Маємо нову «золоту рибку»!

Рівненська юніорка Катерина Дікіджі двічі перемогла на чемпіонаті Європи з плавання серед юніорів на дистанціях 50 та 100 метрів вільним стилем

Трохи більше тижня тому в місті Антверпен (Бельгія) відбувся чемпіонат Європи з плавання серед юніорів. У відбіркових змаганнях добре зарекомендувала себе учениця рівненської ЗОШ №28 та СДЮШОР з плавання, майстер спорту України Катерина Дікіджі. Протягом п'яти днів рівнянка ставала переможницею 15 (!) разів: на дистанціях 50, 100, 200 вільним стилем та в трьох естафетах - двічі. Потім вона здобула подвійне звання чемпіонки Європи на дистанціях 50 та 100 метрів вільним стилем, пропливши їх за 25,95 секунди та 56,51 секунди відповідно. Від найближчих суперниць - француженки Елоді Шмідт та німкені Лізи Віттінг - вона відірвалась на десяту долю та на півтори секунди. Своїми результатами вона встановила юнацькі рекорди України з плавання. Дівчина є багаторазовою чемпіонкою України серед плавців юнацького віку.

- Ще у 2004 році Катерина виконала норматив майстра спорту України, - зауважив директор СДЮШОР з плавання, президент Федерації плавання Рівненської області Петро Петришин. - Вона наймолодша плавчиха Рівненщини, яка отримала таке почесне звання. Останні два роки дівчина знаходиться у високій спортивній формі.

- Я їхала на турнір, налаштувавшись хоч би на якесь призове місце, - зізналась дворазова чемпіонка Європи Катерина Дікіджі. - Але коли після фінішу глянула на табло, то зрозуміла, що здобула «золото».

За словами її тренера Олега Шеремета, в цьому році його вихованка виступає успішно:
- Причина цього - тренування на хороших спортивних базах, де є всі умови. Гарна підготовка плюс стабільна фізична спортивна форма Катерини привели до кількох перемог у Словаччині, Туреччині та в Бельгії. Гадаю, що вона може потрапити до складу олімпійської збірної України в естафетному плаванні, оскільки ліцензія в Пекін - командна, а не іменна. Для цього треба бути, як мінімум, майстром спорту України міжнародного класу.

Тренер зауважує, що не слід протиставляти його вихованку зі старшими українськими плавчихами, як у ЗМІ інколи ставлять на одну дошку рівнянку Анну Хлістунову та титуловану киянку Яну Клочкову. Адже вони, хоч і плавають одним стилем - брасом, але на різних дистанціях. Хоча Катерина, якщо й надалі успішно виступатиме, складе гідну конкуренцію практично всім дорослим у плаванні вільним стилем. Щодо пропозицій дівчині виступати за інші міста, то вони привабливі «тільки на словах»:

- Ми вирішили навіть не вступати до спортивного інтернату на Київщині, - каже пан Шеремет. - Краще все-таки тут будемо. Але час нині такий, що спортсмен може змінити своє рішення.

Якщо змагання відбувалися протягом кількох днів під час навчального року, Катерина надолужувала згаяне вдома. Коли ж тривалі тренувальні збори - вона тимчасово навчалась у найближчій школі. Ранкове тренування розпочинається о сьомій ранку, потім навчання, домашні завдання і вечірні запливи. В залежності від циклу тренувань, щодня пропливає як мінімум вісім кілометрів, у середньому - 15. Зате коли йде інтенсивна підготовка до змагань - навіть до ста. Так що на відміну від багатьох ровесників, у неї немає проблеми вільного часу.

- Коли вже трапляється відпочити, то намагаюсь із подругами поспілкуватись, погуляти на вулиці, - каже Катерина. - У мене навіть немає хобі чи інших інтересів, окрім плавання.

Тренуючись в Україні, плавці не завжди можуть показати високі показники підготовки через... хлорування води в басейні.

- Як тільки ми виїжджаємо на збори за кордон, де в басейнах воду обробляють ультрафіолетом, так одразу ж плаваємо швидше, - запевняє тренер. - Наразі маємо проблеми з екіпіруванням та харчуванням. Адже тих 40 гривень добових не вистачає для повноцінного раціону спортсмена.

Рівненська газета

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 05 мая 2024, 22:52 0

Портал Fourfourtwo выпустил интересный рейтинг