ЧАНЦЕВ: «У Ковальова - велике майбутнє»

Розмова з головним тренером луганської «Зорі»

Анатолій Дмитрович очолив команду взимку, коли справи клубу почали налагоджуватися. Завдання було одне - врятувати команду від вильоту, і Чанцев його виконав. Що супроводжувало процес порятунку? Про це тренер розповів нашій газеті.

-Луганську «Зорю» ви очолили взимку. Як виник цей варіант?
-Керівництво клубу звернулося до мене із пропозицією. Підкреслюю, що отримав пропозицію про роботу я від нинішніх керівників команди. Подумав, вирішив, тепер працюю в клубі.

-Чи спостерігали ви в першому колі за «Зорею»?
-Загалом, намагався спостерігати за всіма колективами, з якими доводилося грати моїй колишній команді.

-У першу чергу, ви майже повністю оновили склад. Справді вірили, що за допомогою дублерів донецького «Шахтаря» можна вирішити завдання збереження прописки в прем'єр-лізі?
-Річ у тому, що ми посилювалися різними футболістами. Я ухвалював таке рішення тому, що просто необхідно було з об'єктивних причин проводити реанімацію клубу. Вносити певні поправки. У «Шахтарі» працюють футболісти досить хорошого рівня. Тому було прийняте таке рішення. Якщо ми вирішуємо певні завдання, то треба омолоджувати колектив. Рано чи пізно. І чим раніше це зробити, тим краще.

-Грубі помилки в перших матчах молодого Ковальова вас дуже засмутили?
-Ви всі ще спостерігатимете за його грою. У цього гравця велике майбутнє. А ті помилки, яких він припускався... Він ще дуже молодий і просто не розумів, де можна зберегти м'яч, а де можна його вибити, розрядивши тим самим ситуацію. Він завжди хотів приносити користь команді, але в нього не завжди це виходило. Я вірю, що з нього виросте гарний футболіст.

-Віталій Віценець був одним з найрозрекламованіших молодих футболістів, які прийшли з «Шахтаря», але він поки що не знайшов своєї гри. В чому причина?
-Коли я дізнався, що Віталій гратиме в нашій команді - дуже зрадів. Але, по-перше, він не був з нами на зборах. По-друге, не був готовий на сто відсотків. Бажання в нього було величезне, і зараз воно є. Плюс Віталій травмувався і випав на тривалий термін. Потім відновився. У останній грі з «Чорноморцем» він показав свої здібності відсотків на 25. У цього гравця дуже великий потенціал.

-Хто з орендованих футболістів «Шахтаря» справив на вас найкраще враження?

-У «Шахтарі» немає поганих футболістів. Можливо, ми «не достукалися» до Полянського, але в деяких моментах він показував дуже хороший рівень майстерності. В останній грі - особливо. Я не можу сказати, що хтось кращий, а хтось гірший. Усі добре себе зарекомендували. Я говорив гравцям, що їхній потенціал не розкритий ще навіть наполовину. Думаю, що до 2012 року усім їм дорога до національної збірної.

-Володимир Єзерський впорався з роллю вашого помічника на полі?
-Єзерський впорався не лише на полі, а й поза ним. Це людина, яка своїм ставленням, прикладом, показує, як потрібно працювати, грати, виконувати свої обов'язки.

-Першу перемогу при вас команда здобула лише в 24 турі. Яка тоді була атмосфера в команді?

-Важко було. Ми після початку другого кола грали з «Карпатами» і програли їм - 0:2. Нічого не пророкувало такої поразки. Якісь корективи, звичайно, внесли погодні умови. Краще б «Карпати» дісталися нам тоді турів через 5-8. Є низка об'єктивних причин, чому ми тоді не брали очок. Усе це тиснуло на психіку хлопців. Ми прагнули виводити гравців з цього стану, розвантажувати. Навантаження було велике, але ми його здолали. Хлопці повірили в себе.

-І «Шахтарю», і «Динамо» команда програла з однаковим рахунком - 0:2. З ким було складніше грати?
-Матч з «Шахтарем» запам'ятався більше. «Донбас-Арена» - просто казка. Ми вийшли на розминку, подивилися на поле... Було певне емоційне піднесення. У тій грі хлопці грали непогано. Були помилки, але без них дуже важко обійтися. Коліна особливо не трусилися. Ну, можливо, в деяких епізодах. А перед «Динамо» боязні взагалі не було. Коли б не одна помилка, ми «могли б досягти позитивного результату. Прикріше було після матчу з «Динамо».

-Матч проти запорізького «Металурга» був для вас принциповим?
-Принциповості тут не було. Просто я приїхав у рідне місто, де виріс, здобув футбольну освіту, грав, а потім повернувся в ролі тренера. Я б заніс цей матч нам до активу. У нас було багато моментів, але ми програли - 3:1. Та рахунок не говорить про те, як складалася гра. Найцікавіша гра у виконанні «Зорі» в другому колі, я так вважаю.

-У матчі проти сімферопольської «Таврії»« арбітр вас вилучив. Це перша червона картка у вашій кар'єрі?
-Так, перша.

-Як вважаєте: проблеми наших арбітрів у некомпетентності чи заангажованості?
-Я не коментуватиму суддівство. Є компетентні люди, які дадуть відповідь на це запитання.

-Після матчу з «Металістом» ви сказали, що доведеться з кимось з гравців розлучитися. Вже можете назвати конкретні прізвища?
-Ми тоді програли - 1:4. У мене на той момент було кілька прізвищ в голові. Якби це була остання гра, і ви запитали б мою думку, я б назвав чотири прізвища. Потім заспокоївся, проаналізував, можливо, це був просто не наш день. Ми перекроювали склад, були травмовані, був дефіцит гравців.

-Чи готові були психологічно до вильоту в першу лігу?
-Про виліт не думав взагалі. Я був упевнений на сто відсотків, що ми залишимося.

-Сезон у підсумку завершився вдало, але тепер орендовані футболісти можуть повернутися до своїх команд. Як, виходячи з цього, будуватиметься трансферна політика клубу?
-Шукатимемо гравців на усі наші проблемні позиції. Трансферна політика залежатиме від того, хто піде, а хто - ні.

-Які позиції, на ваш погляд, перш за все, потребують підсилення?
-Кожна позиція потребує підсилення. Ми не відмовимося від кваліфікованих гравців.

-Найвдаліший і найневдаліший матч команди під вашим керівництвом?
-Я не можу розділяти: вдалий або невдалий. Є задоволення від гри, а іноді його немає. Ми зіграли погано проти «Ворскли», але виграли - 2:1. У той же час, програли запорізькому «Металургу». Була хороша гра з «Дніпром» внічию. Можливо, три очки ми й не взяли, але задоволення від цих ігор у мене було.

-Можете назвати найкращого гравця в другому колі?
-У нас є команда. Згуртована, міцна команда, яка може своїми силами довести, що вміє грати. До того ж, цього сезону було лише становлення цього колективу.

-Зараз у збірній України новий тренер, який дає шанс багатьом гравцям. Із «Зорі» когось порекомендуєте?

-З головним тренером збірної Мироном Маркевичем ми поки не говорили про це. Але час «Зорі» ще попереду. Повірте мені.


Олександр ОЗІРНИЙ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 02 мая 2024, 16:20 6

Николай выбирал сердцем