Тренер збірної України з самбо: Виконаємо всі стратегічні завдання

У 2019-й рік у федерації самбо України дивляться із оптимізмом

Понад півтори сотні нагород здобули українські самбісти на престижних міжнародних змаганнях у 2018-му. Про «базиси» цих звитяг - у нашому матеріалі.

Михайло Руденко, головний тренер національної збірної:

- Рівень конкуренції зростає, і щоразу складніше підтверджувати свій лідерський статус. Так би мовити, на старому багажі не виїдеш, тому потрібно максимально використовувати ресурси для сучасної підготовки, щоб продовжувати наші славні традиції. Нагадаю, що Україна - одна із основоположниць самбо. Наприклад, форма, в якій зараз борються спортсмени, була на початку 30-х років минулого століття запропонована тренером Харківського інституту фізичної культури Романом Школьніковим. Одним із головних авторів чинних світових правил з бойового розділу став Вадим Рогач, нинішній президент Національної федерації самбо України. І, до речі, старший тренер збірної у цьому виді програми Сергій Грабовський вдало підготував збірну, яка виграла чемпіонат і Кубок Європи.

За останні два роки самбо так стрімко почало розвиватися в Україні, що в тих, хто був раніше байдужим до цього виду спорту, наші успіхи викликають захоплення, а заздрість - у тих, хто свого часу відійшов від самбо, вважаючи це безперспективною справою. У 2019-му ми налаштовані виконати всі стратегічні завдання. І ніхто нам не завадить! На щастя, однодумців у нас більше. У тому ж Міністерстві молоді та спорту України бачать, що ми хочемо, а головне - знаємо, як правильно розвиватися, тому керівництво завжди йде нам назустріч.

Вадим Рогач, президент НФСУ:

- Дійсно, у нашої федерації налагоджена плідна співпраця з профільним міністерством. І це не просто підтримка, як кажуть, за чарівні очі. Всі наші прохання - обгрунтовані, тобто у головному спортивному відомстві країни бачать ту високу планку відповідальності, яку ми завжди тримаємо. Тобто всі заплановані заходи - і насамперед навчально-тренувальні збори - є дієвими складовими результату. Результат не очікується у стилі «якийсь буде», а планується, звичайно, з певною похибкою, адже у спорті високих досягнень можливі будь-які метаморфози.

Ще раз повторюся, особливу роль в підготовці команд відіграють збори, що фінансово забезпечує міністерство. Ці заходи важливі не тільки з точки зору технічної і тактичної, а ще й психологічної підготовки. Самбісти мають відчувати, що вони - єдина команда, де кожен підтримує кожного. Так же й діє наша організаційний колектив, до якого входять тренери, керівники регіональних осередків і національної федерації, судді і, звичайно ж, фахівці профільного міністерства.

Цього року самбо зробило черговий «олімпійський крок» - МОК прийняв Міжнародну федерацію самбо (ФІАС) до олімпійської родини. Наш вид єдиноборств входить до програми Європейських ігор, які проходять під егідою Європейських олімпійських комітетів. У Баку-2015 медалі розігрувалися у восьми видах - по чотири у жінок і чоловіків, а в Мінську-2019 буде вже повний комплект спортивного самбо - по дев'ять серед чоловіків і жінок. Нагадаю, що в столиці Азербайджану на І Європейських іграх українці вибороли дві нагороди - «срібло» Олени Сайко і «бронза» Разміка Тонояна. Тепер у нас у столиці Білорусі - гарантовано 16 ліцензій із 18-ти.

До речі, і федерація теж залучає людей, котрі допомагають нашим спортсменам. За сприяння віце-президента НФСУ Сергія Коротких усі призери чемпіонату серед дорослих отримали ще додаткові премії. А завдяки віце-президенту з регіонального розвитку Олександру Адзеленку ми маємо гарний одеський приклад, який мають взяти інші обласні осередки. Разом з одеською федерацією прогресивною стала федерація Донецької області, де є і спортсмени високих досягнень, і правильна реалізація програми «Самбо - в кожний навчальний заклад», за це велика подяка Сергію Натрусу і Володимиру Шевченку.

Олексій ГОНЧАРУК, спеціально для Sport.ua

2018 2017

золото

срібло

бронза

сума

золото

срібло

бронза

сума

Чемпіонат Європи

чоловіки і жінки

7

6

6

19

2

6

8

16

Чемпіонат Європи

юніори і юніорки

3

5

7

15

2

5

3

10

Чемпіонат Європи

юнаки і дівчата

6

1

8

15

1

4

6

11

Чемпіонат світу

чоловіки і жінки

2

4

5

11

1

2

6

9

Чемпіонат світу

юніори і юніорки

0

3

10

13

0

1

5

6

Чемпіонат світу

юнаки і дівчата

1

3

3

7

0

3

4

7

Чемпіонат світу

кадети і кадетки

1

8

6

15

-

-

-

-

Чемпіонат Європи

кадети і кадетки

-

-

-

-

1

9

5

15

Чемпіонат світу

майстри

6

11

11

28

8

7

14

29

Кубок Європи

чоловіки і жінки

8

9

7

24

3

0

0

3

Турнір класу «А» на призи президента Білорусі

чоловіки і жінки

4

5

9

18

3

4

4

11

Турнір класу «А» «Мемомріал Чохелі»

чоловіки

0

0

1

1

0

0

1

1

Міжнародний турнір з пляжного самбо

чоловіки

1

0

0

1

-

-

-

-

Сума

39

55

73

167

21

36

56

113

Сергей Цыба Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 03 мая 2024, 22:23 1

Команда Михайленко попала в группу с Нидерландами, Словенией, Казахстаном