МАГЕРАМОВ: «Кілька матчів Легенда зіграє в Добрянці»

Розмова з президентом жіночого футбольного клубу «Легенда-ШВСМ» (Чернігів)

Уже другого травня стартує IX чемпіонат України серед жінок. До нього готується і один з провідних жіночих футбольних клубів, команда якого брала участь в усіх чемпіонатах незалежної України - «Легенда-ШВСМ» (Чернігів). Про те, як триває підготовка у п'ятиразового чемпіона України і чинного володаря Кубка України розповів президент клубу Володимир МАГЕРАМОВ.

-Розпочалася підготовка до нового чемпіонату, на жаль, з того, що не було затверджено бюджету - почав розмову Володимир Магерамович. - Школа вищої спортивної майстерності з ігрових видів спорту, куди входять ЖФК «Легенда» та чоловічий баскетбольний клуб «Буревісник», перебували на тимчасовому фінансуванні, на тимчасовому кошторисі. А це кошти, що складають приблизно 1/12 бюджету за минулий рік.
Грошей, щоб виїхати кудись на навчально-тренувальний збір, у нас не було. Ми практично увесь час тренувалися вдома у спортивному залі «Хімік», розбавляючи роботою у тренажерному залі. Практично до 6 квітня підготовка велася у такому режимі. Потім команда вперше вийшла на футбольне поле і розпочала повноцінні тренування.
За цей час ми взяли участь у міжнародному турнірі в білоруському Могильові. У турнірі, окрім нас, виступав чемпіон Литви «Вінтра» (Шауляй), представник Росії ЖФК «Зіркий» (Красногорськ, Московська область) і господарі турніру «Надія» (Могильов). У цьому турнірі ми обіграли усі три команди і посіли перше місце.

-Що корисного дав турнір в Білорусі?
-Коли вдома працюєш увесь час у залі, де дерев'яна підлога... Цей же турнір був для нас, щиро кажучи, як відрада. Ми вийшли на чудове поле - четверте покоління покриття з підігрівом. На цьому стадіоні виступає чоловіча команда вищої ліги Білорусі, і напередодні там відбувся матч розіграшу національного Кубка. Ті умови, які були, - для нас ідеальні. Ці матчі дали нам можливість хоч якось визначити, який буде стартовий склад на чемпіонат.

-Недавно молодіжна збірна України, у складі якої виступали четверо футболісток «Легенди» - Христина Єременко, Мар'яна Іванишин, Олена Городецька та Оксана Яковишин - не подолала останній груповий раунд відбіркового циклу до Євро-2010, що проходив у Бельгії. Чи не позначиться для дівчат цей факт з точки зору психології негативно?

-У них ще не настільки розвинута свідомість у футболі, щоб вони такі поразки сприймали боляче. Вони ще не професіонали. Ще діти. Не думаю, що на них це справило надто велике драматичне враження. Зараз вони залучаться до роботи в команді, попереду ще місяць, за який ми проведемо низку контрольних матчів. Впевнений, що їхня психологія нормалізується.

-У Симферополі триває груповий раунд відбіркового циклу до Євро-2010 у дівочої збірної WU-17, де будуть задіяні такі гравці, як Дарина Кравець, Людмила та Любов Шматки, Інна Томилко. Пізніше у Чернігові гратиме національна збірна України у рамках відбіркового циклу до ЧС-2011 проти збірної Угорщини. Там теж багато ваших гравців задіяно - Катерина Самсон, Ольга Маслянко, Олена Ходирєва, Ольга Бойченко. Таке велике навантаження піде на користь команді чи навпаки?
-Не думаю, що це будуть великі навантаження. У зв'язку з тим, що підготовку ми провели не на тому рівні, на якому б хотілося. Ігрової практики просто не було, окрім трьох матчів у Білорусі. Думаю, ця ігрова практика піде дівчатам на користь.

