КОСТЮК: «Мрію, щоб «Ураган» став чемпіоном!»

Перші підсумки сезону очима віце-президента НФК «Ураган» (Івано-Франківськ)

ВАСИЛЬ КОСТЮК: «Мрію, щоб «Ураган» став чемпіоном!»

- Чому на думку віце-президента клубу цього сезону так і не вдалося виконати ті завдання, які були поставлені перед командою?
- Головна проблема - у невпевненості кожного гравця у своїх силах. Хлопці не були готові морально, психологічно виконати ті завдання, а тому просто «повипадали». Хоча командний дух в «Урагану» безумовно є. Але конкретно кожен футболіст має свої плюси, але й має мінуси. І свої плюси вони не в повній мірі використовують.

- Для «Урагану» - це вже четвертий сезон у вищій лізі. Чи став він черговим уроком для вас? Якійсь висновки ви для себе зробили?
- Знаєте, кожен матч є уроком, а не лише весь сезон. Тож, по кожній грі можна робити висновки, вчитися і давати пропозиції на наступні матчі. Але на то є тренер, якому ми довірили завершення чемпіонату.

- Ви є людина досить амбіційна. Коли сидите на трибуні, ви більше вболівальник чи переживаєте якійсь моменти, як гравець?
- На даний момент я ще й виконавець, а не вболівальник. У вболівальника емоції переповнюються, він кричить, підскакує. А от у мене терпнуть руки. Коли дивишся збоку, як зіграв певний гравець, я одразу думаю, як би я повів себе у даному епізоді на майданчику. Можливо, це через те, що я і досі залишаюся футболістом.

- Чи були для вас такі матчі, про котрі не хочеться навіть згадувати, або такі, які особливо запам'ятались і сподобались?
- Усі поєдинки наче перед очима. Не сподобався домашній матч проти «Єнакієвця». Перші десять хвилин наші гравці показали, що вміють і можуть грати. Але після пропущеного голу посипалися, почалися якійсь непорозуміння на лавці. Дуже сподобалися домашні матчі з львівськими «Таймом» і ТВД.

- Для вас вони були принциповими?
- Так, усі поєдинки з львівськими командами завжди є принциповими. По-друге, команда показала відповідний результат.

- З ким із керівництва інших клубів, в тому числі і львівських, ви підтримуєте товариські відносини?
- Стосунки підтримую практично з усіма. Дуже хороші у мене відносини з власником ТВД Мироном Кіндієм, з керівниками «Тайму», «Енергії», «Єнакієвця». З останнім ми за день перед грою досить довго спілкувалися про те, як він будує свій бізнес, оскільки практично самотужки тягне усю команду, без партнерів, як будує відношення з владою, як вирішує питання з побудовою нового спортивного залу в Єнакієвому. А ще зробили ставку на матч наших команд, але моя ставка не зіграла…

- Хотілося би дізнатися від вас інформацію про те, чи є певні зрушення щодо будівництва сучасного спорткомплексу у нас? І на якому етапі цей проект перебуває зараз?
- Ми співпрацювали з полтавською проектною організацією, що стала переможцем тендеру на проектування спортивного залу на базі старого ФОКу по вул. Симоненка, 13. Нас вже запрошували на технічну раду, і там цей проект було прийнято у цілому. Далі планувалося його винести на розгляд депутатів міськради для того, щоб затвердити і закласти кошти в бюджет розвитку для частини фінансування. Тобто, мільйон гривень вже на цей рік кожна було виділити. Але оскільки влада на сьогоднішній день блокується з кожного боку кожною фракцією, рішення про спорткомплекс навіть не було виставлене на розгляд. Загальна вартість цього проекту складає 9 млн. гривень. Спортивна арена розрахована на 2 тисячі вболівальників з VIP-трибунами, сучасним покриттям майданчика, багатофункціональним табло тощо.

- Виходить, наразі на цьому проекті можна поставити великий знак питання чи все ж три крапки?
- На мою думку, на даному етапі це навіть не три крапки, а цілих п'ять. Однак продовження однозначно мало би бути. Хто б не був при владі, сучасний спорткомплекс для нашого міста дуже потрібний, бо в Івано-Франківську є не лише міні-футбол, а ще й баскетбол і волейбол грають на високому рівні.

