Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 20 травня 2022, 11:50
22591
0

Оце так поворот. День 85. Молдова вимагає від рф забиратися з Придністров'я

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за четвер, 19 травня

| Оновлено 20 травня 2022, 11:50
22591
0
Оце так поворот. День 85. Молдова вимагає від рф забиратися з Придністров'я
presedinte.md. Майя Санду

85-й день війни. 19 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 19 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

22:20. Володимир Зеленський: «Ціна перемоги – десятки тисяч життів»

Президент Володимир Зеленський заявив, що перемога у війні за свою Незалежність коштуватиме Україні десятки тисяч життів:

«Ця війна – це, безперечно, війна за Незалежність. Можна сміливо сказати, що це відкладена війна. Відкладена на 30 років, враховуючи, як ми здобули Незалежність у 1991-му. Або – на сотню років, з огляду на попередню нашу історію.

Я не сумніваюся, що ми виграємо, і це буде в нашій історії так само, як і в історії інших країн, які боролися за незалежність та перемогли, які перестали бути прохачами, а стали суб'єктами.

Але ми маємо пам'ятати, що ціна всього цього – це десятки тисяч життів. Життя всіх, хто був убитий ворогом. Десятки тисяч».

21:30. Бійці Азова вийшли на зв'язок: командування знаходиться на заводі Азовсталь

Заступник командира полку Азов Святослав Паламар повідомив, що керівництво і станом на 19 травня знаходяться на території заводу Азовсталь.

Паламар, позивний Калина (УП): «Сьогодні (19 травня) 85-й день війни. Я та командування знаходимося на території заводу Азовсталь. Триває певна операція, деталей якої я не оголошуватиму. Дякуємо всьому світу, дякую Україні. Побачимося».

21:00. Сенат США остаточно схвалив виділення Україні $40 млрд допомоги

Більшість членів Сенату США у четвер, 19 травня, підтримали надання допомоги Україні на суму близько 40 млрд доларів. Пакет допомоги був схвалений 86 голосами, 11 сенаторів були проти (УП).

Законопроект буде відправлений до Білого дому для негайного підписання президентом США Джо Байденом, оскільки Вашингтон поспішає продовжити військову допомогу Україні. Проект про надання Україні цього пакету допомоги раніше затримав сенатор Ренд Пол, республіканець від Кентуккі.

Представник Пентагону Джон Кірбі раніше цього місяця сказав, що фінансування для швидкого надання зброї Україні, яке використав Байден останнім часом, вичерпається до третього тижня травня, якщо не виділити нові кошти.

Пакет передбачає майже 20 млрд доларів на Пентагон – на три мільярди більше, ніж спочатку попросив Білий дім, у тому числі 6 млрд прямої допомоги з безпеки та 9 млрд на поповнення складів зброї, яка спрямовується Пентагоном Україні.

Крім того, у пакеті 4 млрд доларів для України та інших країн, на які впливає війна, для допомоги із закупівлі зброї, 8,8 млрд прямої економічної підтримки для України, а також кошти на відновлення роботи посольства, документування військових злочинів та заходи щодо запобігання витоку ядерного палива.

Палата представників ухвалила законопроект 11 травня. 13 травня лідери демократів та республіканців намагалися домовитися про прискорене ухвалення цього законопроекту в Сенаті. Втім, ці зусилля були заблоковані сенатором-республіканцем Рендом Полом, який вимагав включити до законопроекту норму про призначення спеціального федерального наглядового органу, який би стежив за використанням цих коштів.

20:35. США виділять Україні ще $100 млн воєнної допомоги

Президент США Джо Байден може підписати рішення про додаткову військову допомогу Україні у розмірі 100 млн доларів (Reuters).

Президент США Джо Байден вже у четвер може підписати військову допомогу Україні у розмірі 100 млн доларів, включаючи додаткові артилерійські боєприпаси та контрбатарейні радари, щоб допомогти Києву відобразити вторгнення росії.

