Под микроскопом: Гран При Австралии + ОПРОС

Sport.ua проводит традиционный анализ самых важных и интересных моментов Гран При Формулы 1

Разом із стартом сезону ми продовжуємо традиційний огляд того, що або не увійшло в трансляцію Гран Прі, або вимагає додаткового аналізу.

Почну з того, що Pirelli цього року будуть використовувати оновлені компаунди гуми, назви яких залишилися незмінними з 2011-го. Тести в Хересі та Барселоні показали командам в якому напрямку їм треба рухатися, щоб вичавити максимум з нових покришок, але тільки в умовах справжнього Гран Прі всі попередні розрахунки командами могли підтвердитися або ж бути відкоригованими. Пол Хембрі ще взимку обіцяв, що нові суміші мають додати головного болю командам, їх пілотам та гоночним інженерам, а це, в свою чергу, повинно призвести до різноманіття шинних тактик в гонці. Що ж, в Австралії тактики гонщиків, які фінішували в топ-10 дійсно були різними.

Лідери синхронно вирушили в гонку на вже використаних в кваліфікації м'яких шинах, але надалі їх тактика розійшлася. В той час як на 16-му колі Баттону, який створив комфортний відрив від напарника поставили гуму Medium, в Red Bull Феттеля взули в Soft, що виглядало цікавим рішенням. Чому - тому що тільки команди знають свій план на гонку, а дивлячись трансляцію, у мене склалося враження, що на третій гоночний відрізок McLaren поїде на Soft, в той час як чемпіону доведеться ставити більш жорсткі шини. На практиці ж вийшло, що тактика команди з Уокінга виключала можливість появи на прикатаній м'якій гумі і Себастіан в боротьбі з британцями опинився в однакових умовах. Проте, доки цього ніхто не знав, а німець намагався наздогнати Хемілтона - це тільки додавало інтригу в тактичному протистоянні.

Зрештою саме не найкраща тактика і поява машини безпеки коштувала McLaren майже гарантованого дубля. Льюіс, програвши старт напарнику одразу опинився у менш вигідному становищі, оскільки ставало зрозуміло, що тепер саме йому доведеться їхати на піт-стоп другим, а з приходом в чемпіонат Pirelli, це стало у більшості випадків недоліком. Саме так і сталося з британцем - мало того, що він на коло довше затримався на трасі перед першим візитом до механіків і на зношених шинах програв близько 1,5 секунди Баттону з Феттелем, так ще й опинився одразу за спиною Серхіо Переса, який стартував на Medium і свій перший піт-стоп планував робити пізно. За три кола, які знадобилися Хемілтону для обгону мексиканського пілота Sauber, він не просто відпустив Дженсона у практично безнадійний відрив у 11 секунд, а ще програв 7 секунд Феттелю, який, як ми пам'ятаємо, їхав на швидшій гумі, але Себастіан, практично наздогнавши конкурента, активних дій не здійснював, тримаючись на відстані в 1,5-2,5 секунди. Все мало вирішитись на піт-стопах лідерів.

І тут стається ще дві ключові події, які остаточно зіграли на руку чинному чемпіону: по-перше, більш жорсткі шини на МР4-27 зносилися майже так само швидко як і м'які на RB8 і на командному містку McLaren прийняли рішення провести піт-стопи своїх гонщиків на одному колі; з одного боку - це завжди ризик, який потребує просто таки ювелірних дій механіків команди, які в режимі нон-стоп повинні обслужити дві машини, з іншого - коли темп пілотів починає сильно падати доводиться ризикувати; по-друге, Феттель на м'яких шинах, які він зберігав для вирішальних кіл другого відрізка мав компенсувати відставання в 1,6 секунди; по-третє, виїзд машини безпеки зробив за німця всю роботу, адже коли стає відомо про появу SC, всі пілоти мають обмежити власну швидкість, але Себастіан в той момент знаходився значно ближче до піт-лейн, ніж Льюіс і менше втратив, а виїхавши з боксів опинився на здавалося б ще перед стартом недосяжному для себе другому місці та й з непоганими шансами поборотися за перемогу з Баттоном. Отак невчасний виїзд після першої зміни гуми та неочікувана поява Mercedes SLS з Берндом Майландером за кермом призвів до того, що дубль перетворився на перше-третє місце на фініші - явно не те, чого чекала команда і Хемілтон особисто.

