Дженсон великолепный

С убедительной победы Баттона стартовал чемпионат в Формуле 1

Нарешті! Зимове міжсезоння, яке було таким тривалим, закінчилося і перші гоночні баталії відбулися традиційно на австралійському асфальті Альберт-парка.

Суботня кваліфікація поставила занадто багато питань і перед уболівальниками, і перед самими її учасниками - чи дійсно червоні боліди такі жахливі, невже Lotus і Mercedes збудував машини, які здатні поборотися за місця на подіумі, що сталося з кваліфікаційною швидкістю Red Bull і найголовніше - McLaren став новою домінантою в пелотоні чи все ж таки ні? Сказати, що гонка дала точні відповіді не можна й зараз, але дещо прояснилося і вже в Малайзії гадання на кавовій густині буде в рази менше.

Стюарди так і не допустили в гонку машини HRT, які не здолали бар'єр у 107% в кваліфікації і не показували відповідний темп під час перших трьох практик. Двоє чемпіонів світу - Алонсо і Ряйкконен не потрапили до третьої та другої частини кваліфікації відповідно. А справжній фурор відбувся тоді, коли по завершенні Q3 виявилося, що британські гонщики McLaren окупували перший ряд стартового поля, Ромен Грожан, який повернувся до Формули 1 після невдалого дебюту і дворічної перерви, став третім, а компанію йому на другому ряді склав Міхаель Шумахер. Не меншою несподіванкою було й те, що пілотам чемпіонської Red Bull дісталися тільки 5-6 місця на старті, причому Веббер, у якого в черговий раз відмовив KERS, опинився попереду Феттеля.

Компанія Pirelli привезла до Мельбурна шини Soft (жовті) та Medium (білі). На м'якій гумі в гонку вирушили 19 гонщиків, і тільки Вернь, Петров та Перес стартували на більш жорсткому комплекті.

Старт першої гонки сезону - це завжди неймовірне дійство, очікування якого подібно до голу, забитого на останній хвилині компенсованого часу. Вболівальники щасливі, а учасники змагань припускаються помилок або витискають максимум можливостей із епізоду. От і в Альберт-парку не могло статися інакше: Льюіс Хемілтон на якусь крихту часу затримався і після того міг тільки уважно вивчати задню конструкцію МР4-27 свого напарника Баттона. Ромен Грожан програв ще більше - швейцарець відкотився на шосте місце. Третім став Шумахер, четвертим Росберг, а п'ятим Феттель. Знову програв старт Марк Веббер - чемпіонат змінився, а проблеми австралійця залишшилися такими ж. Крім того в першому повороті його машину зачепили Ріккардо та Хюлькенберг, для німця гонка на цьому закінчилася. З глибин пелотону відмінно прорвалися Алонсо, Масса, Ряйкконен та Перес.

Вже на другому колі Феттель почав доводити, що і без супер-автомобіля він є справжнім топ-пілотом - спочатку він обігнав Росберга і почав активно пресувати Шумахера. Та боротьба двох німецьких чемпіонів довгою не була - Себастіан припустився помилки в першому повороті і відпустив Міхаеля у невеликий відрив, а потім, коли наздогнав семиразового на срібному боліді відмовила коробка передач у тому ж таки першому повороті. Game over для Шумі! А Феттель тим часом уже став третім, хоча відставання від Хемілтона сягало понад 10 секунд.

Ще швидше закінчилася казка для Грожана, якого на другому колі в силовій манері пройшов Мальдонадо, зламавши заднім колесом передню підвіску на чорному Lotus. Ніхто не казав, що повернення буде простим, а суперники вкрай чемними, проте після вчорашнього Ромена відверто шкода, хоча зрозуміло, що у нього попереду цікаве майбутнє.

На першому гоночному відрізку ще варто згадати боротьбу Росберга, Алонсо і Веббера - було добре видно, що гоночний темп W03 нижчий порівняно з суперниками, але так просто обігнати себе німець ніколи не дає, а скористатися перевагою, яку дає DRS іспанець з австралійцем не могли, бо Mercedes так само як і минулого року дуже добре розганяється і має високу максимальну швидкість.

