БЕЛЯЙ: «Президентський карт-бланш був, а грошей - ні»

Анатолій Беляй залишив посаду головного тренера «Фенікса-Іллічівця»

У суботній домашній грі «Фенікса-Іллічівця» проти білоцерківського «Арсеналу» господарі поля із селища Калініне вкотре розчарували своїх прихильників. Цього разу підопічні... Булгакова поступилися (2:4) прямому конкурентові з підвалин турнірної таблиці. Але найцікавішим фактом стало саме прізвище тренера команди в офіційному протоколі. Невже Анатолій Беляй віднині не є тренером першолігового колективу?

Не змогли знайти спонсора

-На матч проти «Арсеналу» «Фенікс» вивів Євген Булгаков з приставкою в.о. головного тренера. Ви вже не є головним тренером команди? - запитав у пана Анатолія.

-За згодою обох сторін, моєї та керівництва, ми розірвали контракт. І з президентом клубу, і з генеральним директором я залишився в добрих стосунках. А нині перебуваю вже в пошуку нової роботи.

-Хто був ініціатором: вас звільнили чи ви пішли самі?

-Ми разом із президентом «Фенікса-Іллічівця» дійшли висновку, що існували проблеми, які не дозволяли нам продовжувати співпрацю.

- Про які причини йдеться?
- Я б не хотів їх озвучувати.

-За вищезгаданою грою колишніх підопічних проти білоцерківців спостерігали?
- Не спостерігав.

-Як футболісти відреагували на те, що ви залишили команду?
-Важко відповісти на це запитання. Зазначу лише, що я працевлаштуюся вже найближчим часом, і низка гравців «Фенікса» продовжить свою футбольну діяльність поруч зі мною.

-А чи було перед вами поставлено конкретне завдання перед початком нинішнього сезону?

-Ні, адже для цього потрібні певні матеріальні умови, яких у селищі Калініне, на жаль, не було. Тривалий час клуб шукав солідного спонсора, котрий міг би в нього робити великі фінансові вливання, - не знайшли.

- Та все ж, коли ви прийшли в калінінську команду, були приємно вражені умовами роботи для футболістів. Ніяких розчарувань із приводу інфраструктури не виникло потому?

-Я й досі залишаюся при своїй думці. У Калініному справді досить хороші тренувальні база та поле. Допрацювань потребують лише тренажерна зала, для якої є приміщення, але самі тренажери - низького ґатунку, в кімнатах гравців замало необхідних зручностей, навіть у туалет вони вночі змушені ходити на вулицю - всі ці проблеми незначні, здавалося б, але працювати є над чим.

-Тоді ж таки ви сказали, що президент клубу Андрій Рюмшин дав тренерському складу повний карт-бланш по селекції команди та її підготовці. Надалі розуміння з боку керівництва ви мали?

-Річ у тім, що карт-бланш був, а грошей-то - ні. Усі футболісти, які приходили в «Фенікс», мали обходитися клубу безкоштовно, як вільні агенти. Тому й брали лише тих гравців, які не змогли працевлаштуватися в інших колективах. Як наслідок такої «трансферної діяльності» - на зборах готували одних футболістів, а потім підписували контракти з іншими -вільними агентами (а їхній рівень зазвичай був усе ж вищим, аніж рівень тих, хто був у моєму розпорядженні). Тож доводилося припиняти співпрацю з одними і починати з іншими. Повноцінної підготовки до чемпіонату не вийшло.

-Команда нині міцно засіла в аутсайдерах. Яка тому причина, адже інфраструктура відповідала високим вимогам, та й футболістів до команди підбирали саме ви, хоч і досить хаотично?

-Головну причину я вже згадував щойно - основний склад команди змінився практично на 70 відсотків. До того ж, у багатьох іграх нам елементарно не щастило: ми не реалізовували стовідсоткових моментів, а водночас у сітку наших воріт залітали далеко не обов'язкові м'ячі... За рівнем гри наша команда (Анатолій Григорович так і сказав - «наша команда», мабуть, за звичкою... - Авт.) має перебувати як мінімум у середині турнірної таблиці.

У Калініному були три проблеми...

-Якщо підбити підсумки вашої роботи у «Феніксі», що не вдалося втілити в життя із задуманого?

-Найперше, хочу зазначити, що дуже вдячний долі за отриманий шанс попрацювати в першій лізі. Для мене це неоціненний досвід. Тому вважаю свою працю досить плідною. Із приходом нашого тренерського складу минулого сезону ми зберегли «Феніксу» прописку в першій лізі, посівши, за відрізок саме нашої роботи в клубі, дев'яте місце в першості. Цього сезону ми вивели «Фенікс» в 1/8 розіграшу Кубка країни. Та й, все-таки, нині клуб не в зоні вильоту. На жаль, у команді ми не змогли залишити кількох її лідерів: Бобуха, Антонюка та інших. Невпевнені виступи в першому колі пов'язані також і з цим фактором.

-Якщо сказати, що всі проблеми команди впираються у відсутність грошей, це буде правильно?

-Це одна з основних причин. Любош Міхел писав ось що, я його процитую: «Три основні причини поганих результатів команди такі: часта зміна тренерів, часта зміна футболістів і фінансові проблеми». У «Феніксі-Іллічівці» присутні були всі ці проблеми.

-До слова, Євген Булгаков приходив у клуб як ваш помічник. Він тепер залишиться в клубі й надалі?
-Гадаю, він теж не залишиться. Гарантувати цього я не можу, адже він має право вирішувати особисто, але на гру проти «Арсеналу» його просто попросили вивести колектив, адже цього практично нікому було зробити.

-Не образливо, що почату справу не вдалося довести до кінця, хоча витрачено багато часу та зусиль?
-Я ні на хвилину не шкодую, що працював у Калініному. А весь той витрачений час не минув дарма для моєї тренерської майстерності.

-Чи маєте змогу повернутися до запорізького «Металурга», якому ви віддали вісім років свого життя?
-Така змога, гадаю, буде завжди, але нічого конкретного сказати не можу. Я вдячний цьому клубові, з яким досяг чималих успіхів. Йдеться, перш за все, про друге місце з дублюючим складом «металургів» у першості України та про цілу когорту вихованих мною гравців. Кілька з них нині є лідерами молодіжної збірної України та відомі на всю країну: Кривцов, Степаненко та, меншою мірою, Опанасенко пройшли саме мою тренерську школу. Степаненка я взагалі знайшов під час першості області, порекомендував Ященку, тодішньому тренерові головної команди, і я в ньому не помилився. Нині дуже приємно спостерігати за Тарасовою грою та її розвитком...


Анатолій ВОЛКОВ, газета «Український футбол»

Александр Тишура Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Хоккей | 07 мая 2024, 12:30 5

Украинская сборная пробилась в Дивизион 1A