Рішення ФІФА щодо Украіни: хто винен і що робити?

Погляд спортивного юриста на рішення ФІФА про застосування санкцій до України

27 серпня 2013 р. Дисциплінарний комітет ФІФА постановив, що наступний домашній матч команда України у відбірковому турнірі на 2014 FIFA World Cup (проти Польщі 11 жовтня 2013) гратиме без глядачів.

Санкції були застосовані за: використання на трибунах Арени Львів банера з символікою «СС Галичина», нацистські салюти, «мавпячі жести та рухи» у відношенні Едмара.

Ці факти були зафіксовані представником FARE та відображені у відповідному звіті, який було передано до ФІФА.

Як видно з тексту звіту по кожному факту додається фото або відео докази. Тобто звіт складено не просто зі слів спостерігачів, а на підставі відповідних доказів.

ФІФА

Статут ФІФА суворо забороняє будь-які прояви дискримінації, в тому числі за ознакою раси. Тому, цілком логічно, що отримавши інформацію від спостерігачів FARE, посадові особи ФІФА розпочали дисциплінарне провадження за вказаним фактами.

Дисциплінарні правила ФІФА передбачають застосування таких санкцій за прояви расизму:

- за дії вболівальників можуть бути покарані самі вболівальники (штраф від 20 000 швейцарських франків; заборона відвідувати стадіон щонайменше протягом 2 років).

- за дії вболівальників може бути покарана асоціація (штраф від 30 000 швейцарських франків; за наявності серйозних порушень - проведення матчу за зачиненими дверима (без глядачів), зняття очків або виключення зі змагання).

Інших санкцій за прояви расизму дисциплінарними правилами ФІФА не передбачено.

У зв'язку з цим, заборона збірній України проводити матчі на Арені Львів протягом 5 років виглядає сумнівною з точки зору законності та об'єктивності.

Разом з тим ми не можемо звинувачувати ФІФА в безпідставному застосуванні санкцій у вигляді проведення матчу зі збірною Польщі без глядачів, оскільки для цього були відповідні підстави (факти, зафіксовані у звіті FARE ). Тим більше у світлі анти-расистської політики, яку проводить ця організація.

ФФУ

ФФУ є таким собі монополістом, який організовує футбольні змагання в Україні, та відповідає за представлення нашої країни на міжнародному рівні.

А тому саме ФФУ є відповідальною за порядок на стадіонах під час міжнародних матчів.

20.09.2013 р. віце-президент ФФУ Стороженко С.М. повідомив про отримання 11.09.2013 р. від ФІФА листа про початок дисциплінарного провадження у відношенні України за наслідками львівського матчу.

Яких заходів вжило ФФУ для уникнення застосування санкцій з боку ФІФА?

Віце-президент ФФУ повідомив про підготовку для ФІФА правових висновків по питанням, які зафіксовані в звіті FARE. Інші заходи зі сторони ФФУ не планувалися, або ж були засекречені, оскільки про них не повідомлялося.

З вищезазначеного можна зробити висновок, що ФФУ свою роботу по «захисту» інтересів збірної звела до написання листа у ФІФА в якому виклала свою правову позицію. Та чи достатньо такого листа? Впевнений, що ні.

За прояви расизму дисциплінарні санкції можуть бути застосовані до вболівальників, які вчинили ці прояви, та до відповідної асоціації. При цьому критерії вибору суб'єкта покарання (вболівальники чи асоціація) не встановлені.

У зв'язку з цим не зрозуміло, чому ФФУ не вжило заходів для ідентифікації осіб, причетних до порушень, зафіксованих FARE? Адже факт встановлення таких осіб та надання інформації про них до ФІФА могло бути щонайменше пом'якшуючою обставиною у справі щодо України.

Незрозуміло також і те чому ФФУ, знаючи (зі слів Стороженко С.М.) про постійну присутність заборонених ФІФА банерів на стадіоні у Львові, не вжило: а) заходів для унеможливлення їхньої появи на стадіоні; б) заходів для припинення використання таких банерів безпосередньо на трибунах матчу.

Що робити

З огляду на всі події навколо львівського матчу очевидно, що санкції ФІФА у відношенні України стосуються не скільки самого матчу у Львові, а взагалі ставлення ФФУ до порядку та безпеки на українських стадіонах.

Однак це не позбавляє права ФФУ підготувати та подати до Апеляційного комітету ФІФА апеляційну скаргу.

При цьому необхідно врахувати, що подачі апеляційної скарги недостатньо. Потрібні реальні дії та результати, і першими з них мають стати пошук і представлення до відповідальності перед ФІФА осіб, які безпосередньо причетні до львівських подій.

Сергій ПОШЕЛЮЗНИЙ, спортивний юрист, спеціально для Sport.ua

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 05 мая 2024, 07:01 8

Максим Воронов отличился первым голом за «Атлетико Паранаэнсе»

Комментарии