А що там Баттон і Хемілтон - чемпіон 2009-го упевнено привозив Льюісу кілька десятих на колі і його відрив до першої хвилі піт-стопів сягнув 3,5 секунд.

Першим на плановий візит до механіків поїхав Масса вже на 12-му колі - мало того, що Ferrari сильно програє лідерам, так F2012 ще й з'їдає гуму швидко. Схоже що муки Феліпе та Фернандо за кермом малокерованої машини триватимуть довго. Колом пізніше піт-лейн відвідав Ніко Росберг - прогнози стосовно «апетиту» W03 поки що теж справджуються. Алонсо зупинився на 14-му колі разом з Кобаясі, Веббер на 15-му, Баттон і Феттель на 16-му, а Хемілтон на 17-му.

Перші візити в бокси відчутно вплинули на подальший хід гонки: Алонсо випередив Росберга, а Хемілтон опинився за спиною Серхіо Переса, який не збирався рано зупинятися. Боротьба Льюіса з мексиканцем затягнулася на кілька кіл, що дозволило Баттону відірватися на понад 11, а Феттелю наблизитися на 2 секунди. Причому німець їхав на м'яких шинах, а британець на жорсткіших і здавалося, що Себастіан зможе наздогнати Хемілтона - не зміг, темп МР4-27 навіть на Medium був співставним з тим, що німець вичавлював зі своєї Еббі (саме так чемпіон назвав свою нову машину).

Другий гоночний відрізок пройшов спокійніше, але проблеми з шинами на червоних машинах знову далися взнаки - Масса втрачав темп і його обігнали Ряйкконен, Вернь і Ді Реста. Феліпе знову першим поїхав за новою гумою на 29-му колі. Росберг провів піт-стоп на 32-му, Ді Реста на 34-му, Алонсо на 35-му, а в McLaren на 36-му змогли обслужити обох пілотів, адже відрив Дженсона у 10,5 секунд дозволяв це зробити без проблем.

Старт сезону після трьох з половиною місяців очікування, боротьба на міській трасі, обгони, Бернд Майландер на срібному Mercedes SLS, хоча стривайте - Бернда не було. Ну як же без машини безпеки в дебютній гонці подумав Віталій Петров і зупинив свій Caterham, на якому виникли проблеми з рульовим управлінням, прямо під стінкою піт-уолл. Звісно що іншим гонщикам зелений болід росіянина, який стояв не на траекторії не заважав, але з міркувань безпеки його слід було прибрати, от тільки виконати цю операцію без евакуатора неможливо, а раз так - гонку очолив Майландер.

Феттель миттєво заїздить до механіків по зміну шин і виїжджає другим попереду Хемілтона! Дубль McLaren, який ще на початку гонки виглядав чимось невідворотнім, став зовсім неочевидним. Так само як і перемога Баттона, який за машиною безпеки втратив увесь відрив.

Вся боротьба на останній третині дистанції мала розпочатися знову, але машини були легшими, а шини у більшості пілотів свіжими. Дженсон упевнено рушив на рестарті, не залишивши бодай жодного натяку на можливість атаки для Феттеля. А от боротьба між Себастіаном, Льюісом і Марком за два місця на подіумі з самого початку виглядала захопливо. Німець єдиний хто не міг використовувати DRS, а тому старався понад усе вирватися за межі секундного відриву від Хемілтона, і зрештою зумів це зробити. Усі потуги Веббера позбавити Льюіса подіуму виявилися замалими - квартет лідерів більше змін не зазнав.

На Алонсо від самого рестарту напосів Мальдонадо, але іспанець, ведучи боротьбу одночасно з власною машиною та гонщиком Williams, помилок не припускався і доїхав п'ятим з величезним відставанням, яке було організовано лише з 16 кіл - все-таки на тлі McLaren і Red Bull сучасна Ferrari - це некрасиве, технологічне відро з болтами.

