Лозанна бере паузу

Справу «Металіст» – «Карпати» розглянуть в Києві

Очікували, що розгляд резонансної справи щодо договірного матчу «Металіста» і «Карпат» розпочнеться наприкінці весни і триватиме до липня 2011 року.

Однак у списку справ, які суд Лозанни має намір вирішити до цього часу, українського конфлікту немає. Цю справу Арбітражний суд вирішив розглянути в Києві 14-15 вересня - через два місяці після того, як стартує новий чемпіонат України, в якому, за логікою, «Металіст» і «Карпати» повинні почати змагання з «мінус 9» очок.

Детальніше про такий несподіваний поворот подій розповіли голова профспілки «Футбол України» Ігор Гаттаулін та віце-президент ФФУ Сергій Стороженко, який через цю справу побив горшки з Григорієм Суркісом.

- Чому розгляд нашої справи перенесли на пізніший термін і до столиці України?
І. Гаттаулін:

- По-перше, Лозаннський суд сам запропонував провести засідання в Києві. Своє рішення мотивував тим, що у цій справі надто багато фігурантів - близько 20 футболістів, з десяток функціонерів - Єфремов, Бандурко, Суркіс, Кочетов, Гаттаулін, Красников та інші. А це все передбачає відкриття віз, переїзди, проживання у дорогій Швейцарії. А що справа не обмежиться одним засіданням, то не кожен із її фігурантів фінансово потягне такі витрати.
По-друге, Лозанна хоче максимально розібратися у цій справі, поспілкуватись з усіма фігурантами. Тож із суто практичної точки зору проведення засідання в Києві - найкращий вихід. Зрештою, це їхнє рішення, ніхто на них не тиснув.
С. Стороженко:
- Суд хоче допитати всіх свідків, а не деяких - вибірково, як це робили раніше. І щоб нарешті була справедливість, якої вимагають обидва клуби.

- Виникає інше запитання: приїхавши до України, ці судді можуть потрапити під вплив зацікавлених сторін...
І. Гаттаулін:

- Я розумію, на що ви натякаєте. Гостинність господарів можна оцінювати по-різному. І, без сумніву, вона може певною мірою вплинути на їхнє рішення. Та, наскільки я знаю суддів з Лозанни (а нашу справу розглядатимуть бельгієць, француз і голова суду - німець), вони дуже дорожать своєю репутацією, цінують її значно вище за будь-яку гостинність. Хоча розумію: комусь вигідно, аби слухання проходили там, а комусь - аби тут. Не розшифровуватиму, кому саме.
С. Стороженко:
- (Усміхається). Свого часу я виступив із коротеньким інтерв'ю, у якому не визнав рішення КДК. То мені закидали, що я вже впливаю на рішення Апеляційного комітету. Тобто якщо люди вважають, що вплив можливий, то нехай так вважають. Якщо вже в Європі є такі судді, на яких можна буде вплинути, то я розчаруюсь у правничій діяльності.

- Засідання відбудеться вже після старту наступного чемпіонату. З яким показником його розпочнуть «Карпати» і «Металіст»?
І. Гаттаулін:

- Звісно, з нулем, адже рішення Лозанни ще не буде. Якби набуло чинності рішення нашого Апеляційного комітету, то вже б не працювали у футболі Красников, Єфремов, Дедишин та інші фігуранти справи, а з клубів уже б зняли очки. Та, згідно із процедурою, потрібно дочекатися остаточного рішення.

Максим КАЧУРІВСЬКИЙ, Галичина спортивна

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 03 мая 2024, 07:44 25

«Пенсионеры» вместе с Михаилом обыграли «Тоттенхэм» 2:0 в перенесенном матче АПЛ

Комментарии