ПТАШНИК:«Я б назвав цей матч не «дербі», а принциповою грою»

Розмова з головним тренером івано-франківського «Прикарпаття»

Напередодні 5-го туру редколегія знову отримала чималий вибір потенційних ключових протистоянь, однак спинитися вирішила саме на так званому «прикарпатському дербі» - матчі «Прикарпаття» та «Енергетика», Івано-Франківська та Бурштина, яке вже шостий сезон прикрашає першу лігу. Нині ці команди опинилися на дні турнірної таблиці, переймаються приблизно однаковими проблемами і мають не такий великий багаж. Однак для жанру «дербі» це все не настільки суттєво - ми добре розуміємо, що прикарпатські команди в будь-якому «агрегатному» стані вийдуть і покажуть надпринципову гру. Про передумови матчу туру просимо розповісти наставника «Прикарпаття» Сергія Пташника.

-Пане Сергію, наша газета після недовгих сумнівів обрала «прикарпатське дербі» матчем туру. Для вашої команди протистояння справді буде принциповим?
-Я не називав би цей матч «дербі» - не до вподоби мені це визначення. Скажімо так: це буде принциповий матч 5-го туру. Саме від цього й будемо відштовхуватися. Не секрет, що наші команди сусідні як за географічними, так і за турнірними показниками, тому поєдинок, поза сумнівом, спричинить підвищений інтерес і в глядачів, і в місцевої, обласної влад. Для нас це лише додаткова мотивація - і так, і так маємо грати.

-До матчу обидві команди підійшли із дискваліфікаціями. А яка ситуація з травмами?
-На жаль, є низка футболістів, які не гратимуть проти «Енергетика». Ніяк не вдається нам задіяти всіх старожилів та запрошених і зіграти тим складом, який є у моєму розумінні оптимальним. Але періоди діляться на хороші й не дуже, тому будемо працювати.

-Серед ваших новачків - чимало гравців, які не мали тривалий час ігрової практики або просто не грали із своїм новим колективом...
- Як ви знаєте, ми мали на підготовку до сезону лише тиждень. Вирішувалися глобальні питання - існувати команді чи ні. Нині все наче зрушило з місця, але слова - словами, а команду потрібно готувати. Ми вийшли на недільні цикли. Сподіваюся, налагодимо колектив. Новачки справді прийшли із неоднаковим ступенем готовності, але серед них більшість тих, можливості яких ми добре знаємо. А незіграність долається лише практикою.

-Ударну лінію вашої команди складають форварди Герасименко та Батальський. Чи задоволені їхньою грою?
-Як кажуть, форвардів за голами оцінюють. Це їхнє основне завдання. Герасименка я знаю ще за спільною роботою в «Факелі», він працьовитий нападник. Батальському поки важче.

-До команди повернулися кілька вихованців місцевого футболу. Як показує приклад «Буковини», в якій Гунчак одразу ж відзначився дублем, це правильний шлях?

-Думаю, це абсолютно вірний підхід керівництва клубу й команди. Рано чи пізно нашим хлопцям, котрих багато грає по всій Україні, потрібно буде догравати, то чому б не допомогти рідній команді? Для футболу патріотизм - дуже важливе поняття. Інша річ - ми з вами пригадали кількох наших вихованців, які грають на найвищому рівні. Той же Худоб'як, який відкрив лік голам в прем'єр-лізі, це моя гордість, я радий за нього й бажаю йому не швидко повертатися на наші горизонти, хай ще своє в еліті скаже. Нині повернулися до нас Ковалюк, Канюк. Є ще Гальчук - капітан ФК «Львів», за діями якого приємно спостерігати. Думаю, й глядачам цікавіше буде ходити на команду, де грають свої, франківські люди.

-Чи стежите за групою «А» другої ліги? Ось, наприклад, тернопільська «Нива», яка ще рік тому виступала в першій лізі, зробила ставку на місцевих юних гравців. Шлях правильний, але ж яке гнітюче враження цього сезону справляє західноукраїнський дивізіон!
- Грали ми з ними перед сезоном. У них молодий тренер, який виступав за цю команду й знає тернопільський футбол. Звісно, нестача коштів губить наш західноукраїнський футбол, навіть на обласні команди нині потрібні чималі кошти, які, образно кажучи, вкопуються в землю, не повертаючись. Тернопільцям лишається перетерпіти цю ситуацію. Головне, що команда є, а кошти, можливо, акумулюються за цей час. Як приклад - нинішня «Буковина» чи наш колишній «Факел». Також були в кепській ситуації, а таки відновилися.

-Навіть боюся запитувати про чутки довкола вашого нового спонсора...

-Це питання не до тренерів чи гравців. Ми чекаємо й сподіваємося, що таки допоможуть заможні люди нашому футболу.


Артур ВАЛЕРКО, газета «Український футбол»

Александр Тишура Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 08 мая 2024, 07:01 3

Андрей Лунин вряд ли перейдет в «ПСЖ»