Нинішній Ювентус - для Анатолія Тимощука

За матеріалами блогу Романа ШАХРАЯ

«Ювентус» ще з часів Мішеля Платіні демонстрував яскравий, феєричний футбол. Відповідною була і комплектація «Старої Синьйори» - Заваров (інша річ, що у нього в Турині, м'яко кажучи, не все вийшло), Роберто Баджо, Андреас Меллер, Зінедін Зідан - творці гри, які визначали шик та потужність «Ювентуса». Туринці були оптимально вибірковими у підході до кожного поєдинку - здоровий цинізм у матчах з аутсайдерами і робота на повних обертах у масштабних іграх сезону. Навіть продаж Зідана до «Реалу», завдяки придбанню Павела Недведа та «підпорки» у вигляді Едгара Давідса зразка початку тисячоліття, не вплинув на конкуретноспроможність найтитулованішого клубу Італії - повторний півфінальний поєдинок Ліги чемпіонів 2002/03 проти «Реала» тому свідчення.

«Ювентус» не згас і з приходом Фабіо Капелло, апологета раціонального футболу - одного з найперших прибічників системи гри з двома опорниками. Проте такий підхід зумовив тактичну вузькість туринців - коли треба було відмовитися від звичної сухої гри у повторному протистоянні з «Арсеналом» у чвертьфіналі Ліги чемпіонів 2005/06, «Ювентус» капітулював.

Звичайно, на нинішній «Ювентус» вплинув кальчополі. По-перше, команду пошматували кадрово. По-друге, репутація «Юве» впала настільки, що навіть Марчелло Ліппі, відмовив команді, завдяки якій став відомим світові і поза якою ніде себе у клубній роботі не проявив.

Від того чи приїде Ліппі до столиці П'ємонту у третій раз, залежить ігрове обличчя клубу у наступному сезоні. Ліппі, доволі прагматичний тренер, уміє зіграти в потрібні моменти в атакувальний футбол - так, як у півфіналі останнього Кубка світу.
«Ювентус» Раньєрі, чий професійний рівень неадекватний клубному статусу, не може робити те, чим славився 27 разовий чемпіон Італії - розкривати молоді таланти. Дель П'єро, Таккінарді, Юліано, Філіппо Індзагі, Вієрі - усіх їх виплекав «Ювентус». Нинішній «Ювентус» не зміг розвинути Крішіто, Джовінко та Паладдіно, поступово знижує свій рівень Молінаро, неправильно і мало використовують Ночеріно.

Суботній матч проти «Мілана» показав: нинішній «Ювентус» - набір роботяг від футболу, роботяг рівня Сісокко. «Ювентус» став постійно монотонним, де яскравий Дель П'єро виглядає інородним тілом. Тому не дивно, що туринці цікавляться Анатолієм Тимощуком - ігрові характеристики капітана «Зеніта» співпадають з почерком нинішнього «Ювентуса».
Цей нинішній «Ювентус» має право на перехідний період. І водночас не має шансів на великі успіхи. Вони можуть прийти тільки з появою художників рівня Дієго або принаймні ван дер Ваарта.

Роман Шахрай, редактор відділу Спорт «Газети по-українськи»

P.S. Блог Романа Шахрая читайте за адресою: www.gpu.ua/blogs/?cat=6

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 03 мая 2024, 00:06 11

Первый полуфинальный матч Лиги Европы сказочная команда Хаби Алонсо оставила за собой на чужом поле

Комментарии