Под микроскопом: Гран При Германии Формулы 1 + ВИДЕО

Sport.ua подводит итоги немецкого уик-энда самой популярной гонки Вселенной

Гран Прі Німеччини в Хоккенхаймі видалося багатим на різні події як гоночні, так і довколагоночні, пов'язані з інтерпретацією Технічного регламенту. Red Bull знову підозрюють у зміні картографії двигунів таким чином, що це допомагає генерувати додаткову притискну силу за рахунок відпрацьованих газів. Але в Німеччині в цьому питанні було поставлено тільки кому, сьогодні в Лондоні це питання буде розглядатися на засіданні Технічної робочої групи Формули 1.

Як і два тижні тому в Сільверстоуні розклад погоди був ідентичним, а єдиною змінною стали шини Pirelli на етапі - замість Hard тоді, пілоти мали Medium в Німеччині. Тактична боротьба по-суті почалася ще в суботу, коли пілоти підбирали налаштування для своїх машин - дощові дозволяли краще кваліфікуватися, але з ними могли виникнути серйозні проблеми під час гонки і навпаки, сухі настройки робили майже неможливим гарний результат в суботу, але обіцяли значний виграш в гонці. Зрештою, більшість пілотів надала перевагу компромісному варіанту, але знайшлася команда, яка поставила все на варіант «гонка буде сухою» - це підопічні Петера Заубера. Звісно за таких умов показати бодай щось виразне під дощем другого сегменту кваліфікації ні Камуі, ні Серхіо не могли, але ж їх ставка була зроблена на неділю, і вона спрацювала якнайкраще!

Не менш цікавим в суботу було питання як Ferrari (читай Алонсо) і Red Bull знайшли ключі до швидкого розігріву передніх дощових шин - це саме те, над чим билися практично всі, але знайти відповідь на питання так і не змогли. Фернандо привіз 0,4 сек. Феттелю, 0,8 - Вебберу, 1,8 - Шумахеру та майже 3 - Хюлькенбергу. Навіть попри дощ - це часова прірва, яку пояснити тільки умінням пілотувати в дощ дуже непросто. В паддоку ще з Сільверстоуна ходять плітки, що італійці й австрійці «щось знайшли», але що саме ніхто не знає, бо технічних можливостей вплинути на прогрів передніх шин обмаль. Одна з гіпотез говорить про те, що «червоні» з «енергетиками» якось змогли модифікувати колісні диски, але довести ніхто нічого не може.

Ще одним цікавим зауваженням на тему прогріву передніх шин в дощ стала їзда Шумахера - німець в поворотах недовертав кермо і різко додавав газ тим самим змушуючи передні колеса зриватися у ковзання. Шини при такому проходженні траси грілися, але для цього прийому треба дуже добре відчувати машину і мати абсолютну впевненість у власних силах. Як зазначив відомий британський журналіст Джейм Аллен: «Грубий прийом, але ж він непогано спрацював - німець кваліфікувався четвертим (привізши цілу секунду п'ятому Хюлькенбергу - прим. авт.). Це говорить, що старий майстер все ще має чимало трюків у рукаві».

Боротьба тактик продовжилась і під час гонки, а комп'ютерне моделювання показувало, що оптимальним варіантом в гонці за сухим умов буде: старт на Soft - перехід на Medium - Medium. Лідери так і вчинили - що тільки додавало інтриги в боротьбі за місця на подіумі, бо ні Алонсо не міг суттєво відірватися від переслідувачів, ні Феттель з Баттоном не відставали, тож все мало вирішитися не в боксах, а безпосередньо на трасі. Мало, але тут у нагоді Дженсону стали власні механіки, які обслужили чемпіона-2009 за рекордні для Формули 1 2,31 секунди, що однозначно допомогло англійцю опинитися попереду Феттеля після другого піт-стопу.

Кульмінація боротьби між лідерами припала на передостаннє коло дистанції, коли Феттель обігнав Баттона у 6-му повороті. Озброївшись відео повтором, ми бачимо доволі цікаву картину:

Себастіан обігнав обігнав МР4-27 за межами траси - тут іншої думки просто бути не може, німець виправдовувався тим, що не бачив де конкретно знаходився Дженсон і тому, щоб не провокувати зіткнення, виїхав за трасу. З одного боку пояснення чемпіона є логічними, а з іншого Спортивний регламент досить чітко описує таку ситуацію і покарання за обгін поза трасою у вигляді проїзду через піт-лейн. Якщо drive through припадає після гонки - автоматично до результату додається 20 секунд (а не 5 і не 30, як би там комусь не хотілося «правильної справедливості»).

Взагалі, в цьому епізоді заслуговує найкращих слів Баттон - він прекрасно розумів що буде робити Себастіан, можна сказати прорахував на кілька ходів наперед і максимально ускладнив завдання останньому. Спочатку не дав можливості зайняти внутрішній радіус перед входом до Spitzkehre, а потім на гальмуванні акуратно змістився ближче до середини полотна, відсуваючи опонента на незручну позицію, і дуже плавно, без жодного різкого повороту керма (що взагалі є візитівкою пілотування Дженсона) вийшов з апекса так, що місця для RB8 на виході з повороту вже не лишалося. Баттон спровокував Феттеля на обгін за межами траси, але ж хіба це проблеми англійця? Пілоту Red Bull треба було або не обганяти, або одразу ж повернути позицію й спробувати обігнати чемпіона-2009 пізніше, зрештою, в гонці ще було одне коло. Гарячковість, а може просто зайвий спортивний азарт Себа зіграв з ним злий жарт, і замість гарантованого третього місця улюбленець місцевої публіки опустився в фінішному протоколі на п'ятий рядок. До речі, Гійом Рокелен також міг допомогти своєму пілоту адекватно оцінити ситуацію і не доводити справу до розгляду в кімнаті стюардів…

