ФЕДОРЕНКО: «Перша ліга для Армянська - це вже досягнення»

Розмова з головним тренером армянського «Титану»

Навіть після успішних стартових п'яти турів мало вірилося в те, що «Титан» надовго затримається на найвищих позиціях у турнірній таблиці. Так, власне, і сталося - в останніх шести матчах кримська команда програла чотири рази. Втім, це не заважає підопічним Миколи Федоренка зручно почуватися й на сьомому місті, поступаючись лідеру «Олександрії» лише шістьма очками. Програвши у середу «Севастополю» в рамках розіграшу національної Чаші, ми поцікавилися справами в клубі в головного тренера «Титану»: що ж трапилося з командою після п'ятого туру, та як сприймається вболівальниками кримський колектив?

-Ще граючи в другій лізі, в інтерв'ю нашій газеті ви сказали, що «ми свого шансу підвищитись у класі не прогавимо»! Ви свою обіцянку виконали. Як вам рівень першої ліги?

-Кардинально відрізняється від рівня другої. Ми це встигли відчути на собі в матчах, що їх уже зіграли нинішнього сезону.

-У тому ж інтерв'ю на запитання, чи створено в Армянську належні умови для команди першої ліги, ви сказали, що деякі проблеми існують. Чи змінилася ситуація нині?

-Тренувальна база, готель, де проживають футболісти, харчування та інше - все на пристойному рівні. Єдина нині проблема - стан газону на стадіоні «Хімік». Що-що, а він не відповідає рівню команди першої ліги. Шкода, адже якість газону в Армянську завжди була на високому рівні, зараз ми цього не бачимо.

-У перших п'яти матчах першості «Титан» переміг чотири рази. Та й обіграли солідні команди - ФК «Львів» та «Сталь». Чому не вдалося розвинути успіх, адже потім було здобуто лише дві перемоги та отримано чотири поразки?
-Футболісти на старті першого кола віддавалися грі повністю, тож претензій до них не було. Але після перемог над сильними суперниками вони почали думати, що їм грати в першій лізі досить просто. Насправді, це не так, і тренерський штаб постійно наголошував на цьому. На жаль, гравці не все зрозуміли - ось де головна проблема, з якою на даному етапі ми зіштовхнулися. Зараз «пожинаємо плоди» цього нерозуміння.

- У четвертому турі ви на виїзді обіграли «Зірку» з рахунком 3:1. За цю команду ви грали у 1988-89-х роках та тренували її два роки. Нині кіровоградський клуб занепадає на очах. Слідкуєте за його долею?
-Слідкую. Та й після того матчу я на прес-конференції сказав, що з теплотою ставлюся до цієї команди. Я їй щиро бажаю якнайшвидше вийти з кризи та досягти успіхів у найближчих іграх.

- В останньому турі першості ви програли іншому дебютанту ліги - вінницькій «Ниві». Зараз і ви, і вінничани тримаєтеся у верхній частині турнірної таблиці. Для 25-тисяного Армянська - це досягнення?

-На мою думку, для Армянська досягненням є вже те, що команда взагалі грає в першій лізі, адже до цього команда багато років лише намагалася підвищитися у класі. Відверто кажучи, вважаю за щастя, що наші вболівальники мають змогу бачити на власні очі великий футбол, сильні команди та хороших гравців, яких у першій лізі чимало.

- Апетит приходить, як відомо, під час трапези. Звикнувши до першої ліги, на яке підсумкове місце може розраховувати «Титан»?
-Насправді я б не сказав, що ми уже звикли до першої ліги. Поки що лише знайомимося з її учасниками та рівнем гри в першості - її позитивними та негативними сторонами. Для нас це все залишається новим. Єдине, що вже впадає в очі - дуже високий клас суперників. Головне, що все це створює великий інтерес для наших глядачів.

-Як вам працюється з нинішнім керівництвом команди?

-Щодо керівництва, то я хотів би дуже позитивно відгукнутися про його роботу. Президент Валерій Калмиков та віце-президент Анатолій Пєтухов дуже грамотно проводять політику клубу, будучи при цьому суворими, вимогливими, але справедливими.

-Наскільки важливим було для вас проходження якнайдалі в Кубку країни?

-Ми справді прагнули пройти в Кубку якомога далі. Це робилося для того, аби ми отримали змогу зустрітися з суперником, скажімо, з прем'єр-ліги. Це викликало б значну зацікавленість у наших уболівальників, адже це єдина змога побачити нашу команду на тлі представника вищого ешелону. Та й було б цікаво подивитися на наших футболістів у протистоянні зі значно сильнішими колективами. Ми, звісно, розуміли, що скільки б ми раундів не подолали, настане момент, коли доведеться скласти зброю. Так, на жаль, і сталося в грі проти «Севастополя».

- Як оцінюєте гру підопічних проти «Севастополя»?

-«Севастополь», звісно, довів, що клас у нього значно вищий. Але щодо самої гри, то ми, навіть за кількістю голевих моментів, не поступилися. Інша річ, що суперник реалізував практично всі моменти, які створив. Звідси й такий поганий для нас результат.

- Команда зараз дедалі частіше зазнає невдач, але вболівальники й надалі підтримують вас, кажучи, що якби не ви, то не бачити «Титану» навіть і першої ліги, не кажучи вже про блискучий старт у ній. Як оцінюєте їхню думку?

- Знаєте, вболівальники є різні. У нашому випадку вболівальники переважно доброзичливо ставляться до команди і розуміють усі наші нинішні негаразди в першій лізі. До слова, я теж читаю різні висловлювання в Інтернеті щодо «Титану». Часто трапляються й негативні точки зору щодо нашої команди. Та більше все ж хороших побажань. Зараз головне - віра в команду. Це для нас дуже важливо.

-Наступна гра - на виїзді проти «Динамо-2». Який результат влаштує в ній вашу команду ?
-Ми поїдемо за очками - по позитивний результат. Але давайте не забувати, що «Динамо» є «Динамо». До того ж, ми вперше гратимемо проти цієї команди. Цікаво, що на домашні ігри динамівців ходить чимало футбольних спеціалістів. Враховуючи, що «Титан» є дебютантом ліги, гадаю: матч зацікавить і їх, і вболівальників. А нам залишиться лише своєю грою приємно вразити людей.

-«Титан» гратиме вже втретє на тижні. Витримаєте такий темп?

-Ми готувалися до такого ритму ігор. В такій ситуації опинилося ще безліч команд, які грали в Кубку країни. Тому ми не стали винятком і витримаємо такий календар без проблем. Нині робимо все, аби команда повністю відновилася до наступної гри.


Анатолій ВОЛКОВ, газета «Український футбол»

Александр Тишура Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Волейбол | 02 мая 2024, 11:02 9

Лидер украинской команды – о будущем