Вадим ЗАЯЦЬ:«Лідери перебувають на оглядинах в інших клубах»

Розмова з головним тренером чернівецької «Буковини»

Амбіцій, будемо відвертими, чернівецькій команді вистачає. І це при тому, що «Буковина» є одним із найскромніших у фінансовому плані колективом першої ліги. У складі команди зібралися справді хороші футболісти, тому дивуватися тому, як завдання на сезон «не осоромитися» переросло у «посісти місце в першій п'ятірці» не доводиться.

Якість гри випереджає розвиток клубу

-Вадиме Григоровичу, маючи на увазі підсумкове восьме місце, чи ви задоволені виступом команди в осінній частині змагань?
-Позицією команди не зовсім, могли бути й вище в турнірній таблиці, а от якістю гри - задоволений.

-З одного боку, «Буковина» лишень повернулася до першої ліги, з іншого - в середині першості була на проміжному третьому місці, а нині - восьма... Розуміли, що третю сходинку втримати не вдасться?
-Якщо пам'ятаєте, ми свого часу були й лідерами. Але для першої ліги наша команда досить молода (середній вік гравців - 24,6 року, та йшлося передусім про статус новачка в першій лізі. - Прим, авт.), до того ж, у Чернівцях ще далеко не все готове для її успішних виступів у першій лізі. Йдеться передусім про матеріальну базу клубу. Але щодо продемонстрованої гри, то ми значно випередили її якістю все, що нині маємо в клубі.

-Керівництво клубу дотримується такої ж думки?
-Ви ж знаєте, що спочатку нашим завданням було «не осоромитися», пізніше його скоригували, й нашою метою було потрапляння, скажімо, до першої десятки, тому, гадаю, восьме місце говорить саме за себе - це дуже непоганий результат, який став підсумком саме якісної гри.

-Команда здобула десять перемог у двадцяти матчах - стільки ж, скільки, скажімо, їх у «Чорноморця», але навіть один із фаворитів на підвищення в класі двічі не зумів обіграти «Сталь» та поступився «Олександрії». Ви ці команди переграли. У чому рецепт успіху в матчах проти фаворитів?

-Розумієте, у нас же в команді немає зірок, усі гравці приблизно однакового рівня. Тому вони й намагаються довести і собі, і суперникам, і вболівальникам, чого вони варті. Найліпший спосіб у такому разі - матчі проти визнаних фаворитів. Нині я впевнений у тому, що саме в нашій команді зібрані найкращі футболісти з-поміж усіх, хто нині виступає в першій лізі.

-Ви сказали, що в команді немає зірок. Не можу не згадати в цьому контексті про Руслана Гунчака.

-Упевнений, що коли ви говорите про цього футболіста, у вас є відповідь на це запитання. Руслан - футболіст, який пройшов чимало випробувань у дуже сильних командах, за його плечима - величезний досвід. Він уміє грати в справді добротний футбол. Перед початком сезону керівництво зробило все можливе та неможливе, аби створити для Руслана прийнятні умови для його переходу до рідних Чернівців. Нині він - жива легенда для своїх партнерів і показує всім, як потрібно ставитися до футболу.

Утримати в команді Гунчака буде складно

-Із десятьох літніх новачків команди шестеро стали повноцінними гравцями стартового складу (Чурилов, Гунчак, Сантрапинських, Басов, Циколія та Олефір). Усі футболісти грали через те, що виправдали ваші сподівання, чи були й такі, які виступали через відсутність альтернативи?
-Коли тренер запрошує до команди футболістів, він, безумовно, розраховує на них. Щодо покладених на них сподівань... Буду відвертим - не всі їх виправдали, але я впевнений, що хлопці прогресуватимуть і надалі. У кожного з гравців «Буковини» є всі дані, аби розвиватися в футбольному плані.

-З виходом до першої ліги ви практично оновили всю захисну лінію «Буковини», але вона в першій частині змагань пропустила забагато - 29 разів. Якраз із новачків місце в воротах зайняв Чурулов, в захисті - Басов, Олефір та Циколія. Що скажете про гру оборонної ланки?
-Ви маєте розуміти, що в захисті найголовніше - зіграність, натомість ми були змушені формувати захисну ланку вже по ходу першості, шукаючи оптимальну зв'язку, яка могла би принести нам «заповітний нуль» на передостанньому рубежі. Але не вийшло в нас, зізнаюсь. Не сказав би, що це трагедія, але 29 м'ячів - забагато. Гадаю, якщо зможемо налагодити гру в обороні, то й результати набагато поліпшаться.

-Чи буде продовжено оренду з Олефіром, контракт якого належить «Оболоні»?
-Ми зробимо все можливе для цього, але, на жаль, не все залежить лише від нас.

-А сам футболіст виявляє бажання залишитися саме в Чернівцях?
-Річ у тім, що Володимир - гравець рівня прем'єр-ліги, а в таких футболістів є завжди варіанти для продовження кар'єри на вищому рівні, ніж перша ліга. Побачимо, як складеться ситуація.

-У центрі поля у вас сяяв такий собі чернівецький скарб - Руслан Гунчак. Чи немає нині пропозицій від інших клубів щодо можливої купівлі Руслана та інших футболістів вашої команди?
-На особистості я не переходитиму, однак усі футболісти, прізвища яких ви називали кілька хвилин тому, є лідерами нашої команди та предметом зацікавленості інших клубів, зокрема лідерів першої ліги та команд прем'єр-ліги. І я, і керівництво клубу надало їм змогу спробувати свої сили на вищому рівні, тому нині низка наших футболістів перебуває на оглядинах в інших клубах, до того ж, нам і нині продовжують телефонувати та цікавитися іншими гравцями.