Тактична боротьба в Хоккенхаймі була цікавою не тільки між лідерами, а й за їх спинами. В Lotus, наприклад, знали, що їх шасі з м'якими шинами працюватиме водночас довго і ефективно, що дозволило Ряйкконену два відрізка проїхати на опційній гумі і тільки після цього взути машину в Medium. Як результат - фін був дуже швидким в середині дистанції, що й дозволило фінішувати на четвертому місці, яке згодом перетворилося на третє.

Свою тактичну перемогу здобули і в Sauber - мало того, що команда абсолютно точно вгадала з налаштуваннями на гонку, поклавши кваліфікаційні результати на жертовний камінь, так ще й застосували дві різних тактики для Серхіо та Камуі. Японець провів перші два відрізки на більш жорстких покришках, заїжджаючи на піт-лейн пізніше своїх прямих конкурентів, що дозволило йому провести останні 24 кола на м'якому компаунді. 24 кола - це багато, але ж шасі С31 дуже акуратно працює з гумою і адекватний пілотаж Кобаясі дозволив спокійно їхати у своєму темпі та набрати цілком пристойні очки. Після відверто поганих гонок у Валенсії та Сільверстоуні репутація Камуі знову йде вгору.

Для мексиканця, який змушений був прориватися з далекого 17-го місця тактика була обрана також відмінно - старт на Soft, який повинен був допомогти пройти частину опонентів на початковій стадії гонки разом з переведенням Серхіо на більш жорсткі шини вже з першого ж піт-стопа спрацював на всі сто. Є ще одна важлива деталь, на яку хотів би звернути увагу - це командна робота обох пілотів. Вже на 3-му колі Перес був позаду напарника, на 4-му обидва змогли обігнати Ріккардо, а на 6-му Кобаясі без боротьби поступився позицією партнеру, знаючи, що все-одно вони знаходяться на різних тактиках і Серхіо треба якомога краще проїхати першу третину дистанції. За чудову командну роботу та прекрасну реалізацію потенціалу машини пілоти достойні звання герої другого плану.
На першому ж у нас розташувалися Фернандо і Дженсон. Іспанець, не маючи найшвидшої машини, зумів постійно утримувати мінімальну перевагу спочатку над Феттелем, а потім над Баттоном і завершив гонку упевненою перемогою. Якби хтось в Австралії сказав, що після першої половини сезону Алонсо буде єдиним пілотом з трьома перемогами і матиме 34 очка переваги над другим пілотом, думаю сміялося б при цьому багато людей. Але дворазовий чемпіон світу доводить, що знаходиться у своїй найкращій формі. До речі, він залишається єдиним гонщиком, який набирав очки в усіх 10 гонках цього року.

Баттон, якого вболівальники вже почали називати «другим Массою», зумів перервати серію поганих Гран Прі, тим самим довівши, що даремно його почали списувати з рахунків як кандидата в боротьбі за місця на подіумі. Відмінний пілотаж, вчасні обгони Хюлькенберга і Шумахера на першому відрізку дозволили англійцю втрутитися в боротьбу Алонсо і Феттеля, де Дженсон зірвав хоч і не найбільший, але все-одно гарний куш.

Якби глядачі на трибунах могли б присуджувати премію своїх антипатій, гадаю вона дісталася б Хемілтону за обгін Феттеля:

Крістіан Хорнер взагалі відкрито заявив, що маневр Льюіса ледве не повністю зіпсував гонку Себастіану, але ж в регламенті ніде немає заборони коловим обганяти лідерів, тим паче якщо лідери їдуть повільніше. Тому будь-які звинувачення британця - це просто емоції розчарованих підсумковим результатом «енергетиків» і німецьких уболівальників. З таким самим успіхом можна і Массу звинуватити в тому, що він своєю аварією на першому колі зіпсував гонку Хемілтону.

Ще хотілося б звернути увагу на два майстер-класи, які для обох пілотів Force India провели Шумахер і Ряйкконен. Зверніть увагу на те, що жодних DRS - все по-справжньому.

На 16-му колі пара чемпіонів наздогнала Ніко Хюлькенберга, але на прямій за допомогою DRS пройти пілота Force India не вийшло. Не біда - Міхаель з Кімі на двох мають 8 титулів і 109 перемог в Гран Прі, невже тільки на прямій можна обганяти опонентів? Ні, Міхаель ще перед 6-м поворотом почав готувати атаку, яку завершив тільки на виході з 9-го, а Кімі просто і вишукано скористався «допомогою» свого старого конкурента - все дуже тонко, дуже акуратно і без жодних уламків або виїздів за межі траси:

В другому ж епізоді фін в тому самому місці, але вже по зовнішній траекторії обганяє Пола Ді Ресту. Коментарі взагалі не потрібні - вищий клас у виконанні Ряйкконена. Щоправда і шотландця слід відзначити, він боровся до кінця, але розважливо - відступив, коли зрозумів, що програв. Далеко не всі пілоти так вчинили б на місці Пола:

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 05 мая 2024, 12:15 25

Украинец забил 20 голов в Ла Лиге

Комментарии