БЛОК: «Олiмпiйський сезон буде останнiм»

Жанна БЛОК про свою пiдготовку до Олiмпiади

Зараз наша уславлена спортсменка Жанна Блок перебуває в США. В маленькому мiстечку Джонсон-Сiтi штат Тенесi вона готується до свого останнього сезону. Про свою пiдготовку до Олiмпiади, особливостi життя в Америцi та особистi уподобання Жанна Блок розповiла в ексклюзивному iнтерв'ю «Експресу».

- Жанно, останнiм часом про вас майже зовсiм нiчого не чути. З чим це пов'язано?
- Так, справдi, зараз я трохи вiдiйшла у тiнь. Головним чином це сталося через те, що я перестала брати участь в змаганнях. Причиною цьому стала травма стопи, яку я отримала минулого лiта.

- Як зараз себе почуваєте?
- Слава Богу, найгiрше вже позаду. Травма вже практично не дає про себе знати. Зараз я вже тренуюсь в нормальному режимi. Проводжу по два тренування вдень.

- Плануєте виступити на Олiмпiадi в Пекiнi?
- Зараз про це ще поки рано говорити. Звичайно ж, я готуюсь з прицiлом на Олiмпiаду, але як воно все складеться боюсь прогнозувати. Єдине, що можу сказати напевне так це те, що зимовий сезон я пропускатиму, щоб закласти хорошу базу для виступiв влiтку.

- Вам уже 35 рокiв. Для бiгунiв на короткi дистанцiї це досить солiдний вiк. Ще не виникало думок про завершення кар'єри?
- У спортi я вже дiйсно давно. Хоча зараз є багато спринтерiв старших за мене. Мерлiн Оттi вже за сорок, а вона ще виступає. Той же Майкл Джонсон, свiтовий рекорд на 400 метрiв теж встановлював у досить зрiлому вiцi.
Проте, особисто для мене, цей сезон буде останнiм в кар'єрi. Це я вже вирiшила остаточно. Тож дуже б хотiлося на прощання гримнути дверима.

- Пiсля завершення кар'єри всi видатнi спортсмени починають органiзовувати якiсь свої турнiри. Чи є у вас плани органiзувати якийсь свiй турнiр?
- Про це ще поки рано говорити. Зараз я повнiстю сконцентрована на пiдготовцi до Олiмпiади. Проте в майбутньому можна буде над цим подумати. Проте ця справа, наскiльки менi вiдомо, є дуже трудоємкою. Потрiбно знайти спонсорiв, узгодити змагання з календарем. Щоб зробити турнiр якiсним i цiкавим потрiбно докласти чимало зусиль.

- Ви двiчi перемагали на чемпiонатах свiту. Яка iз золотих медалей вам ближча до серця?
- Цiкаве запитання. Коли в 1997 роцi в Афiнах я перемогла на 200-метрiвцi, то радiла цiй медалi, як своєму першому великому досягненню. Перемога ж на стометрiвцi у 2001 роцi знаменна тим, що я змогла перемогти Мерiон Джонс, яка до того не програвала стометрiвку 55 забiгiв поспiль. У ейфорiї вiд едмонтонської перемоги я перебувала кiлька днiв. Тому, мабуть, ця перемога є для мене бiльш вагомою. Тим паче, здобула я її на своїй улюбленiй дистанцiї.

- До речi, що можете сказати про допiнг-скандал навколо Мерiон Джонс? I, взагалi, в яких вiдносинах ви перебуваєте з цiєю вiдомою спортсменкою?
- Цю ситуацiю я не коментуватиму, оскiльки всiх деталей цiєї справи не знаю. А нашi стосунки з Мерiон я б назвала рiвними. Ми не друзi i не вороги. До цього iнциденту ми спiлкувались лише на змаганнях. З iншими вiдомими спортсменами, також спiлкуюсь, здебiльшого, лише пiд час турнiрiв. Напружений графiк не дає можливiсть заводити якусь дружбу. А в Джонсон-Сiтi, де я постiйно тренуюсь, практично немає iнших легкоатлетiв. Тому на професiйнi теми спiлкуюсь тiльки зi своїм чоловiком Марком.

- Бiльшiсть свого часу ви проводите в Америцi. За батьками не сумуєте?
- Та нi. Кожного лiта я три-чотири мiсяцi живу в Києвi. Та й кожної зими на 2-3 тижнi також приїзджаю до батькiв. Крiм того вони й до нас в гостi їздять. Та й зiдзвонюємось ми ледь не щодня. Так що сумувати за ними не встигаю (усмiхається).

- Практично у всiх подорожах вас супроводжує чоловiк. Комфорт у сiмейному життi допомагає вам у спортi?
- Звичайно! Особисте життя не може не вiдбиватись на результатах спортсмена. Коли у тебе все гаразд вдома то й результати на змаганнях також будуть хорошi. З моїм чоловiком Марком Блоком ми разом уже дев'ять рокiв. Усi свої найбiльшi перемоги я здобула за його вiдчутної пiдтримки. Фактично вiн в моєму життi виконує всi важливi функцiї. Вiн менi i тренер, i чоловiк, i просто найдорожча людина.

- За своїми антропометричними параметрами ви не є класичним спринтером. Завдяки чому тодi досягли таких вагомих успiхiв?
- У мене дiйсно не дуже високий зрiст, але, як бачите, на мiй результат це не впливає. Крiм того, через невисокий рiст у мене дуже швидший та вибуховий старт. Весь секрет в тому, що я дуже вперта та наполеглива людина. Ставлячи собi якусь цiль дуже хочу її досягнути. А коли чогось хочеш по справжньому то можеш здолати всi перепони.

- Багато спортсменiв навiть пiд час виступiв дозволяють собi курити i вживати алкоголь. Якi у вас стосунки з цими «друзями» спортсмена?
- Я вже доросла i цiлком сформована людина. Знаю, що коли можна, а що нi. Пiд час пiдготовки до змагань не може бути й мови про алкоголь чи курiння. А от коли сезон завершується, десь у жовтнi мiсяцi, можу собi дозволити випити бокал хорошого червоного вина. Найбiльше менi до вподоби якiсне вино марки «Каберне».

- Кажуть ви не перебiрливi у їжi. Та все ж чи не сумуєте за українською кухнею?
- Дiйсно, у їжi я не перебiрлива i можу їсти страви з будь якої iз свiтових кухонь. Проте при кожнiй зручнiй нагодi iду в квартал, де продають їжу з росiйської та української кухонь. Там залюбки ласую борщем та котлетами. А от з американської кухнi дуже подобається барбекю. Його я можу їсти хоч кожного дня.

- А чим ще, окрiм спорту, живе Жанна Блок? Часу на хоббi та вiдпочинок вистачає?
- Ви знаєте, пiсля виснажливих тренувань не дуже i є бажання займатись ще чимось. Коли випадає вiльна хвилинка, ми з чоловiком їде в Майамi, де у нас є власний будинок. Там i вiдпочиваємо. Щоб вiдiйти вiд важких фiзичних та психологiчних навантажень я нiчого не роблю i просто годинами засмагаю на пляжi. Такий спосiб вiдпочинку менi найбiльше до вподоби.

Iгор МИХАЛЕВИЧ, Всеукраїнська газета «Експрес»

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Другие виды | 17 мая 2024, 22:31 0

Украинская смешанная двойка выиграла первое упражнение квалификации