КОТЕЛЬНИК: "Усе вирішиться на рингу..."

"..., а не шляхом закулісних маніпуляцій"

Відразу кілька зірок українського професіонального боксу навесні підуть у наступ на боксерський трон. Має наміри повернутися в бокс Віталій Кличко, а його молодший брат Володимир 10 березня захищатиме свій чемпіонський пояс у бою з американцем Реєм Остіном.

17 березня у Штуттгарті вийдуть на ринг чемпіон WBA у вазі до 53,5 кг Володимир Сидоренко та суперважковаговики Олександр Дмитренко і Тарас Біденко. Цього ж дня в англійському Ліверпулі львів'янин, інтерконтинентальний чемпіон Андрій Котельник, боксуватиме за титул чемпіона світу WBА у суперлегкій (або напівсередній) вазі (до 63,5 кг) з чемпіоном світу французом Сулейманом Мбайє. Для Котельника це буде матч-реванш, позаяк 21 жовтня 2004 року у передмісті Парижа він вже бився з французом, і судді роздільним рішенням присудили сумнівну перемогу господарю рингу - 2:1. Вакантний чемпіонський пояс WBA Мбайє здобув у бою з аргентинцем Раулем Бальбо, двічі відправивши суперника на підлогу, а тепер федерація зобов'язала француза захистити цей титул у бою з обов'язковим претендентом на чемпіонський пояс українцем Андрієм Котельником.

- Зараз я на передматчевих тренувальних зборах у німецькому місті Шверіні, - розповідає Андрій Котельник. - Тренери готують мене за спеціальним графіком, а пік спортивної форми має припасти саме на 17 березня. По дві години зранку та ввечері проводжу спаринг-бої, для цього сюди запросили німецького та французького боксерів. Зі мною працює мій тренер Міхаель Тімм, якому допомагає мій одноклубник - чемпіон світу Володимир Сидоренко.

- Той факт, що бій відбудеться, умовно кажучи, на "території суперника", для тебе має якесь значення? Адже у попередньому бою з французом Мбайє у Парижі та у поєдинку з англійцем Джуліусом Віттером у Ноттінгемі тобі присуджували поразку...
- Для мене не має значення, де відбудеться бій. Я не програвав у цих поєдинках. Ми врахували попередній досвід. Сподіваюся, цього разу тиску арбітрів не буде.

- Але твій суперник співпрацює з промоутером Франком Ворреном, який власне й організував цей бій. Зрозуміло, що організатори прагнутимуть, аби переможцем став їхній боксер...
- Хотіти не шкідливо (сміється). Все має вирішитися на рингу, а не шляхом закулісних маніпуляцій.

- Яке враження склалося про англійську публіку?
- Англію вважають родоначальницею боксу, тому глядачі розуміють і люблять цей вид спорту. Під час бою з Віттером публіка, звісно, спершу підтримувала свого співвітчизника. Проте віддавали належне й аплодували моїм вдалим діям. А коли суддя підняв угору руку Джуліуса, зал був роздратований несправедливим рішенням. Публіка свистіла, тупала ногами і не розходилась десь з півгодини.

- Ти вже маєш досвід боксування з французом: які його сильні та слабкі сторони?
- Сулейман Мбайє - чемпіон світу, і цим все сказано. Він технічний, швидкий, жорсткий, володіє хорошим ударом. Все залежатиме від того, як складатиметься поєдинок. Настроюємося, що суперник упродовж усіх 12 раундів не витримає швидкого темпу. Мені ж варто більше працювати серіями ударів.

- Навесні планують провести свої поєдинки й твої колишні одноклубники з "Юніверсум бокс промоушн" - брати Клички? Чи контактуєш зараз із Віталієм і Володимиром?
- Ситуація щодо чемпіонського бою Віталія Кличка з Олегом Маскаєвим наразі заплутана, але вірю, що він обов'язково повернеться на ринг. Щодо Володимира, який 10 березня битиметься у Маннгаймі з Реєм Остіном, то він, проводячи бої у Німеччині, заключний етап своєї підготовки здійснює на Мальорці.

- Чи реально проводити чемпіонські бої такого масштабу в Україні? Адже промоутер Френк Воррен віддав за організацію поєдинку 640 тисяч доларів...
- Звичайно, реально. Що для наших чиновників чи депутатів якийсь мільйон доларів? (Сміється.)

- Андрію, знаю, у тебе недавно народилась донечка Вікторія. Де зараз живе твоя сім'я?
- Зараз дружина й дочка у Гамбурзі, де я винаймаю помешкання. Бачимось лише у вихідні, проте для мене дуже важливою є підтримка рідних.

- 14 лютого святкують День Валентина. Вже вибрав якийсь подарунок для дружини?
- Нехай це буде для неї сюрпризом (наша розмова відбулася напередодні свята. - Авт.). Вже придбав для неї автомобіль...

Досьє «ВЗ»

Андрій Котельник народився 29 грудня 1977 року у Львові. Зріст 171 см, вага - 61 кг, стійка - правостороння. В аматорському боксі провів 150 офіційних поєдинків, здобув 135 перемог. Тренувався під керівництвом Дмитра Сосновського. П'ятиразовий чемпіон України, чемпіон Європи серед юніорів, віце-чемпіон Олімпіади-2000 у Сіднеї, після чого перейшов у професіональний бокс (дебют 16 грудня 2000 року). На профі-рингу провів 29 боїв (здобув 27 перемог (12 нокаутом), зазнав двох поразок). Представляє гамбурзький клуб Universum Box-Promotion. Промоутер - Клаус-Пітер Коль (Німеччина). Тренер Міхаель Тімм (Німеччина). На початок 2007 року Котельник посідав перше місце у рейтингу суперлегкої вагової категорії (до 63,503 кг) WBA та WBO, друге у рейтингу EBU, та шосте - у рейтингу IBF. В останньому поєдинку - 21 жовтня 2006 року - у німецькому Галле технічним нокаутом у восьмому раунді переміг панамця Вільяма Гонсалеса. Президент Благодійного фонду Андрія Котельника, організатор щорічного всеукраїнського юнацького турніру. Нагороджений орденом "За заслуги".

Михайло Романяк, газета Високий Замок

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Бокс | 22 мая 2024, 12:45 4

Украинский боксер победил британца и стал абсолютным чемпионом мира в хевивейте