Останнє коло подарувало справжній вир емоцій пілотам, командам і вболівальникам - поки Баттон упевнено, в стилі минулорічного Феттеля виграв градус боротьби за очки зашкалював. Мальдонадо, намагаючись здолати захист Алонсо помилився у восьмому повороті, наїхав на поребрик, втратив контроль над машиною і врізався у бетонну стіну, рясно посипавши трасу уламками - якби це сталося не на останньому колі, виїзд машини безпеки був би гарантований.

Росберг і Перес, які вели боротьбу за сьому позицію різко втратили швидкість через проблеми з шинами - у німця після контакту стався прокол, а гума на боліді Серхіо була така зношена, що просто не витримала навантаження. В підсумку Ніко зміг фінішувати тільки 12-м, мексиканцю ж пощастило значно більше - його обігнали тільки Кобаясі та Ряйкконен і він став 8-м.

Через уламки на трасі виникла небезпечна ситуація, а боротьба між пілотами за місця в топ-10 стала дещо хаотичною, адже хтось один був зайвим. Фінішний спурт на прямій краще вийшов у Ріккардо та Ді Рести, які й замкнули залікову десятку. Жан-Ерік Вернь програв Полу лише 0,111 секунд.

Хоч гонка в Альберт-парку не є показовою в плані визначення загальних тенденцій, та все ж які висновки по гарячих слідах можна зробити: McLaren стали не просто претендентом на місце Red Bull - вони наразі попереду австрійської команди, хоча помилка з часом проведення першого піт-стопа, коли Хемілтон опинився в трафіку і дозволив Феттелю себе наздогнати, коштувала команді дубля. «Бики» вже не домінують, але залишаються однією з двох найсильніших команд. Lotus і Mercedes ще рано боротися з двома колосами, але вони, схоже, попереду інших. На якому місці фінішує Скудерія - загадка, все залежить від того, що в Маранелло придумають протягом року. Боротьба за спинами лідерів обіцяє розгорнутися на повну між Sauber, Williams, Toro Rosso і Force India. Машини Caterham все ще відстають від середняків. Marussia і HRT - стабільно як і в попередні сезони.

Наступна гонка відбудеться на найкращому на думку автора Тількедромі в малайзійському Сепангу вже за тиждень!

Гран прі Австралії:

Пілот

Команда

Час

Піт

1.

Дж. Баттон

McLaren

1:34:09.565

2

2.

С. Феттель

Red Bull

+ 2.139

2

3.

Л. Хемілтон

McLaren

+ 4.075

2

4.

М. Веббер

Red Bull

+ 4.547

2

5.

Ф. Алонсо

Ferrari

+ 21.565

2

6.

К. Кобаясі

Sauber

+ 36.766

2

7.

К. Ряйкконен

Lotus

+ 38.014

2

8.

С. Перес

Sauber

+ 39.458

1

9.

Д. Ріккардо

Toro Rosso

+ 39.556

3

10.

П. ді Реста

Force India

+ 39.737

2

11.

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

+ 39.848

2

12.

Н. Росберг

Mercedes

+ 57.642

2

13.

П. Мальдонадо

Williams

+ 1 коло

2

14.

Т. Глок

Marussia

+ 1 коло

2

15.

Ш. Пік

Marussia

+ 5 кіл

4

16.

Б. Сенна

Williams

+ 6 кіл

4

Найшвидше коло: Дженсон Баттон (McLaren) - 1:29.187 (56 коло)

Не фінішували:

Ф. Масса

Ferrari

47 коло

підвіска

Х. Ковалайнен

Caterham

42 коло

підвіска

В. Петров

Caterham

37 коло

рульове управління

М. Шумахер

Mercedes

11 коло

коробка передач

Р. Грожан

Lotus

2 коло

підвіска

Н. Хюлькенберг

Force India

1 коло

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Источник ProFormula eSports
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Авто/мото | 01 мая 2024, 19:31 0

Новые цвета под гонку в Майами

Комментарии