Андрей БАЛЬ: «Кандидатов в сборную стало меньше»

Сборная - не место для заработков, считает тренерский штаб национальной команды Украины

Як запевняє Андрiй Баль, один iз тренерiв нацiональної дружини, захищати кольори збiрної достойнi лише 30 футболiстiв

Три тижні тому нацiональна збiрна України з футболу провела домашнiй поєдинок проти шведiв. Цiєю грою «синьо-жовтi» закiнчили лiтнiй цикл пiдготовки до Євро-2012. Наступний збiр команди Олега Блохiна заплановано на вересень.Про стан збiрної України кореспондент «Експресу» поговорив з одним iз тренерiв -- Андрiєм Балем.

-- Перед грою зi шведами Олег Блохiн ударив на сполох -- нiбито збiрнiй катастрофiчно бракує кадрiв...
-- Так, це правда. В Українi нинi дуже багато травмованих гравцiв. Але найбiльша бiда в тому, що велика група виконавцiв переживає спад. Це справдi велика проблема.

-- Чи можете порiвняти сучасний стан збiрної України iз 2006 роком, коли «синьо-жовтi» готувалися до чемпiонату свiту?
-- Тодi було бiльше добротних виконавцiв, ми мали вибiр. Нинi потенцiйних кандидатiв поменшало. Та головне, що є кiстяк.

-- За рiк до початку свiтової першостi в Нiмеччинi ви заявляли, що стежите за 45 виконавцями...
-- А цього року в нашому розширеному списку значно менше хлопцiв, близько тридцяти. Та це не означає, що тiльки вони гратимуть у збiрнiй.

Якщо ви зауважили, на кожен збiр ми запрошуємо нових людей. Даємо шанс усiм. Ми вiдкриваємо дорогу до збiрної лише тим, хто справдi хоче в нiй виступати.

-- Але ж в iнтерв'ю усi запевняють, що готовi битися за синьо-жовтий прапор! Чи є проблема з мотивацiєю у гравцiв збiрної?
-- Перед кожним збором ми зустрiчаємося з гравцями, спiлкуємося, вивчаємо їхню логiку i з'ясовуємо справжнiй рiвень цього бажання. Так, на словах усi переконують, що хочуть одягти синьо-жовту футболку. Та висновки ми робимо самi.

-- Нашi футболiсти звикли грати за великi грошi, якi їм платять клуби...
-- Ми про це знаємо. I завжди наголошуємо: «Збiрна -- це не поле для заробiткiв». Збiрна не може обiцяти грошей. Це вiдстоювання честi країни, прапора i можливiсть кар'єрного зростання. Все. У збiрнiй Блохiна -- жодного слова про грошi.

-- Як тренерський штаб ставиться до того, що провiднi гравцi -- Мiлевський та Алiєв -- втратили фiзичну готовнiсть? Ви якось за них боретесь чи це проблема самих футболiстiв?
-- Звiсно, ми не прийдемо до Мiлевського чи Алiєва i не проситимемо, аби вони лiпше працювали. Але ж i кидати хлопцiв напризволяще в таких ситуацiях не треба. Ми спiлкуємося з головними тренерами клубiв, розпитуємо про причини негараздiв i висловлюємо свої побажання.

-- Чи працює нацiональна збiрна України з прицiлом на вiдбiрний цикл чемпiонату свiту? Iншими словами, чи думає тренерський штаб про життя пiсля Євро-2012?
-- Недавно вiдбулося жеребкування вiдбiрного циклу. В України цiлком нормальна група. Прохiдна. Я вважаю, що нам до снаги перемагати не лише полякiв чи чорногорцiв, а й самих англiйцiв. Вони переживають чорнi часи. Та чи думаємо ми про життя пiсля Євро-2012? Ще нi. Одразу пiсля жеребкування виникли питання до Олега Блохiна про шанси виходу на мундiаль. Але ж, даруйте, ми уклали контрактi з ФФУ лише до завершення європейської першостi! Виконуємо це завдання i наразi не знаємо, хто працюватиме пiсля нас. Вiриться, що пiсля чемпiонату Європи залишимося на своїх посадах. Тодi й доведеться мiркувати, якою буде команда 2013-го чи 2014-го.

Олег ЗУБАРУК, Експрес, www.expres.ua

Михаил Шаповалов Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Бокс | 15 мая 2024, 09:47 5

Тайсон получит 69 млн долларов, а гонорар Усика составит 34 млн долларов

Комментарии