На початку травня США виділили Україні військову допомогу на $150 млн, відповідно до спеціальних повноважень президента США щодо вилучення зброї із запасів Пентагону швидко, без тривалих погоджувальних процедур.

Після цього держсекретар Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін спільно написали лідерам Конгресу, закликаючи їх виділити додаткові асигнування для України до 19 травня, щоб адміністрація надавала безперебійну критичну військову підтримку українцям.

20:10. На зустрічі G7 планують узгодити 18,4 млрд доларів для України

На зустрічі країн Великої Сімки та міжнародних фінансових інституцій у четвер було погоджено виділення для України 18,4 млрд доларів для фінансування бюджету на найближчі три місяці (Reuters, УП).

«Ми мобілізували 18,4 млрд доларів бюджетної підтримки, у тому числі 9,2 млрд доларів, оголошених напередодні Петерсберзької зустрічі, щоб допомогти Україні закрити дефіцит фінансування та продовжити забезпечення надання базових послуг українському народу», – заявляють міністри фінансів та керівники центральних банків G7 у проекті документа.

Така сума необхідна для функціонування України у травні, червні та липні з урахуванням розрахунків уряду та МВФ, Світового банку щодо потреби у щомісячному фінансуванні бюджету на 5 млрд доларів. Очікувалося, що посли G7 узгодять суму в 15 млрд доларів, проте допускалося, що у фінальному рішенні вона буде вищою завдяки підтримці багатосторонніх банків розвитку.

19:50. Генштаб: окупанти зосередилися на Донецькому напрямку

російські війська зосередили зусилля на Донецькому напрямку, де активізували наступальні та штурмові дії.

Зведення Генштабу ЗСУ: Основні зусилля противник зосереджував на Донецькому напрямку, де застосовував авіацію, артилерію та міномети.

Ворог обстріляв з артилерії та мінометів прикордонні населені пункти Сумської області: Есмань, Сопіч та Середина-Буда.

19:20. Луганщина: у Сєвєродонецьку обстрілюють будинки, 12 загиблих, понад 40 поранених

Внаслідок російських обстрілів у Сєвєродонецьку Луганської області у четвер, 19 травня, за попередніми даними, 12 жителів загинули та понад 40 поранені.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Орки з самого ранку почали хаотично розстрілювати обласний центр із важкого озброєння. Обстріл триває і зараз. Здебільшого – цілеспрямовані влучання саме по житлових будинках.

Наразі є 12 убитих та понад 40 сєвєродончан, які отримали поранення, їм надають медичну допомогу».

Гайдай зазначив, що дані щодо загиблих та постраждалих ще уточнюються, адже обстежити територію під обстрілами неможливо. Раніше Гайдай розповів, що 19 травня із Сєверодонецька під обстрілами змогли вивезти 37 людей.

18:40. Столтенберг: наступ Росії на Донбасі зупинився, проте війна може бути довгою

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що наступ росії на Донбасі зупинився, однак це не означає, що Росія відмовилася від своїх стратегічних цілей:

«Росія не змогла досягти своїх стратегічних цілей в Україні. Їй довелося покинути Київ та Харків, їхні околиці, а наступ на Донбасі застопорився. Але ми не вважаємо, в той же час, що Москва відмовилася від своїх стратегічних цілей, тому ми повинні бути готові до довгої війни, що ця війна триватиме тривалий час.

Союзники НАТО повинні бути готовими підтримати Україну протягом тривалого періоду. Важливо не спекулювати надто з цього питання. Війни завжди непередбачувані, тому ми маємо бути готові».

Днями Столтенберг сказав, що Україна здатна перемогти у війні із росією.

18:00. У Запорізькій області окупанти не пропускають людей на блокпосту: у черзі понад тисячу авто

У місті Василівка Запорізької області перед блокпостом окупантів знаходяться понад тисячу автомобілів, які російські військові не пропускають ні на підконтрольну Україні територію, ні у зворотному напрямку.

