Микола ЛИСЕНКО: «Поки живемо на старому багажі»

Розмова з головним тренером дівочої (WU-17) збірної України

Ще однією збірною України серед жіночого футболу, котра так само, як і «молодіжка», не пройшла кваліфікацію до Євро-2010, стала дівоча (WU-17) команда Миколи Лисенка. Наші дівчата, нагадаємо, у домашньому еліт-раунді, що проходив у Симферополі, не витримали в груповому етапі конкуренції з ірландками, шведками та полячками. Та треба дивитися вперед. І про те, які ж перспективи у дівочої збірної, ми поговорили з наставником команди Миколою Лисенком.

- Миколо Івановичу, які враження залишив у вас турнір у Симферополі?
- Коли ми восени завершили перший груповий етап відбіркового циклу, команда перебувала в оптимальній формі. Навесні ж уже склалася зовсім інша ситуація, і треба дякувати Федерації футболу України за те, що нам було надано можливість виїхати до Омська на турнір «Євразія». Ми лише на цьому турнірі змогли побачити команду в справі. Дещо зарано, щиро кажучи, стартував цей відбірковий етап, і нам дуже потрібно було побачити, в якій формі наші гравці.

Ми посіли в «Євразії» перше місце. Проте оптимального складу нам не вдалося зібрати. П'ятеро футболісток, яких було залучено за молодіжну збірну WU-19, - Валерія Гаєвська та Ольга Овдійчук (обидві - «КОЛісп» Костопіль), Олена Тельна («Дончанка-ЦПОР» Донецьк), Дарина Воронова (ДЮСШ-9 Одеса) та Оксана Яковишин («Легенда» Чернігів) - це гравці основного складу нашої команди. Вони готувалися і виступали за «молодіжку» і в Сочі на турнірі «Кубанська весна», і потім, у Бельгії, на відбірковому етапі до Євро-2010.

Ці дівчата приїхали після турнірів стомлені. Одним із наслідків цього стало те, що у Симферополі на стартову гру еліт-раунду проти збірної Ірландії ми вийшли, практично, як з чистого аркушу. А на тому п'ятиденному зборі в Алушті, який передував турніру, ми намагалися гравців поберегти. На самому турнірі в Симферополі команда зіграла так, як змогла. Хоча від гравців, які залучалися до команди WU-19, ми очікували більшого.

Перша і основна гра, на яку ми робили найбільшу ставку, була проти ірландок. Ми спеціально готувалися до неї, планували, що саме в ній ми маємо брати «свої» очки. Як бачимо - не вийшло. Загалом, у нашій групі всі команди - Ірландія, Швеція, Польща, Україна - одного рівня. А ось якщо порівнювати рівень жіночого футболу у цих країнах, то до Ірландії і Швеції нам ще дуже далеко. На жаль, ми поки живемо на старому багажі.

Останню гру проти збірної Польщі ми хотіли відіграти на хорошому рівні. Матч збігся з трагічною подією для Польщі (загибель її президента Леха Качинського). В душі ми не хотіли засмучувати суперниць, однак вийшли грати на перемогу. Вважаю, це був один з найкращих матчів нашої дівочої збірної у цьому відбірковому циклі.

На жаль, залишилися питання щодо арбітражу. Склалося враження, ніби ми грали на виїзді.

- Які подальші плани у вашої команди?
- У середині травня стартують змагання Міжрегіональних центрів розвитку жіночого футболу. У нас створено чотири центри, і в кожному з них проходитимуть змагання за участю збірних областей. Дівчата 1995-96 р.н. якраз поповнять лави нашої команди.

- Яких кадрових змін очікувати в команді, і кого ви порекомендуєте для молодіжної збірної?
- Тих п'ятьох дівчат, які вже залучалися до «молодіжки», однозначно рекомендуватиму і надалі, а також - майже шестеро гравців.

- Який загальний рівень підготовки дівчат у школах?
- Ми їздили торік на семінар з розвитку футболу до Норвегії. Нас вразило ставлення тамтешньої національної федерації до жіночого футболу. Там немає розділення на жіночий і чоловічий - там є футбол. Ставлення, інфраструктура, навчально-тренувальний процес - це небо і земля порівняно з нами.

Головне, щоб для жіночого футболу була підтримка місцевих федерацій футболу, а тренерів-фанатів вистачає. В Росії, наприклад, з дівчат 1995-96 р. н. створено збірну, яка братиме участь у дитячій Олімпіаді. У нас чомусь такої команди ще немає. Я завжди порушую питання - чому ми завжди все робимо пізніше і завжди навздогін.

Цього року, на щастя, є такі змагання, як турнір «Діти - олімпійська надія», чемпіонат України серед дівчат 1994-95 р. н., змагання Міжрегіональних центрів розвитку жіночого футболу, тобто усі вікові категорії будуть задіяні.

- Які найближчі плани дівочої збірної?
- Приблизно у серпні планується в Чернігові міжнародний турнір, куди запрошені збірні Уельсу, Росії, Білорусі та, напевно, Казахстану. У вересні передбачається навчально-тренувальний збір і спаринг зі збірною Уельсу. А у жовтні в Австрії стартує перший етап відбіркового циклу до Євро-2011, де нашими суперниками, крім господарів, будуть збірні Румунії та Шотландії.


Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 27 апреля 2024, 17:05 6

Каталонцы победили со счетом 2:0