Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 11 травня 2022, 03:07
11141
0

День ганьби рф. День 75. Орки проводять парад на килимах і пральних машинах

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 9 травня

| Оновлено 11 травня 2022, 03:07
11141
0
День ганьби рф. День 75. Орки проводять парад на килимах і пральних машинах
Карикатура

75-й день війни. 9 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 9 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:20. Орки знову обстрілюють Одесу, горить торговий центр

Росіяни у понеділок увечері, 9 травня, знову здійснили ракетну атаку на Одесу.

Очевидці повідомляють щонайменше про чотири вибухи в місті.

ФОТО. В Одесі горить торговий центр

23:00. На Азовсталі залишається більше сотні цивільних

На території комбінату Азовсталь у Маріуполі досі перебуває понад сотня цивільних осіб.

Глава Донецької ОВА Павло Кириленко в ефірі телемарафону сказав: На Азовсталі ще більше сотні цивільних точно залишилося. Загалом у Маріуполі залишається до 100 тисяч людей. Досить важко сказати, хто з них хоче виїхати».

Коментуючи інформацію про відновлення обстрілів Азовсталі з боку росіян, Кириленко зазначив: «Простіше сказати, коли там обстрілів не відбувається, ніж коли вони відбуваються. Авіація та артилерія працюють там практично постійно. Зупинки та затишшя – коли відбуваються евакуаційні заходи або з самої Азовсталі або близько йде евакуація місцевих мирних жителів».

22:30. Сюрприз оркам на 9 травня. Байден підписав закон про ленд-ліз для України

Президент США Джо Байден підписав закон про постачання Україні озброєнь за ленд-лізом, повідомила прес-служба Білого дому.

Закон про ленд-ліз для України спростить отримання військової допомоги від країн Заходу.

Нещодавно Палата представників парламенту США схвалила законопроект про ленд-ліз, який дозволить більш ефективно відправляти зброю, боєприпаси та обладнання в Україну.

Документ, відомий як Закон про ленд-ліз на захист демократії в Україні від 2022 року, прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання та інших критичних постачань за рахунок скорочення бюрократичної тяганини.

Закон дозволяє де-факто дарувати обладнання з умовою, що країни-отримувачі виплатять їх вартість США пізніше.

Символічно, що Джо Байден підписав закон саме 9 травня, особливо святковий день для росії.

Президент України Володимир Зеленський подякував Президенту США Джо Байдену за підписання ленд-лізу: 

«Вдячний Президенту США і народу США за підтримку України в боротьбі за нашу свободу та майбутнє. Підписання сьогодні закону про ленд-ліз – історичний крок. Переконаний, що ми знову разом переможемо. І захистимо демократію в Україні та в Європі. Як і 77 років тому».

21:20. Орки увечері 9 травня Кинджали обстріляли Одеську область

Ввечері 9 травня російські загарбники влаштували черговий обстріл на Одещині, ворожі цілі перехоплює українська протиповітряна оборона.

Представник Одеської ОВА Сергій Братчук: «Ворог продовжує інтенсивно обстрілювати наш регіон та місто ракетами. У ніч на понеділок працювала наша система ППО, дякую нашим хлопцям за збитий ворожий безпілотник. Потім вранці прилетіли 4 ракети до Одеського регіону, пошкоджено об'єкти інфраструктури. Йдуть відновлювальні роботи.

І вже увечері ворог знову обстріляв нашу область. Знову добре працюють наші хлопці із ППО. росіяни активізували повітряну розвідку та атакують в інформаційному полі. Закликаю жителів Одещини не вірити фейковим повідомленням».

ОК Південь: «По Одеській області завдано чергового ракетного удару. Три ракети типу Кинжал випущені з літака стратегічної авіації Ту-22. Зафіксовано потрапляння до об'єктів туристичної інфраструктури. Зруйновано 5 будівель.

Пожежу ліквідовано, постраждали 2 особи, доставлені до лікарні. Триває розбір завалів, з-під яких врятовано собаку. На місці злочину росії проти України працює слідчо-оперативна група Нацполіції».

20:30. США завезли в Україну майже всі обіцяні гаубиці та боєприпаси до них

Майже всі гаубиці калібру 155 мм типу М777, які адміністрація президента США ухвалила надати Збройним силам України, вже перевезено на територію України.

Неназваний чиновник Пентагону в коментарі CNN сказав журналістам, що США перевезли в Україну вже понад 85 з 90 гаубиць, які обіцяла адміністрація президента надати Україні. Також в Україну завезли понад 110 тисяч боєприпасів до цих гаубиць із обіцяних 184 тисяч.