Заступник голови Запорізької ОВА Злата Некрасова: «На даний момент у Васильківці перед блокпостом рф знаходяться понад 1000 машин, яких не пропускають на підконтрольну територію України та на окуповану територію. В обидві сторони не пропускають окупанти».

За словами Некрасової, у машинах знаходяться жінки та діти. Запорізька ОДА забезпечила доставку води та їжі людям.

17:40. За останні 2 тижні ЗСУ звільнили 23 населені пункти в Харківській області

З 5 травня підрозділи Збройних сил України звільнили з-під російської окупації 23 населені пункти Харківської області.

Зам. начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України Олексій Громов:

«На Харківському напрямку з 5 травня вже звільнено 23 населені пункти з-під російської окупації. Ворог намагається стримати наступ наших військ. росія не припиняє обстрілу Чернігівської та Сумської областей, щоб відвернути наші сили від основних напрямків.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля у веденні бойових дій на сході нашої країни. Його декларована мета так званого другого етапу спеціальної операції залишається без змін – окупація Донецької та Луганської областей у межах адміністративних кордонів.

Так, зараз на Донецькому напрямку угруповання противника намагається вести наступальні дії вздовж усієї лінії зіткнення. Противник завдає вогневої поразки із застосуванням мінометів, артилерійських систем, РСЗВ за підтримки авіації з метою завдання втрат нашим військам, виснаження нашого особового складу, руйнування фортифікаційних споруд наших підрозділів.

Наразі тривають активні бої на Сєверодонецькому, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямах. У ворога поступово вичерпується наступальний потенціал. На інших напрямках росіяни зберігають загрозу наступу, щоб не допустити перекидання підрозділів ЗСУ».

17:00. Танковий цвинтар: наслідки провальної переправи росіян через Сіверський Донець

У мережі з'явилося відео місця, де українська армія розбила росіян під час спроби переправи через річку Сіверський Донець на Луганщині 11 травня, коли окупанти втратили понад 80 одиниць техніки.

З 5 по 12 травня окупанти хотіли перейти річку Сіверський Донець, задіявши танковий полк. На відео видно, що лишилося від російських танків. На деяких – білі написи ZOV, на інших – літера О. Форсування Сіверського Дінця російськими військами припинилося 13 травня.

16:30. Червоний Хрест реєструє всіх бійців, що виходять із заводу Азовсталь

Команда Міжнародного комітету Червоного Хреста заявляє, що цього тижня зареєструвала сотні українських військовополонених із заводу Азовсталь у Маріуполі. У вівторок, 17 травня, МКЧХ на прохання сторін розпочав реєстрацію бійців, які залишають завод Азовсталь, у тому числі поранених. Операція тривала в середу, 18 травня, і ще тривала в четвер, 19 травня. МКЧХ не перевозить військовополонених у місця їх утримання.

Процес реєстрації, якому сприяв МКЧХ, передбачає заповнення форми з особистими даними, такими як ім'я, дата народження та найближчий родич. Ця інформація дозволяє комітету відстежувати тих, хто був захоплений, і допомагати їм підтримувати зв'язок зі своїми сім'ями.

Відповідно до мандату, наданого МКЧХ державами згідно з Женевськими конвенціями 1949 року, комітет повинен мати негайний доступ до всіх військовополонених у всіх місцях їх утримання. МКЧХ має бути дозволено опитувати військовополонених без свідків, а тривалість та частоту цих відвідувань не повинні надмірно обмежувати.

Коли дозволяють обставини, кожна сторона конфлікту має зробити все можливе для пошуку та збирання загиблих, додають в організації. МКЧХ підтримує конфіденційний діалог із сторонами конфлікту щодо їх зобов'язань з міжнародного гуманітарного права. Червоний Хрест не повідомляє, скільки точно бійців із Азовсталі зареєстровано.

