СТЕФАНКІВ:«Загальний висновок позитивний»

Президент львівської «Енергії» Олександр СТЕФАНКІВ про підсумки першого кола ЧУ з футзалу

Олександр СТЕФАНКІВ: «Україна прийде до того моменту, коли в наших командах гратимуть сильні бразильці»

Через прикру осічку в останньому матчі першого кола з житомирським «Контингентом» львівська «Енергія» на екватор чемпіонату вийшла другою у турнірній таблиці. Проте вся боротьба з донецьким «Шахтарем» ще попереду. З цим погоджується і президент спортивного клубу «Енергія» Олександр СТЕФАНКІВ, який вважає, що в цілому львівська команда підтвердила своє реноме чемпіона України.

- Загальний висновок першого кола позитивний. Ми виступили вперше в Європі, загалом провели багато ігор різного рівня, витримали цей темп. На жаль, кінцівка, вийшла не така, як би хотілося. З «Контингентом» очок могли й не втрачати. Але є на це й об'єктивні причини: наші тренери прогнозували, що відбудеться спад, оскільки загальновідомо, що на одному рівні провести довгий сезон неможливо. Перед початком у нас були побоювання, чи зможемо в ранзі чемпіона виглядати настільки ж потужно. Як відомо, на ігри проти чемпіона суперники налаштовуються по-особливому. Важче повторно здобути золоті медалі чемпіонату, ніж уперше вибороти їх - це аксіома. Однак наші застороги виявилися марними. Загалом чемпіонське реноме, вважаю, підтверджуємо.

- Ще до початку чемпіонату ви заявляли, що штучне розширення вищої ліги користі українському футзалу не принесе. Тепер, коли несподівано високо в турнірній таблиці перебуває «Марріон», та й очки втрачені з «Контингентом» не змінили своєї думки?
- Ні, я дотримуюся цієї ж позиції. Загальний рівень футзалу впав. Є, звичайно, винятки з правил. Але з іншого боку, зникли команди «Інтеркас», «ДСС», «Універ-Харків», гравці з цих колективів поповнили новачків і перебувають у них на провідних позиціях. Так що говорити про те, що у нас нізвідки з'явилися зовсім нові самобутні колективи, не правильно. Та й розгромних рахунків більше, ніж відвертих несподіванок. Так що приводів для схвалення цієї формули чемпіонату не бачу.

- Дехто з уболівальників порівнює теперішню ситуацію з дуетом лідерів українського футзалу з тим, що довгий час відбувалося у великому футболі, мовляв, тут «Енергія» і «Шахтар» явно відірвалися від інших, а там не мали рівних собі «Динамо» і «Шахтар»…
- Вважаю, що ці аналогії засильні і не зовсім правильні. Швидше цього сезону стався такий собі збіг обставин. Адже той же «Єнакієвець» і за підбором виконавців, і за грою нічим не гірший. Інша справа, що команда провалила початок сезону. Є ще «ТВД», «Тайм», ці колективи підсилилися сильними футзалістами, у них амбіційні керівники. Тому, на мою думку, такої прірви, як у випадку з футболом останніх років, у футзалі немає.

- Та все ж головними конкурентами у боротьбі за «золото» чемпіонату для вас є «Шахтар».
- Багато буде важити очний поєдинок між нами у Донецьку в 19-му турі. Хоча можливі осічки і в інших поєдинках. Наприклад, «гірники» вже у першому матчі другого кола мають виїзд до Єнакієвого. Інші суперники теж не приховують свого бажання відбирати очки у лідерів. Для них це особливо почесно.

- До речі, той же «Шахтар» нещодавно підписав двох бразильців - Фумасу і Тіаґу. Колись про такі наміри говорили і ви…
- Такі реалії сучасного футзалу: саме бразильські гравці диктують моду. Це відчувається і в Росії, і в Іспанії, і в Італії. Але створити для справді сильних представників Бразилії відповідно умови не так уже й просто. Я переконаний, що ми прийдемо до цього. Але це станеться тільки тоді, коли у нашому виді спорту будуть крутитися серйозні гроші, коли з'являться спонсори, коли зросте інтерес від ЗМІ. Те, що Україна у рейтингах все ще перебуває на чільних позиціях, - лише данина моді. Насправді ж ми віддаляємося від лідерів світового футзалу. Що стосується бразильців, які виступають зараз у «Шахтарі», то не сказав би, що це ті люди, які могли би значно поліпшити гру донеччан. Кажуть, що бразильці краще грають у парах чи четвірках. Може, й так. Побачимо, як допоможе Фумасі, проти якого ми вже виступали у Кубку України, інший гравець з Бразилії. Та все ж я думаю, що аж такого великого прориву у грі «Шахтаря» не відбудеться.

- «Енергія» зараз розпрощалася з Бруньком. Чи будете когось добирати на його місце?
- Ні. Змінювати у складі нічого не будемо. Просто у четвірці, де виступав раніше Брунько, тренери більше довірятимуть Кузю.

- Про завдання на сезон для «Енергії», напевно, й не варто запитувати…
- Ну, звичайно ж, у нас тільки максимальні завдання. Однозначно хочемо повторити минулорічний золотий успіх у чемпіонаті. Будемо робити все можливе для цього. А ще є Кубок України, трофей, який «Енергія» ще не завойовувала. Спробуємо виправити цю прогалину.

Віталій ПАВЛИШИН, «Спортивка», www.energia.lviv.ua

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 04 мая 2024, 08:01 1

«Бенфика» с 1963 по 1965 год не проигрывала на протяжении 48 матчей