Вже понад 310 українських артилеристів завершили курс навчання зі стрільби з цих гаубиць, і ще понад 50 зараз проходять це тренування зі стрільби з гаубиць. Крім того, десятки українських військових проходять навчання з користування американськими БТР, баражувальними дронами Phoenix Ghost, протиавіаційними радарами тощо.

За словами чиновника Пентагону, останнім часом 13 постачань із 7 країн надійшли до пунктів відправлення в Україну. У них увімкнули броньовані автомобілі, електрогенератори, радари, гвинтівки, і одна країна передала ще кілька гаубиць.

19:50. Незважаючи на постійні обстріли, над Азовсталлю майорить український прапор

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко опублікував відео українського прапора над заводом Азовсталь, де понад 70 днів обороняються захисники міста:

«Маріуполь. Азов-Сталь. Сьогодні. 9 травня 2022 року. 75-й день опору. Незламний і непокірний. Х@й їм, а не Маріуполь.

Земний уклін усім нашим захисникам Маріуполя. Вашому подвигу немає синонімів. Ми всі у безоплатному боргу перед вами».

19:00. Генштаб: Триває бій за Рубіжне, ворог відновив обстріл Азовсталі

Генштаб ЗСУ: У Рубіжному Луганській області тривають бої, ворог відновив обстріл комбінату Азовсталь у Маріуполі.

18:10. МОУ: у росії ще є потужності та запас комплектуючих, щоб виробляти ракети

За даними Міноборони України, рф вистріляла приблизно половину наявних ракет, але має потужності і певний запас комплектуючих, щоб виробляти нові.

Заступник міністра оборони Ганна Маляр відповіла на запитання щодо даних британської розвідки, згідно з якими в росії серйозно зменшилася кількість високоточних боєприпасів, тому вона використовує для бомбардувань застарілі ракети та бомби.

«Ми також оголошували, що, за нашими даними, там більше половини ракет уже запущено. І цифри називали скільки там ракет – близько 2 тисяч. Але. Важливо розуміти, що в росії є ресурс для того, щоб воювати далі, адже пройшов невеликий термін [75 днів].

У той же час, якщо ми говоримо про виробництво ракет, яке вони мають, у них ще є ресурс закуплених раніше, до санкцій, комплектуючих. Тому на якийсь час у них також є можливість їх виробляти.

Звичайно, це зовсім не та швидкість, вони не зможуть відновити за кілька місяців усе, що вони вже вистріляли. Але якийсь час за інерцією вони ще мають можливість використовувати цю зброю, використовувати ракети».

17:30. Артилерію на півночі Криму окупанти приготували до боїв за Херсонську область

У Міністерстві оборони України заявляють, що російські окупанти підтягли додаткові підрозділи артилерії на північ від Кримського півострова для майбутніх боїв за Херсонщину.

Спікер Міноборони Олександр Мотузяник: «Такі дії супротивника переслідують кілька цілей. Безумовно, це і так званий маневр, це нарощування сил, щоб підрозділи ЗСУ, які перебувають у певних районах, перебували там і не переміщалися в інші операційні зони, це сковування військ.

По-друге, як ми знаємо, росія ставить за мету, окрім Донецької та Луганської областей, захопити ще й Херсонську область. Тому, швидше за все, ми очікуємо, що ця техніка може бути використана противником».

16:50. Сапери повністю перевірили Ірпінь

Мер Ірпіня Олександр Маркушин повідомив, що станом на 9 травня сапери поверхово обробили 100% міста.

«На сьогоднішній день 100% нашого міста поверхово оброблені саперами. Однак, якщо ви де-небудь виявите підозрілі предмети, у жодному разі не чіпайте їх руками».

Частину небезпечних знахідок українські рятувальники вже знищили.

15:30. Голова Євроради приїхав відзначати День Європи до Одеси

Глава Європейської Ради Шарль Мішель 9 травня прибув до Одеси, щоб відзначити День Європи:

«Я приїхав святкувати День Європи до Одеси, міста, де Пушкін сказав, що Європу можна відчути. І де сьогодні український народ захищає свої пам'ятники від куль та ракет та свою свободу від російської агресії. Ви не самі. ЄС підтримує вас».

ФОТО. Шарль Мішель та Денис Шмигаль. Хто з них де? 😀

15:00. Україна заповнила фінальну частину опитувальника ЄС для статусу кандидата

Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника для набуття статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Президент Володимир Зеленський продемонстрував другу частину заповненого опитувальника на відеозустрічі з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн.

