Шахтер: причины поражения на Камп Ноу

Наш портал в рамках талант-конкурса Sport.ua анализирует матч четвертьфинала Лиги чемпионов

Причина невдачі Шахтаря на Камп-Ноу: поїздка за футболкою Мессі
Український вболівальник перед матчем на «Камп Ноу» тішив себе доволі крихкими надіями на «донбаську сенсацію» в Каталонії. Мовляв, теперішня Барселона -команда-мрія, краща у світі й, можливо, в усій футбольній історії, демонструє фантастичний футбол, геній-Мессі творить на полі дива, гравці іспанського клубу розуміються з пів-погляду-півруху і т.д. То які ж там шанси у «Шахтаря»?..
Друзі й знайомі, прогнозуючи результат, говорили переважно про рахунок, з яким програє донецька команда. Мені здалось, що схожі настрої панували й у середовищі донецького клубу, а окремі гравці «Шахтаря» приречено знали наперед, що зіграють у Лізі чемпіонів ще 2 матчі… і не більше. Просто не вірили! Тому, щоб там не казали, велика частина розгрому ховалась саме у психологічній підготовці (і готовності гравців) до матчу.
Містер Луческу напередодні вояжу на «Камп Ноу», мабуть, переглядав матч «Барса» - «Рубін» 2009 року. Пригадуєте тотальну «сушку» і кинджальні контратаки від Бердиєва? «Бути чи не бути»? «Сушити чи не сушити»? «Навіщо сушити, якщо українців у складі буде лише троє…»,- подумав румунський тренер. «Нє, бразильцями сушити не можна. Нє паложено! Якось прорвемось!», - вирішив Містер. Добре вирішив, але Шахтар, на жаль, ще не доріс до такого рівня. Наші гравці ще не завжди можуть діяти нешаблонно у надважливих матчах, коли гол забивається в результаті нестандартних командних дій, і на це працюють усі ланки команди, в тому числі і захист.
Цього можна повчитися у «Барси», адже три голи іспанців організували саме захисники.
Другий гол. Подивіться на маневр Дані Алвеша. Не хочу применшувати значення пасу Іньєсти, але гол то забив саме правий захисник.
Третій гол. Просто награний розіграш стандарту від Гвардьйоли. Але подивіться, як вибігав Піке. Центральний бек зробив усю погоду.
П'ятий м'яч: той же Алвеш накрутив Раца і віддав під удар Хаві. І знову правий захисник фактично вирішив ситуацію.
Наші захисники виявились неготовими до атакуючих дій (гол Ракицького зі стандарту скоріше виняток), хоча ми могли б на це розраховувати.
Даріо Срна частково проспав четвертий гол від Кейти. Принаймні удар йшов саме із зони нашого правого захисника. Таке враження, що капітан Шахтаря весь другий тайм подумки приміряв футболку Мессі, котру здобув у перерві. Принаймні, в атаку, так як Алвеш, він не бігав. Але ж міг би, він же вміє це робити! Крім того, у гірників майже не працювала зв'язка між флангами.
Отже, ще одна причина невдачі на «Камп Ноу» - слабка участь захисту в атакувальних діях.
Інша причина банальна - це низька реалізація створених моментів.
Подумав собі, що перед грою у Срни могла відбутись суперечка із Адріано. Останній теж дуже хотів отримати футболку Мессі. Даріо вирішив «кувати залізо» одразу після свистка на перерву і отримав своє. А бідака Луіс весь перший тайм не міг зосередитись. Бігав, тикав м'яч носком, обробляв його, коли мав пробивати, шпортався, тринькав нагоди... Так наче весь матч переживав, що Мессі не захоче мінятись футболками. Низьку реалізацію пов'язую саме із Адріано, хай вже пробачить мені форвард.
Ще одна причина нашої невдачі - це поокремо Мессі та Іньєста! І тут без коментарів.
Міг би при цьому ще сказати про програш центру поля і про «хвилькові» та деколи розгублені дії наших півзахисників. Але вже, мабуть, достатньо. Цей допис взагалі міг би бути коротшим. Важливою причиною фіаско Шахтаря на Камп-Ноу було також щось ірраціональне, адже гру теперішньої БАРСЕЛОНИ деколи й справді важко осягнути розумом.
Franz LEMBERGER
Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Бокс | 19 мая 2024, 03:05 4

Житомирский клуб пошутил о выходе украинца на ринг

Комментарии