Раніше цього дня російські пропагандисти заявили, що представники Києва та Червоного хреста відвідали полонених українських бійців і переконалися, що їх утримують у нормальних умовах. За твердженням Міноборони Росії, за попередню добу з Азовсталі вийшов ще 771 боєць полку Азов, а всього з 16 травня в полон здалися 1730 бійців, у тому числі 80 поранених. 18 травня повідомлялося, що із заблокованого заводу вийшло 959 бійців.

15:40. СБУ затримала брата Царьова на спробі організувати диверсію

За даними української спецслужби, цей родич колишнього народного депутата-зрадника, ініціатора Новоросії та поплічника президента-втікача Януковича Олега Царьова намагався організувати диверсійну діяльність у Дніпропетровській області.

СБУ: Після повномасштабного вторгнення він був упевнений у швидкій перемозі росії, чекав на окупацію регіону та обіцяну йому посаду. А саме – крісло голови Дніпропетровської ОДА.

Коли надії на безперешкодний прихід росіян не виправдалися, він почав отримувати вказівки від кураторів. Зокрема його завданням було дестабілізувати ситуацію в регіоні за рахунок проведення серії вибухів на об'єктах транспортної та критичної інфраструктури.

Співробітники СБУ встановили за ним контроль ще на первинному етапі підривної діяльності та запобігли наслідкам. У ході обшуків виявили у сховані зброю та боєприпаси, тротилові шашки для здійснення диверсій, банківські картки та паспорти громадянина рф.

За даними слідства, брат Царьова проживав у Дніпрі з часів Революції Гідності. При цьому він не поділяв суспільних настроїв і бажав повернення президента, якого він знав особисто, і при якому його родич був впливовою особою. Всі ці роки він вів тихий і непримітний спосіб життя, підтримував активний зв'язок із братом, що ховався на території рф. Наразі фігуранту оголошено підозру за статтею диверсія.

15:10. У Харкові знесли пам'ятник князю Невському

19 травня у Харкові знесли пам'ятник князю Олександру Невському на вулиці Академіка Павлова.

На відео видно, що монумент прив'язали трос, після чого за допомогою вантажівки звалили його з постаменту. Навколо пам'ятника стояла група людей у військовій формі. Хто саме зніс монумент, наразі невідомо.

14:30. Кулеба: Україні не потрібні сурогати статуса кандидата на членство в ЄС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна розраховує на набуття статусу кандидата на членство в ЄС, а спроби запропонувати натомість інші формати сприймаються образливо:

«Стратегічна двозначність щодо європейської перспективи України, якої дотримуються деякі європейські столиці останніми роками, зазнала невдачі і має припинитися. Це тільки заохотило путіна.

Нам не потрібні сурогати статусу кандидата на членство в ЄС, які демонструють другосортне ставлення до України та ображають почуття українців».

14:00. росіяни знову атакували Бахмут: з-під завалів діставали людей

Росіяни завдали чергового авіаудару по Бахмуту, снаряди влучили у п'ятиповерхівку, приватний будинок та адміністративну будівлю.

Голова Донецької ОДА Павло Кириленко: «У приватному будинку рятувальники витягли з-під завалів 6 людей, їх стан – задовільний. У п'ятиповерхівці знищено цілий під'їзд, але, за попередньою інформацією, постраждалих немає.

Прошу тих, хто має можливість, залишити Донбас – у регіоні немає безпечних місць. росіяни продовжують стріляти по цивільних, але своєчасна евакуація дозволяє нам врятувати сотні життів. З 73 тисяч жителів Бахмута зараз у місті залишаються трохи більше 20 тисяч – завдяки цьому нам вдається уникати тієї кількості жертв, на яку сподівається ворог».

13:20. Канцлер Німеччини: путін не диктуватиме умови миру

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, виступаючи в Бундестазі, пообіцяв Україні подальшу допомогу в захисті від нападу росії та заявив, що путін не зможе диктувати умови миру:

«путін, як і раніше, вважає, що може бомбити і диктувати світ. Але він помиляється. Так само, як він помилявся щодо рішучості українців та єдності наших спілок. Тому що українці цього не сприймають, і ми теж.

