Микола НЕСЕНЮК: «Через Шахтар йде негатив, який нищить наш футбол»

Директор департаменту по роботі зі ЗМІ «Динамо» – про донецьку команду

Директор департаменту із роботи зі ЗМІ футбольного клубу «Динамо» Микола Несенюк розповів про причини критики донецького «Шахтаря».

- Миколо Івановичу, за вами закріпилося реноме антишахтарівського рупора. Багато хто вважає вас головним хейтером «гірників». Вам комфортно у цій ролі?
- Це неправда. Я дуже позитивно ставлюся до «Шахтаря». Але до того, який був раніше. Історія цього клубу налічує не 10 років і не 20. Я пам'ятаю «Шахтар» 60-х, 70-х, 80-х… Яремченко, Старухін, Грачов. Я пам'ятаю «Шахтар» 90-х - симпатизував цій команді, як і всім іншим українським клубам.

Йдеться про інше. Я погано знаю значення слова «хейтер». Але впродовж понад 20 років виступаю проти негативних явищ у нашому футболі. У 90-х їх втіленням була одна сила, опісля - інша сила, яка, на жаль, пов'язана із Шахтарем. Саме через «Шахтар» йдуть негативні речі, які нищать наш футбол.

- Яка сила втілювала негативні явища у 90-х?
- У 1996 році була створена українська Професіональна футбольна ліга. Заявили мету: наш футбол повинен стати професіональним. На жаль, це виявилось не зовсім так.

Наш футбол не стоїть на нормальній основі. Клубів у нас немає - є лише кишеня того чи іншого власника. Закриється кишеня Суркіса - закінчиться «Динамо». Закриється кишеня Ахметова - закінчиться «Шахтар». Тобто, це приватні підприємства, які відрізняються між собою лише тим, що одні є брендами і мають під собою історію («Динамо», «Шахтар», «Чорноморець», «Карпати» тощо), а інші - типові представники теперішніх нижчих ліг. Це команди типових аграрних баронів, які заводять команди лише для себе - глядачів там не передбачається.

Найголовніше, що провідником цих негативних процесів є «Шахтар». Пригадую початок 2000-х, як за рознарядкою звозили по 10-20 тисяч людей, яким футбол не був потрібен. Їхали, бідні, потягами, автобусами, а стадіон покидали задовго до кінця матчу.

Навіщо зараз «Шахтар» живе у Києві, а їздить за 500 кілометрів у Харків? Сидіть у Харкові. Але ж зрозуміло, що у Харкові ніхто не вболіватиме за Шахтар. Тому витрачаються дурні гроші. А в когось цих дурних грошей нема. Я розумію, що «гірники» не можуть виступати у Донецьку - через проблеми, які вони й самі трохи створили. Але оселіться тоді в Маріуполі - це Донецька область. Ви ж самі кажете, що там безпечно.

Владимир Клепач Источник: Футбол 24
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 27 апреля 2024, 16:50 6

Дарио сообщил, что это была ошибка

Комментарии