Кілька заслужених слів заслуговує і Даніель Ріккардо, який фінішував дев'ятим, але вже на першому колі змушений був робити позаплановий піт-стоп для заміни зламаного в штовханині першого повороту переднього крила. Звісно молодому австралійцю пощастило після того двічі: з машиною безпеки, яка з'їла всі відриви та відставання, а вдруге - на останньому колі, коли внаслідок аварії Пастора Мальдонадо, проколу шини Ніко Росбергом та проблем Переса одразу четверо пілотів, збившись докупи, фінішували в 0,4 секундах, де Ріккардо отримав «мале срібло» і заслужені перші 2 очка в кар'єрі в першій же гонці на конкурентоспроможній машині.

Після гонки в Альберт-парку у мене є бажання виділити двох пілотів - героя та антигероя-невдаху. Щодо героя, то скажу, що вибір був складний і для багатьох може видатися несправедливим, адже Баттон провів ідеальну гонку в якій навіть несприятливі обставини не змогли збити англійця з його власного ритму, Фернандо Алонсо в боротьбі з конкурентами, а ще більше з власним болідом витиснув максимум, який тільки був можливий, Феттель вдало скористався усіма обставинами і зумів з шостого місця на старті застрибнути аж на друге, де його мало хто чекав після усіх проблем з балансом машини в п'ятницю та суботу, Кімі Ряйкконен виправив власну і командну помилку в суботній кваліфікації та приїхав на непоганому, як для таких обставин, сьомому місці - та жоден з них так і не переміг у виборі автора.

Мій герой Альберт-парку - 22-річний мексиканський пілот Sauber і ось чому: ми дуже часто не приділяємо достатньо уваги середнякам і аутсайдерам, адже більшість вболіває за топ-команди або топ-пілотів, забуваючи про те, що більшість з них починали саме в таких командах як Sauber. Алонсо та Веббер провели свої дебютні роки в Minardi, Ряйкконен і Масса в Sauber, Феттель перш ніж потрапити до Red Bull провів 25 Гран прі за Toro Rosso, а дебютував у BMW Sauber в Індіанаполісі, замінивши травмованого в монреальській аварії Кубіцу. Тільки Хемілтон одразу став виступати за команду-претендента на титул, але він, зрештою був її вихованцем. Все це говорить про те, що у більшості випадків сильні, швидкі та успішні пілоти проходять сувору школу саме в маленьких командах, де розкривають свої таланти перед сильними світу сього.

Минулого року Перес дебютував саме тут в Мельбурні і приїхав сьомим (хоча команду, внаслідок незначної помилки і відхилення від норм технічного регламенту дискваліфікували), та запам'ятався Серхіо тоді тим, що коли інші, більш досвідчені гонщики зупинялися в боксах 2-3 рази, він зумів подолати дистанцію гонки лише з одним піт-стопом. Пройшов рік, мексиканець набрався досвіду і, повернувшись до Альберт-парку, повторив свій минулорічний трюк. Причому нагадаю, уїк-енд для Переса почався невдало - під час кваліфікації на його машині відмовила коробка передач і, внаслідок її заміни, довелося мексиканцю стартувати останнім. Проїхати 34 кола гонки на Soft, не знищити гуму до фінішу і демонструвати при цьому достоту швидкий темп - ознаки дуже зрілого та розумного пілотажу, який притаманний далеко не кожному кого ми бачимо на трасі.

З визначенням антигероя було простіше: твій напарник помилився в кваліфікації і вилетів у гравій, але ти все-одно програв йому, маючи додаткові спроби; напарник, стиснувши зуби робить все щоб фінішувати якомога вище, а ти не можеш розібратися з поведінкою шин і першим відкриваєш хвилі піт-стопів, коли інші спроможні проїхати на таких самих покришках на 2-5 кіл більше, ти їдеш у другому десятку і потрапляєш у таку звичну аварію - тоді ти саме той, кого я шукаю і звуть тебе Феліпе Масса. Мало того, що бразилець гонку провалив, так він ще й знайшов можливість «поштовхатися» з Бруно Сенною.

Відео аварії двох бразильців:

Після гонки обидва герої епізоду погодилися з тим, що кожен міг відступити, але міг цього не робити і взагалі це - звичайний гоночний інцидент. Стюарди з ними погодилися, але виникає питання до Феліпе - невже йому так сумно без Хемілтона і в ситуації, коли йому до британця як місяця рачки він вирішив що хоч так можна розважитися? Привид Серхіо Переса все більше набуває червоного забарвлення…

Найближчих вихідних нас чекає Сепанг - цікава і складна для пілотів траса на якій чекатимемо ще більш цікаву боротьбу.

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 30 апреля 2024, 17:43 12

1 травня встретятся: Динамо – Верес, Черноморец – Шахтер

Комментарии