Спортивні пріоритети Сумщини

Розмова з Головою Сумської обласної державної адміністрації Юрієм Чмирем

Голова Сумської обласної державної адміністрації Юрій Чмирь видав розпорядження про підтримку семи видів спорту і проведення змагань на завоювання кубка голови ОДА. Одним з найважливіших спортивних змагань вважає футбол. За нетривалий час перебування на посаді керівника області встиг відродити футбольну команду «Суми», яка була на межі виживання. Що спонукало до таких дій наймолодшого в Україні голову облдержадміністрації - в інтерв'ю для «Українського футболу».

-Юрію Павловичу, якими видами спорту захоплюєтеся особисто?

-Тривалий час займався легкою атлетикою. Виконав норматив кандидата в майстри спорту, а захоплююсь різними видами спорту. Найулюбленіші: легка атлетика, футбол, теніс, волейбол, баскетбол, гімнастика і біатлон. Нещодавно я був присутнім на нагородженні переможців Всеукраїнських змагань з літнього біатлону. І побачив, які там ролерні траси, яка в Токарях під Сумами чудова спортивна база. Плануємо відродити її, адже у нас великий потенціал розвитку цього виду спорту.
Ми побували також на стадіоні «Ювілейний», захопились грандіозністю цієї споруди. Такий же піднесений емоційний стан залишився після відвідин бази «Динамо», там де є ролерні траси з літнього біатлону, а взимку там будують лижні траси. Тому всі спортивні об'єкти, які нині має Сумська область, керівництво облдержадміністрації вважає фундаментом, центром інфраструктури для досягнення великих перемог.

-Вам подобається гра ПФК «Суми»?
-Аякже. Ще б не сподобалось. Команда виграє. Але кожна гра для команди важка. Суперники сумчанам дістаються достойні. Футбольна команда «Суми» нині оновлена, підтримана і має всі можливості для того, щоб перемагати.

-Перемога - це добре. Але на утримання команди необхідні значні кошти. Скільки?

-Три мільйони гривень.

-Де ж брати такі кошти? Це будуть бюджетні чи спонсорські вливання?
-Зобов'язання з утримання цього клубу взяло на себе ВАТ Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання ім. Фрунзе, яке стовідсотково буде займатися фінансуванням ПФК «Суми». Це сталося завдяки домовленості з Костянтином Григоришиним, який є співвласником заводу. Тому нині з фінансуванням немає жодних проблем, і в сезон команда ввійшла з чітким розумінням, що будуть кошти, буде й заробітна плата, і поточні витрати на забезпечення команди. Вона повністю сформована, і я, як почесний президент федерації футболу Сумщини, буду намагатися зробити все для того, щоб наші вболівальники приходили на стадіон і відчували справжнє свято.

-Після тривалої перерви виступів команди «Суми» трибуни стадіону заповнені, на жаль, лише частково. Чому така ситуація?
- На стадіоні 22 тисячі місць. Те, що навіть в сорокаградусну спеку вболівальники приходили підтримувати свою команду, головне! І вся західна трибуна, яка не на сонячному боці - заповнюється вщерть. Це, саме той показник, який свідчить, що люди завжди йдуть як на свято - дивитися гру, вболівати. Я запевняю, що коли буде нормальна погода, то трибуни стадіону будуть заповнені, як кажуть, по вінця. Бо ми сьогодні намагаємося популяризувати футбол, і передусім не тільки професіональний, а такий, щоб хлопці ходили на стадіон не лише дивитися на своїх кумирів, а й займатися фізкультурою та спортом, тримати себе в хорошій спортивній формі, позбавляючись поганих звичок.

-Яка подальша доля стадіону «Ювілейний»? Чула, він у стадії банкрутства.

-Стадіон «Ювілейний» та ПФК «Суми» повинні бути в одних руках. Я згоден з цією думкою. Але ж нині всі ходять навколо стадіону і кажуть: «Хто ж зможе погасити борги в 6,8 млн. грн.». Найголовніше ж, навіть, не погашення цих боргів, а подальше утримання його, відшкодування затрат на енергоносії, ремонт і т. п.

-А ви у дитинстві, грали у футбол?

-Аякже, грав. І грав, і стояв на воротах, і забивав. Хіба ж можна хлопчакам без дворового футболу. Саме з таких і виростають відомі на весь світ футболісти, як Михайло Фоменко та Олег Гусєв - вихованці сумського футболу, гравці київського «Динамо». Так буде і з нашою командою, бо імена Дмитра Козаченка, Юрія Войтовича, Максима Можаєва, Дмитра Бусаргіна та багатьох інших і їхнього тренера Ігоря Жабченка давно на слуху. Ми ж допоможемо, щоб ім'я кожного з гравців ФК «Суми» знали в Україні та за її межами як найкращих футболістів сьогодення.


Раїса ВОРОНЕНКО, газета «Український футбол»

Александр Тишура Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 27 апреля 2024, 17:15 0

Динамо гарантировано не опустится ниже 4-го места в таблице УПЛ 2023/24

Комментарии