Віктор ЛЕОНЕНКО: «Очікую на гру не на користь Динамо»

Колишній форвард київського «Динамо» - про гру команди і сьогоднішній матч проти АЗ

Сьогодні в Києві відбудеться основне протистояння в групі «Е». За словами Віктора Леоненка, нинішнє «Динамо» - найслабкіше за всі роки. «Тут уже хоч і мене повертай до команди...» - сумно мовив співрозмовник.

Шева - він і в Африці Шева

-Як ви гадаєте, чи стане домашня гра проти АЗ вирішальною в групі для «Динамо»? Чи, можливо, вирішальною була гра в Голландії?

-Вирішальною стане саме київська гра. І відчуваю: складеться вона не на користь «Динамо». До такої думки мене наштовхують два фактори. Перший: у Голландії киянам просто пощастило не програти. І другий: як правило (боюся наврочити), коли команда забиває стільки м'ячів (маю на увазі гру з «Іллічівцем»), часто трапляється, що це і є всі голи, які мають статися і в наступній грі. Тож із забитими м'ячами можуть виникнути проблеми. І справа тут не в тому, що, скажімо, Лужний хворіє чи нападники не вміють забивати, просто у футболі чомусь у вісімдесяти відсотках випадків трапляється саме так. Це я вам кажу не як експерт чи колишній футболіст. Це - звичайне спостереження.

До того ж, АЗ - далеко не слабка команда, як виявилося... Добре хоч, що голландці дають грати, але кияни щось не дуже цим скористалися в першій грі... Натомість самі голландці мали цілу купу моментів, перегравши киян повністю. Хто цього не помітив, нехай подивиться ще раз запис тієї гри, а то всі почали відразу ж говорити про силу «Динамо». Це смішно, хоч вони й молодці, - старалися в Алкмаарі до останнього. Мені залишається лише вболівати за «своїх», але легко не буде. Це ж я можу сказати про домашню гру проти «Шерифа», хоча нідерландський клуб, вважаю, сильніший за молдовський.

-Судячи з ваших слів, можна проводити аналоги з протистоянням молодіжних збірних Голландії та України. Гадаєте, на нас очікує схожий сценарій?
-Насправді тут зовсім інша ситуація. Там українці практично виконали завдання у першому матчі. Вони мали певні «пільги» як молоді гравці. Тим паче, юнь налаштувати на гру важко. Хоча, нині й на досвідчених гравців потрібно кричати та готувати їх морально до боротьби - у них же нині все є, тому й гроші потрібні далеко не всім. Так насправді виходить, адже моє покоління заробляло за рахунок преміальних за перемоги. А тепер у гравців є солідні зарплати, їм менше потрібно для життя, тому тут важлива психологічна стійкість.

-У плані турнірної боротьби нічия для киян стане невдалим результатом?
- Якщо вони потім усіх обіграють, то, звісно, вдалим (сміється).

-А які ж тоді шанси обіграти в Білорусії БАТЕ та в Києві - «Шериф»?
-Упевнений, що переграти БАТЕ киянам до снаги. Вони ж (кияни) перші дві гри в групі програли з власної провини. Нонсенс, але в Голландії, навпаки, не лише «відскочили», а привезли ще й три очки! А мало би бути, за логікою, все навпаки - дві стартові перемоги та поразка в Голландії.

-Після перемоги над «Іллічівцем» усі почали говорити про прогрес у динамівській грі, мовляв, «прорвало». Ви його побачили?
-Більш того: гадаю, Ігорю Михайловичу вже час мені телефонувати та вносити в заявку мене, Хацкевича, Радченка, Дмитруліна. Гадаю, ми хоч би повний стадіон зібрали! Розслаблятися не можна. Адже... ну що «Іллічівець»? Команда «перегоріла», я її навіть і не впізнав. Чому тут радіти? Ви подивіться на повтори із забитими м'ячами, і все буде зрозуміло! Там же в кожному епізоді можна було прийняти м'яч, підкурити сигаретку... У ворота залетіло все, що летіло в стулку, - 9 ударів у площину воріт - 9 м'ячів у сітку!

-Чи не дала ця перемога підґрунтя задуматися Лужному щодо ролі Шевченка в команді?

- Чого це раптом? Шевченко - він і в Африці Шевченко! Пропускає, на жаль, Андрій через травми багато - ось у чому «сіль». Чого б це Лужному над цим замислюватися? Шеві вчитися грати у футбол не треба - він уміє все. Просто ще не настав час, коли влітатиме після його ударів багато м'ячів у ворота. Поки що не щастить, але на полі він виконує величезний обсяг роботи.

-Адже, кажуть, тренери не надто люблять змінювати переможний склад...

-Справді, вони покладаються на фарт. Гадаю, на поле вийдуть ті ж гравці, що й у матчі проти «Іллічівця».

