Шандор ВАРГА: «Європа перестала запрошувати українців»

Відомі фахівці - про те, чи можливий зараз український футбольний прорив у Європу

В українському футболі назріває гучний трансфер. Уже найближчим часом Андрій Ярмоленко може полишити «Динамо». Його наполегливо зманюють представники іспанської «Севільї».

Цей клуб має серйозного конкурента - італійський «Мілан», що також зацікавлений у послугах Ярмоленка. Спортивний директор італійського клубу Арієдо Брайда спеціально прибув на матч «Манчестер-ситі» - «Динамо», аби перевірити можливості талановитого футболіста. Невже нас чекає прорив до Європи?

І чому впродовж останнього десятиріччя європейські клуби ігнорують наші таланти? Про це кореспондент поговорив з Олексієм Чередником, керівником селекційної служби «Шахтаря», та відомим агентом Шандором Варгою.

- Скільки українських футболістів відповідають рівню чемпіонатів Англії, Іспанії чи Італії?
О. Чередник:

- Талантів не бракує. Це однозначно. Чимало англійських чи іспанських клубів хочуть бачити у своєму таборі українців. Та це клуби рівня «Бірмінгема» чи «Малаги». Думаю, гравці «Динамо» або «Шахтаря» навряд чи проміняли б виступи в єврокубках на менші зарплати в «середнячках» європейського футболу. А в клуби-гранди потрапити важко. Точніше, туди можна потрапити, але лише на лаву запасних. Далі почнуться муки.
Ш. Варга:
- На жаль, таких хлопців в Україні небагато. Я не називатиму їхніх прізвищ. Можу сказати, що вистачить пальців однієї руки для того, аби порахувати кількість футболістів, які можуть засвітитися в Європі. Таких гравців - п'ятеро. Ось Дмитро Чигринський поїхав до «Барселони» і повернувся до «Шахтаря».

- Фахівці запевняють, що збірній України потрібно виграти трофей для того, аби відбувся прорив наших гравців до Європи. Як приклад, називають російську дружину, футболісти якої після тріумфального Євро-2008 таки знайшли місце під європейським сонцем...
О. Чередник:

- Це один зі способів заявити про себе у світах. Чемпіонат Європи дивиться увесь футбольний бомонд. І якщо збірна тріумфує, то кожному президентові хочеться запросити тріумфаторів.
Ш. Варга:
- А я з цим не погоджуюся. Тренери європейських команд постійно стежать за всіма талантами. І якщо гравець підходить під модель гри, його запрошують. І не зважають на паспорт, а також на кар'єру в збірній.

- Нині в топ-чемпіонатах Європи грає лише один українець. Чи погоджуєтеся, що Анатолій Тимощук перейшов до «Баварії» лише завдяки тому, що грав за «Зеніт»? Він міг би потрапити в легендарний німецький клуб із «Шахтаря»?
Ш. Варга:

- Тут можна погодитися. Чому? Бо «Зеніт» розтрощив «Баварію» у півфіналі Кубка УЕФА з рахунком 4:0! Тимощук був найкращим у складі санкт-петербурзького клубу. Тренер «Баварії» зайшов до роздягальні та привітав Анатолія.
Треба визнати, що за останні десять років Європа перестала запрошувати українців. Чому Шевченко, Лужний чи Ребров потрапили в Західну Європу? Бо «Динамо» у двох матчах забило сім голів «Барселоні». Ось нехай «Шахтар» 4:0 та 3:0 виграє у «Барси» - і ми побачимо, скільки гравців донецького клубу опиниться у клубах-грандах європейського футболу.
О. Чередник:
- «Баварія» цікавилася Тимощуком, коли той виступав ще в «Шахтарі». У «Зеніті» Толик став зрілим. Саме тоді був оптимальний вік для продовження кар'єри в Європі. Думаєте, Лобановський одразу ж продав Шевченка в «Мілан»? «Россо-нері» три роки намагалися купити гравця. Валерій Васильович витримав паузу, бо боявся, що Шева сидітиме на лаві запасних. І відпустив його вчасно.

- Чи вірите ви в те, що європейці таки запрошують наших футболістів, але президенти клубів штучно завищують трансферну вартість?
Ш. Варга:

- Ні, я в таке не вірю. Президенти українських клубів зацікавлені в тому, щоб їхні вихованці грали в топ-клубах. Ринат Ахметов - небідна людина. Не думаю, що він продав Чигринського «Барселоні» лише задля того, аби збагатитися.

Олег ЗУБАРУК, Галичина спортивна

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 05 мая 2024, 04:54 2

Также Луис отметился голевой передачей на Лео

Комментарии