Тільки коли путін зрозуміє, що не може зламати обороноздатність України, він буде готовий серйозно вести мирні переговори. Для цього важливо посилити військову допомогу Києву».

Позицію уряду Німеччини – підтримка України, зокрема в постачанні озброєнь, включаючи важку техніку. Навіть якщо одні вважають, що підтримка не заходить далеко, а інші, що занадто далеко. У нас у всіх – одна спільна мета: росія не повинна виграти цю війну. Україна має вижити.

Федеральний уряд надає Україні військову підтримку, обдуману, виважену та ретельно скоординовану на міжнародному рівні. Допомога країні, яка зазнала жорстокого нападу, щоб допомогти їй захистити себе, не є ескалацією».

12:40. Подоляк: Не пропонуйте Україні припинення вогню без виведення військ рф

Переговорник із росією та радник голови ОП Михайло Подоляк просить не пропонувати Україні припинення вогню без тотального виведення військ рф:

«Не пропонуйте нам припинення вогню – це неможливо без тотального виведення військ рф. Українське суспільство не цікавить новий Мінськ і повернення війни за кілька років.

Поки росія не готова повністю звільнити наші землі, наша переговорна платформа – зброя, санкції та гроші».

12:10. Розвідка Британії: в рф звільнили топ-командиров за провали в Україні

В рф останні тижні звільнені високопоставлені командири, які, як вважається, погано діяли на початкових етапах вторгнення в Україну, йдеться в щоденному зведенні британської розвідки.

Генерал-лейтенант сергей кісель, який командував елітною 1-ю гвардійською танковою армією, відсторонений від посади за нездатність захопити Харків. Віце-адмірал ігор осіпов, який командував чорноморським флотом рф, також, ймовірно, був зміщений з посади після затоплення крейсера Москва у квітні. Начальник генштабу рф валерій герасімов, ймовірно, залишається на своєму посту, але незрозуміло, чи зберігає він довіру путіна.

У звіті сказано: «Культура приховування та пошуку цапів-відбувайлів, ймовірно, поширена в російській військовій системі та системі безпеки. Багато офіційних осіб, причетних до вторгнення в Україну, ймовірно, все більше відволікатимуться на спроби уникнути особистої провини за оперативні невдачі росії.

Це, ймовірно, створить додаткове навантаження на російську централізовану модель управління та контролю, оскільки офіцери все частіше прагнуть перекласти ухвалення ключових рішень на начальство. У цих умовах росії буде складно повернути собі ініціативу».

11:40. У Зеленського пояснили, чому воєнний стан буде продовжено одразу на 3 місяці

Представник президента в Конституційному суді Федір Вениславський пояснив, що воєнний стан буде продовжено одразу на 3 місяці, оскільки контрнаступ вимагає більше часу, ніж оборона. Також Рада може будь-якої миті скасувати воєнний стан:

«З 24 лютого ми вже двічі продовжували воєнний стан. Наразі ми розуміємо, що ворог зосередився на будівництві фортифікаційних укріплень на тимчасово контрольованих територіях.

Перехід у контрнаступ – це складніші завдання, ніж оборона. Тому маємо усвідомлювати, що звільнити всю територію України протягом найближчого місяця ми навряд чи зможемо».

Якщо менш ніж за три місяці вдасться звільнити Україну, то Рада просто скасує воєнний стан. За його словами, є ще й юридична складова такого рішення. Коли президент запроваджує правовий режим воєнного стану, а парламент затверджує, Україна має інформувати ООН про обмеження конституційних прав і свобод, які запроваджуються в умовах воєнного стану.

Президент України Володимир Зеленський пропонує продовжити термін дії воєнного стану та нові часові рамки проведення загальної мобілізації майже до кінця літа.