Президент подякував за чіткі сигнали підтримки на цьому важливому шляху.

14:30. Окупанти у день ганьби обстріляли Слов'янськ

Російські окупанти 9 травня обстріляли місто Слов'янськ на Донеччині.

Мер Слов'янська Вадим Лях: «Привітання з 9 травня від «братів». Приліт у центральну частину Слов'янська. Ступінь пошкоджень зараз з'ясовуємо».

Мер міста закликав мешканців не ігнорувати сигнали тривоги та не викладати у мережу відео та фото обстрілів.

14:00. 9 травня у Варшаві: посла росії облили кров'ю під вигуки: фашисти

У Варшаві 9 травня облили червоною фарбою посла росії, який прибув туди, щоб покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів (Polsat).

Посол росії у Варшаві сергій андрєєв прибув на цвинтар радянських воїнів, щоб покласти вінок. Проте його оточили українські активісти, виникла сутичка, внаслідок якої посла облили червоною фарбою під вигуки: фашисти!

Багато хто прийшов з прапорами України, інші були одягнені у білі простирадла, вимащені кров'ю, вигукуючи антивоєнні гасла. Після інциденту посол росії сказав: «Я пишаюся своїм президентом. Ці території не належать Україні», – заявив андрєєв, маючи на увазі самопроголошені республіки ОРДЛО.

13:30. В ОП відповіли на брехню путіна під час параду

Радник Офісу президента Михайло Подоляк відзначив брехню головного агресора путіна під час параду у Москві:

«Проговоримо ще раз. Країни НАТО не мали наміру нападати на росію. Україна не планувала атакувати Крим

Російські військові гинуть, не захищаючи своєї країни, а намагаючись окупувати іншу. У цій війні не було жодних раціональних причин, крім болючих імперських амбіцій росії».

путін 9 травня заявив, що НАТО та Україна «готувались до каральної операції на Донбасі, до вторгнення на російські історичні землі, включаючи Крим».

13:00. Жалюгідний диктатор і параноїк: на Ленті.Ру опублікували критику путіна

На головній сторінці одного з відомих пропагандистських видань рф з'явилася низка матеріалів із критикою путіну, який напав на Україну.

На Lenta.ru з'явилися понад 10 матеріалів із критикою путіна та війни в Україні. Хоча зараз вони вже зникли із сайту, копія головної сторінки збереглася у веб-архіві.

Причина оприлюднення критики Путіна на головній сторінці пропагандистського видання – не злом хакерів. У Ленті.ру повідомили, що це зробили їхні співробітники як протест. Журналісти замінили текст на інший у вже опублікованих новинах.

Зокрема, на головній сторінці видання росіяни могли прочитати матеріали із заголовками:

  • путін перетворився на жалюгідного диктатора та параноїка
  • путін розв'язав одну з кровопролитних воєн 21 століття
  • Війною легко прикрити провали в економіці, путін повинен піти
  • Він розв'язав безглузду війну і веде росію у прірву
  • Зеленський виявився крутішим за путіна
  • російська еліта хвора на кумівство і лизоблюдство
  • на путіна та його соратників чекає трибунал

12:30. росіяни влаштували паради із радянськими прапорами в окупованих українських містах

Безсмертний полк провели в окупованих російськими військами Херсоні, Скадовську та Енергодарі (УП).

Кремлівські ЗМІ розповсюджують відео, як безсмертний полк провели в Херсоні вперше. У міському парку Слави зібрали групу людей із червоними прапорами. ЗМІ писали, що людей для цього звозитимуть із Криму. Відео знімали російські пропагандисти.

Також повідомляється, нібито в Херсонській та Запорізькій областях відбуваються святкові заходи на честь Дня Перемоги. В окупованому Скадовську теж провели безсмертний полк. А в Енергодарі люди навіть дивилися московський парад онлайн – на вулиці.

11:50. росіяни вдарили ракетами на Одещині

Російська армія вранці 9 травня завдала ракетного удару по Одеській області.

Одеська міськрада: «По Одещині завдано ракетного удару 4 ракетами типу Онікс з ракетного комплексу Бастіон у ВОТ Крим. Ворог продовжує знищувати об'єкти інфраструктури області та чинити психологічний тиск на громадянське населення.

Дуже високою є ймовірність продовження ракетних атак по регіону. Не нехтуйте попередженнями про небезпеку. Будьте пильні та обережні».

11:00. путін не захотів показувати свою авіацію на параді

Повітряна частина параду в москві була скасована нібито через погоду.