Єдине, чого б не хотілося - щоб Федерація футболу України забирала наших гравців на тривалий термін. Як це було з нашими футболістками, що викликалися до молодіжної збірної. Їх викликали 3 березня на збір, а повернули аж 4 квітня. Місяць гравці були відсутні в клубі. Спочатку дівчата «молодіжки» провели навчально-тренувальний збір, потім поїхали в Сочі на турнір «Кубанська весна». Повернулися 18 березня, а вже 22-го їх забрали до Києва готуватися до бельгійського турніру. Тому й результат закономірний. Доти, поки гравці не готуватимуться в клубі, жодного результату не буде. Жодна збірна ніколи не надасть такої функціональної підготовки гравцю, як у клубі, коли разом працює уся команда.

Збірна виступила на турнірі - це добре, однак це ще не того рівня футболістки, які вже усвідомлюють, що в змаганнях потрібно викладатися максимально. У клубі ж усе навпаки - дівчата перебувають під жорстким наглядом тренерів. І, звичайно, що у збірній і в клубі зовсім різні обсяги навантажень. У лютому гравець мусить бігати кроси і займатися в тренажерному залі, а не у футбол грати. Якщо у нас чемпіонат починається в травні, то футболіст повинен починати грати наприкінці березня. Тоді він виходитиме до початку змагань в оптимальній формі і даватиме результат.

- Нині у складі дівочої збірної WU 17 виступає футболістка СДЮШОР «Спартак» (Чернігів) Руслана Пономаренко. Чи ваша команда приділятиме їй увагу?
-Усі футболістки СДЮШОР «Спартак» перебувають під нашим пильним контролем. Також ми уважно відстежуємо виступи футболісток, що грають в Чернігові й області. На сьогодні з основою «Легенди» вже можуть працювати такі гравці, як Дарина Кравець, Інна Томилко. А ось Люба Шматко, яка виступає за дівочу збірну WU-17, вже є чинним чемпіоном і володарем Кубка України, майстром спорту. Тож усіх перспективних дівчат ми беремо під свій контроль.

-Які кадрові зміни відбулися у міжсезоння?

-Нам вдалося зберегти всіх футболісток, які виступали у минулому чемпіонаті. Єдина з них, Дар'я Ільчинська, через проблеми зі здоров'ям змушена буде пропустити рік - лікарі рекомендували їй не грати.
Щодо придбань? Ми повернули своїх вихованок: із «Звєзди-2005» (Перм, Росія) майстра спорту міжнародного класу та гравця національної збірної Аллу Лишафай, із «ШВСМ-Ізмайлове» - майстра спорту України та гравця національної збірної Людмилу Лемешко. Також із «Житлобуду-1» (Харків) до нас перейшли гравець національної збірної Юлія Карпенкова, а також Галина Михайленко.

-Чи визначилися із завданнями на чемпіонат?

-Так: лише перемога. Навіть друге місце для нас сприйматиметься як невдача. У Кубку України - також. Хочемо зробити «золотий дубль». У Лізі чемпіонів УЄФА ставимо завдання дійти до чвертьфіналу.

-Чи буде певним чином форсуватися підготовка команди у зв'язку з виступом у Лізі чемпіонів?
-Усе залежатиме від фінансового стану клубу. Від того, який буде його бюджет і яка буде йому фінансова допомога.

-Хто може бути конкурентом у боротьбі за «золото» і Кубок?

-Як завжди, «Житлобуд-1» (Харків), «Іллічівка» (Маріуполь), «Дончанка-ЦОП» (Донецьк).

-На якій арені проводитиме «Легенда-ШВСМ» свої матчі?
-На центральному стадіоні Чернігова - імені Юрія Гагаріна. Не виключено, що деякі матчі ми будемо проводити в селищі Добрянка Чернігівської області, де виступає місцевий аматорський клуб «Полісся». Там дуже хороший стадіон. У нас чудові стосунки з його президентом Іваном Чаусом (колишній президент «Десни» і віце-президент ПФЛ - Прим, авт.). Його команда тренувалася у Чернігові на нашому клубному стадіоні, ми ж, відповідно, можемо зіграти кілька матчів у Добрянці. Там жіночий футбол дуже люблять, і на матчі «Легенди» приходять багато глядачів.


Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