11:00. Росія вже втратила 28,5 тисяч солдатів і 203 літаки

Росія за 85 діб загарбницької війни в Україні вже втратила 28,5 тисяч військових, 203 літаки, 1254 танки та 595 артилерійських систем.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 19.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 28500 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1254 (+3) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3063 (+20) од.,
  • артилерійських систем – 595 (+9) од.,
  • РСЗВ – 199 (+0) од.
  • засобів ППО – 93 (+2) од.,
  • літаків – 203 (+1) од.,
  • вертольотів – 167 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 455 (+14) од.,
  • крилатих ракет - 103 (+1) од.,
  • кораблів/катерів – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2157 (+20) од.,
  • спеціальної техніки – 43 (+0).

Найбільші втрати ворога минулої доби були на Слов'янському, Криворізькому та Запорізькому напрямках.

09:40. У Пентагоні відзначають зменшення масштабів дій російської армії в Україні

У Пентагоні зазначили, що рф останнім часом знизила масштаби своїх дій, що демонструє зменшення амбіцій (Washington Post, УП), повідомив представник міністерства оборони США.

російські війська працюють меншими групами зі значно меншими завданнями – замість з'єднань по кілька сотень людей дії проводяться групами від декількох десятків до сотні військових. Також, якщо йшлося про великі міста і цілі шматки території, зараз зусилля зосереджуються на певних селах або перехрестях доріг.

Британська розвідка днями повідомляла, що наступ рф на Донбасі втратив темп і не зможе відновитися як мінімум протягом місяця, а системні проблеми продовжують наростати. За їх оцінкою, просування військ рф може ускладнювати втрату мостового обладнання та безпілотників, постійний низький бойовий дух та зниження боєздатності підрозділів, які неможливо швидко замінити.

08:30. росіяни обстріляли Сєвєродонецьк: 4 загиблих

Чотири людини загинули та ще троє отримали поранення внаслідок російських обстрілів Сєвєродонецька Луганської області 18 травня.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай: «Сєвєродонецьк обстрілювали з самого ранку. Десь через потужні обстріли рятувальники не в змозі були виїхати на місця загоряння по дві години.

Пошкоджено щонайменше 8 будинків, деякі з них горіли – окремі квартири та цілі під'їзди. 18 травня у місті загинули 4 особи, поранено ще троє. Усі – вранці та у старих районах міста».

07:00. Президент Молдови вимагає від рашистів забиратися з Придністров'я

Президент Молдови Майя Санду, виступаючи в Європарламенті, вимагає вивести російських військових з Придністров'я.

Молдовський президент наголосила, що наразі немає безпосередньої загрози того, що країна буде втягнута у війну в Україні (point.md, УНІАН). Санду нагадала, що Молдова – нейтральна країна:

«Хоча, щоб по-справжньому бути нейтральним, необхідно вивести російські війська з нашої території. Тому що їхня присутність фундаментально порушує наш нейтральний статус та незалежність.

Придністровський конфлікт є одним із численних викликів для Молдови. Ми налаштовані вирішити це питання мирним шляхом із збереженням суверенітету та територіальної цілісності Молдови. Ми не хочемо війни чи дестабілізації.

росія напала на сусідню державу, як це робили країни у минулому, і вкинула у безмежну трагедію народи України та всього європейського континенту. Вони хотіли перетворити Україну на те, чим ніхто не хотів би стати – геополітичний придаток сильнішого сусіда. Ми всі сподівалися і чекали, що ці часи вже ніколи не повернуться. Але вони повернулися».

Майя Санду підкреслила, що Молдова підтримує суверенітет і територіальну цілісність України: «Крим – Україна, Донбас – Україна, Київ – Україна, і завжди будуть Україною».

06:40. Ранкове зведення Гештабу ЗСУ

На 4 напрямках східних рубежів захисту України російські загарбники безуспішно намагалися вести наступальні та штурмові дії.

Генштаб ЗСУ: Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Основні зусилля супротивник зосереджується на Донецькому напрямі».

05:30. На півдні ЗСУ за добу вразили 90 цілей ворога

На захисті південних рубежів України українські військові завдали поразки 90 цілям на ворожих позиціях.