Вранці 9 травня перед початком параду стало відомо, що цього року у москві не покажуть авіацію.

Що цікаво – минулими роками кремль витрачав мільярди на те, щоб розганяти хмари над російською столицею, щоб провести повітряну частину параду.

10:30. фюрер путлер почав парад у Москві, авіації не буде

У москві розпочався парад, приурочений до 77-ї річниці перемоги у «великій вітчизняній війні».

О 10:00 фюрер путлер прибув на червону площу. Повітряну частину параду в москві через погоду скасували, повідомив песков. Військова техніка рф стояла на червоній площі 9 травня задовго до початку заходів. Люди перед кремлем теж зібралися наперед.

Перед цим паради поразки пройшли в новосибірську, хабаровську, южно-сахалінську, владивостоку. У читі парад пройшов під дощем та снігом.

З'явилися дві фотографії із заходу.

10:00. Зеленський: Скоро Україна матиме два Дні Перемоги, а у когось – жодного

Президент України Володимир Зеленський 9 травня записав відеозвернення до українців з приводу Дня перемоги над нацизмом:

«Це війна не двох армій. Це війна двох світоглядів. Варварів, які обстрілюють музей Сковороди та вірять, що їхніми ракетами можна знищити нашу філософію. Ми б'ємося за свободу для своїх дітей, а отже, переможемо. Ми ніколи не забудемо про те, що зробили наші предки у Другій світовій війні, в якій загинуло понад 8 млн українців.

І незабаром в Україні буде два Дні Перемоги. А у кого не залишиться жодного. Перемогли тоді. Переможемо і зараз. І Хрещатик побачить парад перемоги – перемоги України! Ніхто не може анексувати в України перемогу у Другій світовій війні, яка у складі антигітлерівської коаліції воювала із нацизмом. У чому наша перевага над ворогом? Ми розумніші за одну книгу. Це – підручник з історії України.

Ми б не знали горя, якби всі наші вороги вміли читати та робити правильні висновки. 24 лютого росія розпочала наступ. Наступ на ті самі граблі. На них наступає нога кожного окупанта, який приходить на нашу землю. Ми пережили різні війни. Але всі мали один фінал. Нашу землю засівали кулі та снаряди, але жоден ворог не зміг пустити коріння. Немає кайданів, які зможуть скувати наш вільний дух».

09:40. Генштаб: російська армія вже демілітаризувалася на 1145 танків

З початку повномасштабної агресії проти України російська армія втратила 1145 танків, 158 вертольотів та 377 безпілотників.

Генштаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 09.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 25650 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1145 (+15) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2764 (+23) од.,
  • артилерійських систем – 513 (+4) од.,
  • РСЗВ – 185 (+6) од.,
  • засоби ППО – 87 (+1) од.,
  • літаків – 199 (+0) од.,
  • вертольотів – 158 (+2) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1970 (+9) од.,
  • кораблі /катери – 12 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 377 (+17).
  • спеціальна техніка – 41 (+2).
  • крилаті ракети – 94 (+2).

Зазначається, що минулої доби найбільші втрати противника спостерігалися на Авдіївському напрямку.

08:50. Борель: ЄС має розглянути вилучення валютних резервів для відновлення України

Країнам Європейського союзу слід розглянути питання про вилучення заморожених валютних резервів росії та спрямування їх на відновлення України після війни (FT, УП).

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що США взяли під свій контроль активи на мільярди доларів, що належать афганському центральному банку, частково для потенційної компенсації жертвам тероризму, а також для гуманітарної допомоги країні, і логічно було б розглянути такі ж кроки з резервами росії:

«Я був би дуже за, бо це логічно. Гроші знаходяться у, і хтось повинен мені пояснити, чому це добре для афганських грошей і погано для російських грошей».

На початку війни ЄС та його союзники заморозили валютні резерви на сотні мільярдів доларів, що зберігаються на рахунках Центрального банку рф. росія заявила в березні, що заморожено близько $300 млрд із її золотовалютних резервів, які у сумі перевищують $600 млрд.

Боррель сказав, що питання про те, як платити за відновлення України, є одним із ключових політичних питань з огляду на неймовірну суму грошей, яка буде задіяна. Він хотів би, щоб дискусія щодо методів забезпечення військових компенсацій йшла з росії.

Боррель зазначив, що рішення у разі його ухвалення не буде безпрецедентним, вказуючи на рішення США виділити 3,5 мільярда доларів заморожених активів афганського центрального банку для потреб, включаючи гуманітарну допомогу та компенсацію сім'ям жертв терактів 11 вересня. «Це одне з найважливіших політичних питань: хто платитиме за відновлення України?», – сказав Боррель.

