Первая лига Украины: обзор 5-го тура

Запорожский «Металлург» вновь побеждает, «Говерла-Закарпатье» не отстает

Долю центрального матчу туру, у якому запорізький «Металург» приймав охтирський «Нафтовик-Укрнафту», вирішили три пенальті, призначені харківським арбітром Артемом Ноздрачовим за вісім хвилин. Варто відмітити, що по завершенні гри асистент головного тренера охтирської команди Вадим Колесник, хоча і був засмучений поразкою (1:2), віддав належне переможцям, після чого зізнався, що і не пригадає, коли востаннє бачив таку кількість пенальті за короткий термін: «Сьогодні у волейбол грали захисники як однієї, так і іншої команди. Стільки можливостей було ставити пенальті... Перший раз таке».

Рахунок у зустрічі відкрили господарі, яким допомогла гра рукою у виконанні досвідченого півзахисника «Нафтовика» Івана Козоріза: Жуніор без проблем переграв Сергія Вокальчука під час виконання пенальті. Але за дві хвилини вже запорожець Сергій Рудика відповів «люб'язністю на люб'язність», зігравши рукою, а штатний виконавець стандартних положень команди з Охтирки - 21-річний вихованець дніпропетровського футболу Артур Карноза - не втратив шанс зрівняти рахунок. І, нарешті, на 39-й хвилині Євгеній Пісоцький вивів Юрія Штурка на побачення з Вокальчуком, а той зачепив форварда господарів - знову пенальті, який ще раз вправно реалізував Жуніор. Недарма колишній наставник «Металурга» Олег Лутков напередодні туру відзначив високий клас бразильського півзахисника, якого порівняв з «Ламборджіні».

До п'ятого туру у «Металурга» та «Нафтовика-Укрнафти» була однакова кількість очок - по 12 з 12-ти можливих, а після «очної ставки» далі без втрат пішли лише запоріжці. Вперше у цьому чемпіонаті вибилися зі 100-відсоткового графіку також футболісти білоцерківського «Арсеналу», які також впевнено посідали місце нагорі турнірної таблиці. Для одеситів, які раніше виступали під прапором овідіопольского «Дністра», «Арсенал» був дуже незручним суперником - за два попередні сезони, протягом яких клуб з Київщини виступає у першій лізі, «Дністер» тричі зіграв з ним унічию та одного разу поступився (вдома - 0:2). І от - перша перемога, яку одній з найдосвідченіших команд ліги забезпечив пенальті, вдало виконаний одним з кращих бомбардирів чемпіонату Валентином Полтавцем (1:0). Не допоміг білоцерковцям і дебют півзахисника Вадима Славова (довгий час виступав у Австрії).

А от «Говерла-Закарпаття» не відстає від «Металурга»: ужгородці також виграли п'яту зустріч з п'яти і поступаються запоріжцям лише за додатковими показниками - різницею забитих та пропущених м'ячів. Чотири з п'яти перемог команда Олександра Севідова здобула з рахунком 1:0 (лише у попередньому турі закарпатці виграли у «Геліоса», перевищивши норму, - 2:0), а цього разу здолала опір сильного колективу з Вінниці. Щоправда, у нинішньому сезоні подоляни виступають не надто вдало - у п'яти турах здобуто лише одну перемогу, забито тільки два голи.

У місті над Бугом «Говерла» побудувала свої дії у розрахунку на швидкі контратаки, але свого досягла після подачі м'яча з кутового - захисник Євген Єлісєєв вибрав найкращу позицію біля воріт Олександра Гайдаржи. Для голкіпера ужгородців Олександра Надя це вже шостий поспіль матч (з урахуванням попереднього сезону) без пропущених голів, а взагалі його суха серія досягла дуже пристойної позначки - 569 хвилин.

Старт «Металурга» і «Говерли», які набрали по 15 очок у п'яти турах, є найкращим за останні чотири сезони у першій лізі. А на протилежному полюсі розташувався «Миколаїв» з п'ятьма поразками. Команді Руслана Забранського не допомогли і серйозні кадрові зміни - після невдачі у дуелі з вінницькою «Нивою» було розірвано контракти з шістьма гравцями, а натомість до міста корабелів приїхали досить відомі виконавці, четверо з яких (Дмитро Бровкін, Станіслав Гудзікевич, Олександр Ліщук та Богдан Пацюк) потрапили до заявки команди. Проте здобути бодай очко у зустрічі з «Динамо-2» миколаївці знову не зуміли - 0:1. За останні чотири сезони аналогічний нульовий показник після п'яти зіграних матчів показав лише «Харків» (першість-2009/2010), який після цього на фініші опинився у зоні вильоту - на передостанньому місці у турнірній таблиці.

А от «Львів», котрий також не міг похвалитися вдалими виступами у цьому чемпіонаті, здобув першу перемогу - над кращим клубом другого кола минулої першості, кіровоградською «Зіркою». Напередодні львів'яни посилили свій склад 23-річними Станіславом Гончаруком та Сергієм Чапком, які вийшли на поле з перших хвилин, але переможний гол на свій рахунок записав Володимир Косар, що вийшов на заміну - 1:0. Гості, які протягом усього матчу атакували ворота Андрія Череднюка, так і не зуміли використати бодай один шанс відзначитися.

Першу перемогу у чемпіонаті-2011/2012 здобув також «Геліос», футболісти якого забили по голу у компенсований час кожного з таймів зустрічі з «Титаном» і відіграли м'яч, пропущений на самому початку зустрічі. Три очки у зустрічі з «Олімпіком» здобула «Буковина», котрій допоміг влучний постріл кращого футболіста першої ліги минулого сезону Руслана Гунчака, а «Кримтеплиця», завдавши алчевській «Сталі» поразки з розгромним рахунком 4:1, впритул наблизилася до лідерів.

Варто відзначити, що на післяматчевій прес-конференції керманич «Сталі» Анатолій Волобуєв серед причин поразки відзначив втому своїх футболістів: «Ми зіграли дуже невдало у зв'язку з тим, що 10 серпня провели товариську зустріч з донецьким «Металургом». Нам не вистачало ігрової практики, на збори ми не їздили, тому я дав згоду на цей спаринг. Мабуть, не варто було цього робити - ми не встигли відновитися».

Наступного туру алчевців очікує ще більш серйозне випробування - у гості до «Сталі» приїде «Севастополь», який після непростої перемоги над «Енергетиком» (2:1, переможний гол забив екс-футболіст «Львова» Антон Крамар) набрав 12 очок. За цим показником команда Олександра Рябоконя поступається лише «Металургу» та «Говерлі».

www.pfl.ua

Михаил Шаповалов Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Хоккей | 30 апреля 2024, 14:44 18

Команда Христича оформила в ворота соперника 9 шайб