- Крім того, ви - ще й голова обласної Асоціації міні-футболу. Останній чемпіонат Івано-Франківщини зібрав рекордну кількість команд. Як оціните пророблену роботу у сезоні, що вже завершився?
- На сьогоднішній день я не до кінця задоволений роботою Асоціації, оскільки існує реальна проблема з кадрами, які могли б працювати у цьому напрямку і виконувати організаційні функції. Приємно, що кількість учасників набагато зросла у порівнянні з попередніми роками. Але крім проблеми в організації змагань (постійних переносів чи неявок на матчі), ми маємо лише один відповідний зал для проведення першості - манеж Коледжу фізвиховання, який і без того постійно завантажений. Нам потрібно пристосовуватись до графіку тренувань і матчів першої та другої команд «Урагану». Тому часто виникають деякі незручності, які пов'язані з переносами.

- Василь Костюк - людина, без якої «Ураган» міг і не відбутись, вже зараз може гордитися здобутками молодої зміни. Йдеться мова про команду 1992 року народження...
- Безумовно є відчуття того, що разом з колегами вклав якусь лепту у створенні цієї команди, і коли отримуєш якійсь позитивний результат від цього, це дуже тішить. Особливо, коли бачиш як у них в очах горить та іскорка перемоги, і вони відчувають, що «Ураган» - це команда не одного дня, а команда майбутнього. Тому ми намагаємось розкривати перспективних дітей, шукати юних талантів. Щодо результатів команди 1992 р.н., то дуже приємно, що є декілька молодих хлопців, які дійсно з самого початку відчули смак міні-футболу, змагаються і досягають найвищих результатів. Незабаром троє молодих «ураганівців» у складі збірної України поїдуть на турнір до Іспанії, це вже вагомий результат, це - наша найближча перспектива, наша майбутня зміна.

- З вашої ініціативи ці хлопці після дитячих і юнацьких турнірів потрапити у справжню чоловічу «м'ясорубку», змагаючись водночас у вищій лізі області та друголіговій першості України, а також граючи на студентських змаганнях...
- Я вважаю, що ігрова практика - це один з найкращих засобів у професійному рості та набутті досвіду. Справді, «м'ясорубка» для цих молодих хлопців була серйозна, тому що на такому рівні грають люди більш старші і досвідченіші. Але вихованці нашої школи показали хорошу гру, скажімо у кубку області дійшли до півфіналу...

- ... Де могли потягатися з «Ураганом-4», за який ви граєте. Що скажете?
- Мені було б соромно, якби мене наші молоді гравці обігравали. Напевне, я відмовився б від участі у такому матчі, нехай би «рвали» Юрія Костишина та Сергія Кривенького (посміхається).

- Нещодавно у Алушті завершився міні-футбольний турнір «Енергія-2008», на якому команда ВАТ «Прикрапаттяобленерго» посіла друге місце, а ви стали кращим бомбардиром. Чим, власне, запам'яталися вам ці змагання?
- Цей турнір зібрав вісім енергетичних команд, до складу яких увійшли і керівники високого рангу, і менеджери, і майстри. Загалом турнір пройшов на високому рівні. Усі учаники показали живий і безкомпромісний футбол, за винятком, мабуть, тільки команди Запоріжжя. Решта команд були приблизно рівними за класом. Наша команда виступала в Алушті в ролі організатора як переможець попереднього турніру. Ми пробилися до фіналу, але там поступилися молодшій команді з Полтави.

- Чи є у Василя Костюка заповітна мрія?
- В усіх анкетах усюди пишу, що моя головна мрія - щоб «Ураган» став чемпіоном України. Загалом мрій повинно бути багато у кожної людини. Головне, щоб було здоров'я та сімейне благополуччя.

Розмовляли Олег ЛАНЯК та Андрій МЕНIВ, www.uragan.if.ua

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 19 мая 2024, 21:21 30

«Вильярреал» четырежды поразил ворота «Реала», которые защищает Андрей