КОНОНОВ: «Уперше братиму участь у передсезонному турнірі»

Розмова з головним тренером львівських «Карпат»

У неділю, 23 січня, львівські «Карпати» вирушили на перший закордонний збір до Іспанії, в рамках якого візьмуть участь у представницькому турнірі «Сора Dеl SоІ». Напередодні відльоту команди кореспондент «УФ» поспілкувався з головним тренером команди Олегом Кононовим, який розповів про цілі на турнірі та загалом на другу частину сезону.

-Олеже Георгійовичу, чи задоволені ви фізичною формою своїх підопічних після виходу з відпустки?
- Наразі цілком задоволений - як рівнем готовності хлопців, так і бажанням, яке вони демонструють під час роботи на першому етапі підготовки. Тож причин для невдоволення просто немає.

- На що спрямовано підготовку під час перебування команди у Львові?

-Передовсім, це традиційне медичне обстеження футболістів після відпустки, а також входження в ігровий та тренувальний тонус. І, звичайно, підготовка до наступного етапу, який розпочнеться для них в Іспанії.

-Перші дні після відпустки команда працювала за графіком три тренування на день. Хлопці не скаржилися?
-Скарг не було, та й по три тренування в нас було не кожного дня, а вдавалися до практики чергування з одним чи двома заняттями. Та й відзначив би, що нам неабияк пощастило з погодою - не було снігу, й ми мали змогу тренуватися на ідеальному, як для нинішнього періоду року, полі.

-Враховуючи завантаженість «Карпат» у єврокубках, особисто ви задоволені виступом команди в національній першості?

-Гадаю, будь-який тренер не може бути цілком задоволений виступом своїх підопічних, завжди гадає, що все могло скластися краще. Але наразі, враховуючи велику кількість матчів у всіх турнірах, у цілому задоволення присутнє. За винятком кількох поєдинків, де ми зобов'язані були перемагати.

-Як вдавалося мотивувати хлопців на кожен окремо взятий матч?
-Кожен гравець, який виступає в нашій команді, має розуміти, що зараз потрібно як мінімум відстоювати завойовані в попередньому сезоні позиції. Ми маємо дивитися лише вперед та вдосконалюватися. Хлопці розуміли загальні цілі, які ставилися перед ними, а перед кожною грою ми розмовляли вже конкретніше, залежно від суперника, який нам протистояв.

-Чи є розчарування від виступів у груповому турнірі Ліги Європи? Чи невдалий досвід може бути теж корисним?
-Звичайно, всі ми засмучені через велику кількість поразок. Хотіли виступити краще. Вважаю, в домашніх матчах ми цілком заслуговували не на одне підсумкове очко, а значно більше. Але подібне може статися в кар'єрі будь-якого футболіста чи тренера, тому не варто зациклюватися на тому, що було, а потрібно зробити правильні висновки та рухатися далі.

-Чи можна було чекати на інший підсумок групового турніру для «Карпат»?

- Як на мене, то все могло скластися інакше. Сила суперників нас абсолютно не лякала, лише потрібно було ще більше вірити у свої сили.

-Який поєдинок запам'ятався найбільше в першій частині сезону?
- Якщо говорити про чемпіонат, то я би назвав останній поєдинок у сезоні проти «Зорі» у Львові. Після першого тайму ми програвали, але в другій половині матчу хлопці зібралися та здобули вольову перемогу (4:2 - Прим.авт.). У Лізі Європи незабутні враження залишилися, звичайно, від протистояння з «Галатасараєм», а також від домашнього поєдинку з дортмундською «Боруссією».

- Є вже й перше придбання «Карпат» у нинішнє міжсезоння - іспанець Лукас... Можете сказати кілька слів про новачка?
-Ми багато його переглядали в матчах за колишній клуб - як особисто я, так і представники селекційної служби клубу. Можу сказати, що наразі його підготовка нас повністю влаштовує. Як буде надалі, не загадуватимемо наперед.

- Також вітчизняні ЗМІ інформують як про факт підписання контракту з нападником Едгаром Манучаряном...
- Поки що зарано про це говорити. Жодних паперів ми більше ні з ким не підписували. Щодо преси, яка ледь не щодня «інформує» про підписання того чи іншого футболіста, то це не відповідає дійсності. Довіряйте лише офіційній інформації.

-Чи плануються ще придбання?
- Так, ми слідкуємо за певними кандидатурами, але завчасно називати їх, гадаю, немає сенсу (розмова відбувалася в суботу, ще до того, як стало офіційно відомо про підписання «Карпатами» македонського голкіпера Мартина Богатинова та словенського захисника Грегора Балажица - Прим. «УФ»).

-Кілька сезонів поспіль непогані результати демонструє молодіжний склад «Карпат». Чи плануєте залучати молодих гравців до першої команди?

-Звичайно. Восени в матчах чемпіонату України та Ліги Європи активно брали участь Габовда, Гудима та Мартинюк. Цього року до них ще долучаються Гірський та Тістик, яких ми беремо на збори.

-Як почуваються футболісти, які пропустили завершення першої частини сезону через травми?

-Ощипко та Зеньов практично повністю відновилися після своїх травм, і в Іспанії тренуватимуться на повну силу. Те ж саме стосується й Кополовця. Залишається лише Батиста, який у Львові працюватиме за індивідуальною програмою.

- Попереду в «Карпат» участь у турнірі в Іспанії. Які цілі маєте на Піренеях?
-Першочергова мета - це, звичайно, підготуватися до другої частини чемпіонату України. На даному етапі в нас заплановано серйозну роботу, й маємо чітко дотримуватися наміченого графіку. А тренування будемо поєднувати з виступом на турнірі, де в кожному матчі нашою метою буде перемога.

-Клуби зі Скандинавії, які протистоятимуть «Карпатам» на турнірі (норвезькі «Тромсе» та «Мольде», а також «Гетеборг» зі Швеції - Прим, авт.), традиційно проповідують силовий футбол. Що ви зможете протиставити суперникам?
-Ви знаєте, скандинавські команди, гру яких ми мали змогу спостерігати в Лізі чемпіонів та Лізі Європи, нині вже не демонструють винятково силовий футбол, а можуть зіграти технічно й організовано. Звичайно, у складі скандинавських клубів виступають високі й потужні футболісти, тому на нас чекає серйозне випробування.

- Наскільки корисна участь у подібних турнірах під час передсезонної підготовки?

- Якщо чесно, разом зі своєю командою я вперше братиму участь у передсезонному турнірі, тому про їхню користь чи шкоду сказати нічого не можу. Щоправда, під час участі в турнірі у футболістів підвищується мотивація. Це вже будуть не прості контрольні матчі, де можна продемонструвати половину своїх можливостей. Доведеться повністю викладатися в кожному поєдинку задля досягнення кінцевої мети - перемоги в турнірі.

Юрій ВИШНЕВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Александр Тишура Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 05 мая 2024, 15:51 5

«ПСЖ» рассматривает трансфер Андрея летом