ОК Південь: На лінії зіткнення в Херсонській та Миколаївській області у противника просування з позицій немає. Ракетно-артилерійськими підрозділами ОК Південь у взаємодії з авіацією протягом поточної доби завдано поразки за 90 цілями на позиціях противника.

В результаті підтверджено попадання у 20 загарбників, 2 самохідні артустановки, автомобільну та броньовану техніку. Остаточні втрати уточнюються. У Чорному морі триває маневрування 2 загонів бойових кораблів, які утримують блокаду українських портів та цивільного судноплавства. На 4 кораблях – у готовності до застосування понад 30 крилатих ракет.

04:50. Над Харківщиною збили літак рф, пілоти катапультувалися

Минулої доби українська авіація знищила близько 20 броньованих машин ворога, а зенітні ракетні війська збили російський винищувач над Харківщиною.

Спікер Повітряних сил Юрій Ігнат: «18 травня ударна авіація Повітряних сил під прикриттям винищувачів завдала ударів по накопиченню ворожої техніки. За попередніми даними, знищено близько 20 броньованих машин, живу силу та боєприпаси ворога.

Підрозділами зенітних ракетних військ на Дніпропетровщині знищено крилату ракету, а на Харківщині – винищувач-бомбардувальник Су-34. Дані перехопленого радіообміну свідчать, що спалахнув двигун російського літака і пілоти катапультувалися!»

03:30. Весь вечір росіяни били Сумщиною з різної зброї

Увечері 18 травня вздовж усього кордону Сумщини точилися масові обстріли з території рф.

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький: «Руські вороги немов збожеволіли, тривали обстріли вздовж усього кордону Сумщини:

Близько 17:30 було 10 вибухів на Глухівщині. Вогонь вів ворог із території рф. Майже о 20 годині у Великописарівській громаді 6 мінометних прильотів від росіян. Близько 22 години з території Росії працювали САУ на Білопільщині. Водночас по території Путивльщини з території Росії ворог відкривав автоматні черги.

Близько 22:00 з рф стався артобстріл території Білопільського товариства. Масований обстріл з артилерії та стрілецької зброї тривав близько півгодини. Також майже о 22:30 ворог з території росії відкрив вогонь із САУ по території Путивльської громади.

Ми відповідали на ворожі дії належним чином. Попередньо втрат та постраждалих немає. Інформація уточнюється».

02:50. ЗМІ Росії: 89 бійців із Азовсталі доставили до Таганрогу

Російські ЗМІ з посиланням на джерела повідомили, що 89 українських захисників, який вивезли з маріупольського заводу Азовсталь, доставили до Таганрогу.

Співрозмовника ЗМІ: «До нас привезли 89 осіб, практично всі – комбатанти [учасники бойових дій]. З Таганрога їх розподілятимуть далі. В області теж наша частина (українських військових) залишиться. Вони є важливим об'єктом (для обміну).

Керівник ростовської Громадської спостережної комісії Ігор Омельченко у коментарі ЗМІ припустив, що українських військових розмістили у таганрозькому СІЗО-2. Ще одне російське джерело припустило, що українських захисників судитимуть у Росії.

02:10. Кулеба пояснив, що Україна вважатиме перемогою у війні проти рф

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що підсумком війни для України має стати звільнення окупованих територій та виплата відшкодувань росією:

«Перемога – це звільнення окупованих територій, включаючи Крим та Донбас. Виплата репарацій. Засудження військових злочинців і скоїли злочини проти людяності. Закріплення місця України у європейській інтеграції. Це чотири елементи, які для мене є невід'ємною складовою перемоги.

Кожна війна закінчується дипломатією, і в будь-якому разі будуть переговори з росією. Нам доведеться подолати багато емоцій після всіх злочинів, скоєних росією, але якщо є шанс покінчити з війною та звільнити окуповані території, ми готові сідати з росіянами за стіл переговорів».

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 85-го дня війни, 19 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.