Чемпионат Бельгии: итоги первой части сезона

Гент в лидерах, формат чемпионата и украинцы в Бельгии

Футбол у Бельгії зазвичай завжди цікавий. Він вирізняється з-поміж усіх своїм регламентом, який робить непередбачуваним прогнози щодо будь-якої команди.
За перше коло було забито чимало голів, причому середня результативність навіть у аутсайдера за цим показником, «Кортрейка», становила 1 м'яч за гру, а у лідера, «Брюгге» - удвічі більше.
Навіть перші три клуби, які ведуть боротьбу за золоті медалі, пропустили, одним словом, непристойну, як для першої трійки, кількість голів. Але, мабуть, саме це є причиною того, щоб назвати Лігу Жюпіле видовищною, непередбачуваною, атакуючою. Осіння частина вже позаду, тож нагадаємо поточну таблицю:

Історія та анонс боротьби за чемпіонство
Найтитулованіший клуб Бельгії - «Андерлехт», в якого вже 33 завойованих чемпіонства, має намір в цьому сезоні завоювати в свій музей 34-й трофей, і в нього таки є непоганий шанс здійснити свою мету. Після 21-го туру, клуб посідає другу позицію з відставанням від першого місця лише на 2 пункти. Цікавим фактом є те, що «Андерлехт» - єдиний представник Бельгії у Лізі Європи, в 1/16 фіналу турніру він зустрінеться з грецьким «Олімпіакосом»
Також в цій гонці є клуб, менш титулований за «Андерлехт» - «Брюгге», в якого 13 титулів Ліги Жюпіле. Шодо «Брюге», то картина у команди більш-менш сприятлива: команда займає третє місце і знаходиться «на відстані долоні» від першого місця - лише 3 пункти.
Щодо першого місця, яке посідає «Гент», то це минулорічний чемпіон, який пройшов у плей-офф Ліги Чемпіонів, та наприкінці зими, а саме 17-го лютого, зустрінеться з «Вольфсбургом». Амбіції та можливості клуба не мають меж і цілком імовірно, що саме «Гент» виявиться одним із фаворитів на чемпіонство у цьому сезоні.
Зміни в регламенті
1) Чемпіонат проводиться у два етапи.
На першому етапі 16 команд зіграють традиційний двоколовий турнір з 30 турів (кожна команда проведе по два матчі з кожною з решти команд - один вдома і один в гостях).
Звичайна ситуація для будь-якого чемпіонату.
2) Чемпіонська група
На другому етапі команди поділяються на три групи. Перші шість клубів за підсумками першого етапу зіграють між собою у два кола, розігравши звання чемпіона країни. Очки, набрані командами на першому етапі, будуть поділені на 2 і результати округлені в більшу сторону, якщо у команди їх було непарна кількість.
3) Плей-офф за місце в Лізі Європи
Вісім клубів, що зайняли на першому етапі місця з 7-го по 14-е, будуть розділені на дві групи, які також зіграють між собою двоколовий турнір. При цьому очки, набрані командами на першому етапі, не враховуються. Переможці груп зіграють між собою і переможець цього плей-офф, своєю чергою, зіграє з командою, що зайняла 5-е місце в турнірі за чемпіонське звання. Переможець цієї пари отримає путівку від Бельгії в Лігу Європи наступного сезону.
4) Плей-офф за право залишитися у вищому дивізіоні
Дві команди, що зайняли за підсумками першого етапу останні місця, розіграють у зустрічах між собою право залишитися в Лізі Жюпіле в наступному сезоні. При цьому команда, що зайняла в регулярному турнірі 15-е місце, почне плей-офф з трьома очками.
5) Єврокубкова квота
У Лізі чемпіонів УЄФА Бельгію представляють два клуби. Чемпіон країни потрапляє в основну сітку турніру, а віце-чемпіон пробивається в груповий етап, стартуючи з третього кваліфікаційного раунду.
У Лізі Європи Бельгія представлена трьома клубами. Команда, яка зайняла третє місце, починає турнір безпосередньо з групового етапу, 4-а команда стартує з третього кваліфікаційного раунду, а переможець плей-офф за місце в Лізі Європи - з 2-го.
Українець у Лізі Жюпіле
Сергій Болбат, який на правах оренди перейшов з «Шахтаря» до «Локерену», за перше коло ліги Жюпіле встиг забити лише двічі, а саме: у ворота «Шарлеруа»(у другому турі) та у ворота «Андерлехту»(у шістнадцятому турі).
«Генк» орендував півзахисника «Шахтаря»
Півзахисник донецького «Шахтаря» Руслан Малиновський продовжить кар'єру в «Генку». За повідомленням офіційного сайту клубу, бельгійці орендували його на півроку. Права на 22-річного гравця збірної України належать «Шахтарю», а останнім часом він захищав кольори луганської «Зорі». У поточному сезоні Руслан Малиновський взяв участь у 22-х матчах, в яких забив сім голів і віддав три результативні передачі. Раніше повідомлялося, що півзахисник зимові збори проведе з «Шахтарем».
Микита ДЕНДЕЛЬОВ
Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 05 мая 2024, 19:43 16

Михаил отыграл 76 минут против «Вест Хэма»

Комментарии