-Гадаєте, вам не тяжко буде втримати такого футболіста, як Гунчак, у своєму колективі? Нині майже всі, хто цікавиться першою лігою, переконані, що рівень Гунчака - прем'єр-ліга.
-Руслан - патріот чернівецького футболу, тому він нині в команді. Але при цьому багато в чому все залежатиме від того, як розвиватиметься клуб. Я не кажу, що в нас критична ситуація, але президент шукає потужного спонсора та інвесторів, аби й надалі будувати сильний клуб, яким прагне стати «Буковина». Поки що наші можливості дуже обмежені. Руслан - уже віковий футболіст, і я прекрасно його розумію - на найвищому рівні йому залишилося грати лише кілька років, тому його бажання пограти на вищому рівні - логічне. Якщо команда нині не отримає вагомої підтримки від області та керівництва міста, то втримати його в команді вже цієї зими буде складно.

Відомих футболістів на оглядинах немає

-Загалом, мені здається, до півзахисту в цілому у вас мало би бути найменше претензій, чи не так?

-Щодо атаки наша півоборона впоралася блискуче, але в захисті інколи не допрацьовувала, тут у мене є невеликі претензії до гравців цієї ланки. Але в чомусь ви такі маєте слушність з огляду на не досить вдалу гру нападників і захисників.

-Помітно, що команда сповідує атакувальний футбол, утім, брак рівноцінної заміни основним гравцям відчувався. Чи сильно страждали від цього результати та якість гри?
-Якість, мабуть, не страждала, бо матчі за участю «Буковини» складалися, як правило, феєрично, навіть коли ми програвали. Але брак рівноцінних футболістів для заміни виліз нам боком у кінці першої частини змагань, коли основні гравці втомилися сповна, а рівноцінно замінити їх було ніким. Саме в останніх матчах ми не набрали очки, які мали би здобувати.

-Коли ми розмовляли минулого разу, ви казали, що якраз діями в нападі не задоволені найбільше. Пошуком нових нападників нині займаєтеся?
-Так, нині ми шукаємо футболіста, який би став небезпечним саме в чужому штрафному майданчику, адже для нас це проблема. Ми створюємо моментів дуже багато, але за незрозумілих причин м'яч у карному з нашими нападниками не зустрічається. Також будемо працювати з нашим резервом.

- У нападі найчастіше діяли Маковійчук та Коробкін, які на двох забили вісім м'ячів. Цього недостатньо?
- Щодо Степана Маковійчука, який грав часто у півзахисті та відтягнутого форварда, результат непоганий, а от для такого футболіста, як Владислав Коробкін, три м'ячі, до того ж, один він забив із пенальті, - замалий показник.

-В якій ланці підсилення потрібне команді передусім і чи дозволяють фінанси зміцнитися взимку?

-Звісно ж, у захисті, адже пропускаємо, повторюся, багато.

-До слова, ви так і не сказали, чи дозволяє фінансове становище клубу сприяти підсиленню?

-Ми працюємо над цим і в день, і вночі. Але ми є командою, яка не може собі дозволити купити футболіста. Тому шукаємо можливість отримати гравців у свій склад безкоштовно, створивши їм відповідні умови. Якщо ж казати про їхню купівлю, то суми за трансфер футболістів для нас є космічними.

-Можливо, вже нині можете назвати прізвища нових гравців чи принаймні тих, хто на оглядинах у команді?

-Повірте, якщо я вам назву прізвища цих гравців, вони вам ні про що не скажуть - відомих футболістів серед новачків немає. На зборах ми, в першу чергу, переглядатимемо потенціал футболістів Чернівців та області.

-Розкажіть також про перспективи команди під час зимової підготовки. Де плануєте проводити збори, чи заплановані спаринги?
-20 числа ми починаємо роботу першим витягувальним збором у Чернівцях. Він закінчиться другого числа, і під час нього ми проведемо три спаринги: 23 січня в Чернівцях зіграємо проти «Енергетика», 25 - зі «Скалою» з Моршина, а 31- в Вінниці проти «Ниви». З третього лютого планували розпочати збір у Вінниці, але там нам не зовсім підходять умови. Тому найімовірніше готуватимемося вдома, де нам розчистять від снігу штучне поле. 25 лютого вирушимо до Євпаторії.

-Підсумовуйте, чи може команда в другому колі зазіхнути на більше, аніж восьме місце?

-Ми намагатимемося це зробити, адже стояти на місці не хочемо.

-А чи змінилося таке поширене нині завдання «перемагати в кожному матчі» на щось конкретніше?

-Якщо в нас усе вдало складеться з підготовкою, то завданням буде потрапляння до п'ятірки лідерів, але поширене, як ви сказали, завдання, перед підопічними стоятиме й надалі - перемагати в кожному матчі.


Анатолій ВОЛКОВ, газета «Український футбол»

Александр Тишура Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 03 мая 2024, 07:44 17

«Пенсионеры» вместе с Михаилом обыграли «Тоттенхэм» 2:0 в перенесенном матче АПЛ

Комментарии