- Тобто, без Шеви в «старті»?
-Якщо Андрій буде цілком здоровим та добре почуватиметься, то, радше за все, він вийде в стартовому складі на позиції Єременка. А Роман, який на полі затуляє всі дірки, гратиме, мабуть, праворуч у захисті в такому разі. Але важко спрогнозувати такі речі. Вгадати склад неможливо, адже футболіст може й на розминці травмуватися. А пальцем у небо тикати не хочеться, тому я висловив свою думку, але вирішувати все одно Лужному. Втім, хто гратиме на вістрі, схоже, вже зрозуміло всім. І це не радує, адже здивувати суперника ми не зможемо.

Змінив би пів команди

-Чого очікуєте в грі проти АЗ саме від рекордсмена Милевського?

-Від кого? «Рекордсмена»? Ви так сказали, що я ледь не почав заїкатися! Ви згадайте, коли він робив востаннє хет-трик у кар'єрі?

-Поки що тричі в одному матчі він не забивав...

-Ось і я про те ж! За вісім років уперше забив більше, ніж двічі за гру! То що ж тепер, серенади йому співати? Його Гільєрме з першого ж разу випередив за цим показником, забивши «Карпатам» тричі! А в Милевського було на це практично вісім років! Так, я вітаю Артема, але на його місці я б не розслаблявся.

-Ви згадали про Гільєрме. Як оціните його перспективи в «Динамо»? Лужний, здається, розраховує на нього...
-Я вам скажу так: у «Динамо» він так і не заграв, ЦСКА він теж виявився непотрібним. Питання: навіщо його купували? Та й як я можу оцінювати його гру, якщо він постійно з'являється на заміну? Поки що лише можу сказати: він не надто добре вливається на полі в колектив. Отже, йому чогось бракує, якщо протирає штани на лавці. Був би він на голову сильнішим за Милевського та Шеву, грав би.

- За відсутності Шеви капітанську пов'язку на руці носить Михалик. У вашому розумінні, справжній капітан має бути саме таким?
- Для мене капітанська пов'язка - що вона є, що її немає. Я ніколи не хотів бути капітаном і завжди до цього так ставився. У наш час, на мою думку, капітан мав постійно ходити до президента та «вибивати» все потрібне для команди. А потрібно тоді було дуже багато. Ось таким має бути капітан, як на мене. Нині... Ну, звісно, капітан має бути лідером на полі тощо. Але кому віддавати пов'язку і хто ухвалює таке рішення - у всіх по-різному. У «Динамо» за достатньо нетривалий період часу капітанами були всі, кому не ліньки: і бразильці, і серби... Чоловік двадцять, мабуть! Капітанство, одним словом, - це не так вже й важливо. Хоча, для Милевського, може, це й справді важливо. Він, пам'ятаю, переймався...

-Чого, на вашу думку, «Динамо» нині бракує в грі найбільше, аби спокійно обігрувати середньостатистичні європейські команди, на кшталт АЗ?

-Дуже й дуже багато чого. Нинішнє «Динамо» - найслабкіше за всі роки. Так вважаю не лише я, а й мої футбольні друзі, колишні гравці клубу, його ветерани, спеціалісти й інші.

-Якщо говорити конкретніше, що спадає вам на думку, в першу чергу?

-Я значно підсилив би склад, це однозначно, - змінив би пів-команди. У кожну лінію киян потрібно мінімум ще по одному гравцю. Ну от візьмемо за приклад Андре: не розумію, що це за підсилення? Таке відчуття, що людина навіть і не бачила жодного разу, що таке футбол і де розташовані зелені поля, стадіони, не знає, навіщо «підсилення перед стартом у Лізі чемпіонів»... Ось це мені справді незрозуміло.

- А як же бути з тим фактом, що Андре грає за збірну Бразилії?
-Та не грає він, а викликався всього лиш на одну чи дві гри проти якихось «чайників», типу «... островів». Ми можемо проаналізувати його дії на полі, і стане чітко зрозуміло, що він за Бразилію не гратиме.

-Хто ще зі складу киян не відповідає рівню «Динамо»?
- Прізвищ не називатиму, але, повторюсь, у кожну лінію киянам необхідно по одному гравцю серйозного рівня. До слова, проблеми є не лише в «Динамо», а й у «Шахтаря», хоч і не такі серйозні. А відзначив би я «Металіст». Хвалити команду поки що зарано, але саме після таких перемог, як у домашній грі проти «Сампдорії», люди починають ходити на стадіон.


Анатолій ВОЛКОВ, газета «Український футбол»

Александр Тишура Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 29 апреля 2024, 14:53 13

Игроки IGNIS и FC Rutakorets на время перешли из футбола в ММА

Комментарии