08:10. Ілон Маск відреагував на погрози голови роскосмосу і слова про нацистів

Засновник SpaceX Ілон Маск прокоментував погрози голови роскосмосу дмітрія рогозіна на свою адресу словами про смерть за таємничих обставин.

Ілон Маск у Twitter: «Рогозін направив це російським ЗМІ. Якщо я помру за таємничих обставин, було приємно вас знати».

Коментуючи слова голови Роскосмосу про нібито нацистський батальйон українських захисників Азов, Маск зазначив, що слово нацист означає не те, що він думає.

07:00. Зведення Генштабу: ворог готується до наступу на двох напрямках

російські війська зосереджують сили та готуються наступати на населені пункти в Ізюмському та Донецькому напрямках.

Генштаб ЗСУ: Найбільша активність окупантів спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках. Одночасно зберігається висока ймовірність завдання ракетних ударів по всій території України.

06:10. Британія оголосила нові санкції проти росії та білорусі на £1,7 млрд.

Великобританія оголосила новий пакет санкцій проти росії та білорусі на суму 1,7 млрд фунтів стерлінгів, який стосується торгівлі.

У британському уряді зазначають: «Цей пакет санкцій має на меті ще більше послабити військову машину путіна. Це призведе до того, що загальна вартість товарів, які зазнали повністю або частково імпортно-експортні санкції після початку незаконного вторгнення росії в Україну, перевищить 4 млрд фунтів стерлінгів».

Вказується, що мито буде підвищено на 35%. Нові імпортні мита будуть охоплювати товари на суму 1,4 млрд фунтів стерлінгів, включаючи платину та паладій, щоб завадити путіну фінансувати свої військові зусилля.

Це пов'язано з тим, що росія є однією з провідних країн-виробників платини та паладію, експорт яких залежить від Великобританії. Крім того, країна заборонить експорт до Росії деяких хімікатів, пластику, гуми та техніки загальною вартістю 250 млн фунтів.

05:00. Санкції проти рф: у США опублікували новий список осіб та компаній

Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) опублікувало перелік осіб та компаній, проти яких запроваджено санкції за причетність до війни росії в Україні. У списку – 8 представників керівництва Ощадбанку, верхівка Газпрому. Андрей Акімов та Алексей Міллер вже перебували у списку санкцій від 6 квітня та повторно внесені до нового списку.

Також під санкціями – Московський індустріальний банк та його 10 дочірніх компаній. Санкції введено і проти ТОВ Промтехнологія, виробника зброї, а також семи судноплавних компаній та морської буксирної компанії. Крім того, Білий дім повідомив, що Комісія з ядерного регулювання призупинить видачу ліцензій на експорт до росії спеціальних ядерних матеріалів.

Серед телеканалів, які потрапили під санкції, які прямо або опосередковано контролюються державою, увійшли акціонерне товариство Перший канал росія, телестанція росія-1 та акціонерне товариство Телерадіомовна компанія НТВ.

Також американцям буде заборонено надавати росіянам бухгалтерські послуги, послуги зі створення трастів та корпорацій, а також послуги управлінського консалтингу, хоча надання юридичних послуг, як і раніше, дозволено.

03:20. На півдні ЗСУ зірвали спробу вивести ворожу групу розвідки та

На захисті південних рубежів України захисники виявили та зірвали спробу супротивника вивести групу розвідки, а також знищили 51 загарбника та ворожу техніку.

ОК Південь: Ворожі втрати за добу склали: 51 рашист, 2 реактивні системи залпового вогню, танк, зенітно-ракетний комплекс Панцир-С, 2 БПЛА та вертоліт.

02:30. ППО знищила 10 ворожих цілей, ударна авіація України стримує ворога

Протиповітряна оборона України 8 травня знищила 10 цілей російських окупантів.

Прес-центр командування Повітряних сил ЗСУ: 8 травня протиповітряною обороною Повітряних сил ЗСУ уражено 5 безпілотних літальних апаратів: 4 Орлан-10, один Форпост і три крилаті ракети. Ще два безпілотники Орлан-10 знищили зенітні ракетні підрозділи Сухопутних військ України.

Таким чином, за добу уражено 10 повітряних цілей: 7 БпЛА (ОТР); 3 крилатих ракети.

Ударна авіація Повітряних сил України завдає ракетно-бомбових ударів по окупаційних військ, позбавляючи ворога можливості здійснювати наступальні дії на окремих напрямках.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 75-го дня війни, 9 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.