило, спостерігаю збоку на ті події, які відбуваються на майданчику. Як капітан під час гри можу собі дозволити підійти до тренера й сказати, що цей поєдинок нам конче треба виграти. А тренеру вирішувати, як цю перемогу здобути. У Луганську я з таким проханням звернувся, бо президент «Єнакієвця» мене попередив про можливу спірну ситуацію. Більше того, перед поїздкою у Харків, я наголошував на тому, що нам не можна програвати. Але, на жаль, до мене не прислухалися, програли 0:5. Тому я вважаю невходження «ТВД» до шістки кращих клубів України серйозною поразкою нашої команди в сезоні 2009-2010 років.

Тренеру довіряю на сто відсотків

- У футболі, як і в інших ігрових видах, існує неписане правило: виграє КОМАНДА, програє - ТРЕНЕР…
- Ми звикли до того, що футболісти всі класні, мають право помилятися, а винен у всьому тренер. Минулого року я вже зробив неправильні висновки щодо тренера. Цього разу таких висновків я не робитиму. Я вдома був присутній на всіх матчах, які грала наша команда. На виїзді не був лише на кількох матчах. Тому тренеру я довіряю на всі сто відсотків. Я бачу, як він проводить тренувальний процес, бачу я і віддачу того чи іншого гравця, бачу взаємовідносини між тренером і гравцями. Тому вини тренера в тому, що ми закінчили сезон на сьомому місці я не бачу. Його вина виключно юридична. Не він повинен розбиратися в регламентах і положеннях, які розробляють наші функціонери.

Збір у Словенії, турнір у Чехії та Кубок Галичини

- Познайомте наших читачів із змінами в команді та планами підготовки «ТВД» до нового сезону?
- Практично всі зміни в команді уже відбулися. «ТВД» поповнили Євген Саківський із «Контингента», Юрій Дегтяренко з харківського «Локомотива», Тарас Кузь з «Енергії» й ще один молодий гравець, вихованець школи «енергетиків». Повноцінним гравцем «ТВД» став Андрій Ткачук, який минулий сезон провів у нас на правах оренди. Комплектація команди практично завершена. 4 липня гравці повертаються з відпустки. Після завершення сезону команда поїхала на традиційний міжнародний турнір до Бельгії. Відіграли класний турнір, виграли головний трофей і з гарним настроєм повернулися у Львів, після чого пішли у відпустку.

4 липня розпочинається перший тренувальний збір, який триватиме приблизно місяць і відбуватиметься на нашій заміській базі у Малечковичах. Потім плануємо поїхати в Словенію на тижневий тренувальний збір, де працюватимемо в залі. З 11 по 16 серпня ми братимемо участь у міжнародному турнірі в Чехії. З 25 по 29 серпня - змагатимемося на Кубку Галичини в Івано-Франківську. З 4 вересня розпочинаємо новий сезон.

Матчі плей-офф були б доречними

- Яке завдання під силу команді «ТВД», враховуючи вищеназваних новачків колективу?
- Вислухавши рекомендації тренера про можливості гравців нашої команди, нам під силу бути в п'ятірці кращих клубів України. Після першого кола ми побачимо, що нам під силу, а що - ні.
- За якою схемою проведення майбутнього чемпіонату хотіла б грати команда «ТВД»?
- Спочатку в мене були одні позиції, а зараз я зійшовся на думці, що плей-офф до трьох перемог для восьми команд буде доречною у новому сезоні. Спочатку для визначення «вісімки» граємо двоколовий турнір.

Роман ЦЮНЯК, газета «СПОРТИВКА» (м. Львів)

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Бокс | 12 мая 2024, 09:35 0

На записках всех судей огромный перевес имел украинский боксер

Комментарии